Реклама

📈 Ф’ючерси: Складні інструменти для простих активів

Що таке ф’ючерс? Визначення ф’ючерса в контексті криптовалют. Найбільші біржі та види ф’ючерсів, приклади для користування та можливі ризики.
Čytaty latynkoju
📈 Ф’ючерси: Складні інструменти для простих активів
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 📈 Ф’ючерси: Складні інструменти для простих активів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Що таке ф’ючерс? Визначення ф’ючерса в контексті криптовалют. Найбільші біржі та види ф’ючерсів, приклади для користування та можливі ризики.

Ф’ючерс – це різновид деривативного (похідного) контракту, що забезпечує право купити або продати конкретний актив або цінний папір за узгодженою ціною у конкретний час. Поява ф’ючерсів стала результатом розвитку світових фінансових ринків та задоволення потреб їх учасників у мінімізації ризиків, інвестиційної діяльності, а також спекулятивного трейдингу.

– Основи поняття «Ф’ючерс»

По-перше, важливо зазначити, що терміни «ф’ючерс» та «ф’ючерсний контракт» є взаємозамінними та позначають один і той самий фінансовий інструмент. Сучасний ринок ф’ючерсних контрактів зазвичай включає три сторони – покупця, продавця, та біржу. Існують також ринки без посередників, так звані «Over The Counter (OTC) markets», коли покупець та продавець заключають угоду між собою без посередників. Така форма торгівлі характеризується підвищеним рівнем кредитних ризиків і ф’ючерсні контракти не котируються на таких ринках.

Обидві форми ринку: через біржу та без посередників, призводять до зобов’язань покупця та продавця. Так, покупець ф’ючерс контракту зобов’язується купити та отримати базовий актив на дату закінчення терміну дії контракту. У той самий час, продавець ф’ючерсного контракту зобов’язується продати та поставити базовий актив на дату закінчення терміну дії контракту.

Чим ф’ючерс відрізняється від форвардного контракту?

Ми передбачаємо ваше питання: «А чим відрізняється ф’ючерс від форвардного контракту?». І справді, форвардний контракт також передбачає зобов’язання купити та продати товар за встановленою ціною на конкретну дату. Але на цьому місті схожість закінчується:

Ф’ючерсні контракти є стандартизованими, тобто мають однакові умови (ціна, об’єм товару або активу, дата закриття), тоді як умови форвардного контракту кожного разу узгоджуються між покупцем і продавцем.

Ф’ючерси обертаються або котируються на фондових біржах, тобто їх ціни та інші специфікації доступні публічно. У випадку з форвардним контрактом, його деталі зазвичай відомі тільки продавцю і покупцю.

Державна комісія з торгівлі товарними ф’ючерсами США (CFTC) (або інша державна інстанція країни походження біржі) регулює та наглядає за ф’ючерс біржею, тоді як форвардні контракти не є регульованими взагалі.

Розрахунковий або кліринговий дім (clearing house) надає інституційну гарантію виконання ф’ючерс контракту, тоді як виконання форварду гарантується тільки продавцем та покупцем.

Покупець та продавець вносять першочерговий внесок при торгівлі ф’ючерсами, що надає додаткову гарантію. Форвардний контракт не дає гарантій.

Закриття форвардного контракту зазвичай відбувається після доставки товару або іншого активу на узгоджену дату. Ф’ючерсний контракт зазвичай не закінчується поставкою товару.

Таким чином, можна побачити, що ф’ючерс контракт надає більше гарантій та прозорості, але його функціонал значно ширший, ніж купівля та продаж товару.

– Хто користується ф’ючерсними контрактами і навіщо?

Ф’ючерсами користуються три категорії учасників ринку, а саме особи та підприємства, котрі хеджують (hedge) свої ризики, шукачі арбітражу і спекулянти. Хеджування ризиків – це процес управління ризиками та мінімізації потенційних втрат від цінових коливань. Наприклад, якщо авіалінії потрібно купляти паливо, а її керівництво очікує зростання цін, вони можуть використати ф’ючерси для мінімізації своїх ризиків (більш детальний приклад згодом). Так виробники продукції та її покупці є хеджуючими сторонами ринку.

Арбітраж – це процес пошуку прибутку шляхом купівлі та продажу контрактів на різних ринках у найкоротший проміжок часу. Так, різниця у ціні на один і той самий ф’ючерс на різних ринках може стати джерелом прибутку. Спекулюють на ринку трейдери та менеджери інвестиційних портфоліо або фондів. Вони не виробляють продукцію на продаж та не куплять її, але вони шукають прибутку на коливанні цін та очікуваннях ринку.

Важливо зазначити, що всі категорії учасників ф’ючерсних ринків важливі для його існування. Так, хеджери формують базис ринку, так як саме вони забезпечують базовий актив для ф’ючерсних контрактів. Шукачі арбітражу і спекулянти ж забезпечують значний рівень ліквідності на ринку, тобто можливість купити та продати різні види ф’ючерсів.

– Які існують види ф’ючерсів?

На сьогоднішній день існує велика кількість ф’ючерсів та їх видів. Але можна виділити декілька найбільших категорій ф’ючерсних контрактів:

Акційній ф’ючерс використовує акції компаній як базисний актив.

Індексний ф’ючерс застосовує ключові індекси як базис. Серед найбільш відомих можна назвати Futures Mini Dow Jones, Futures Mini NASDAQ100 та Futures Mini SP500.

Товарний ф’ючерс включає нафту, золото, срібло, газ, кукурудзу, пшеницю, сою, та інші види продукції. Futures Crude Oil, Futures Corn, та Futures Natural Gas є товарними ф’ючерсами.

Валютний ф’ючерс, такий як Futures UK Pound або Futures Mini Yen, дозволяє хеджерам керувати валютними ризиками, а спекулянтам – шукати прибутку в коливанні обмінних курсів.

Ф’ючерси на MarketWatch

Ф’ючерси на MarketWatch

Важливо виділити ф’ючерсні контракти на криптовалюти, котрі набирають популярності у тандемі зі зростанням кількості криптовалют, а також розповсюдження їх використання. Дані ф’ючерси уже присутні на найбільших світових біржах, включаючи Bitcoin Futures на CME та Bakkt Bitcoin на Intercontinental Exchange. Такий ф’ючерс дозволяє хеджувати ризики обміну криптовалюти на фіатні гроші.

– Найбільші ф’ючерсні біржі

Найбільша ф’ючерсна біржа знаходиться у Сполучених Штатах Америки і це, напевно, ні для кого не стало несподіванкою. А от те, що на другому місці розташувалася біржа Індії уже не є очікуваним. Таким чином, топ-9 ф’ючерсних бірж у світі виглядає наступним чином:

  1. CME Group – Сполучені Штати Америки: найбільша біржа у світі, включає декілька менших бірж, котрі вона поглинула у минулому. Біржа пропонує ф’ючерсні контракти на період в 1 місяць на Біткоїн з готівковим розрахунком.
  2. National Stock Exchange of India – Індія: розпочинала як біржа для торгівлі цінними паперами.
  3. Intercontinental Exchange – Сполучені Штати Америки: спеціалізується на виключно електронних ф’ючерсних біржах. Пропонує ф’ючерсні контракти на Біткоїн.
  4. CBOE Holdings – Сполучені Штати Америки: включає популярні та ліквідні контракти. Біржа пропонувала ф’ючерсні контракти на Біткоїн з грудня 2017 до березня 2019.
  5. Eurex – Європа: спеціалізується на локальній продукції. Планує запуск ф’ючерсних контрактів для криптовалют.
  6. NASDAQ – Сполучені Штати Америки та Європа: має велике портфоліо контрактів. Планує запуск ф’ючерсних контрактів на Біткоїн.
  7. Korea Exchange – Південна Корея: єдина біржа у країні.
  8. Shanghai Futures Exchange – Китай: найбільша біржа країни.

– Приклади використання ф’ючерсів

Компанії та інвестори використовують ф’ючерси для захисту від небажаних коливань валютних курсів. Даний підхід використовується і для криптовалюти. Наприклад, компанія тримає криптовалюту на рахунку у травні для запланованої конвертації у гривню. На даний момент, курс, що пропонується на готівковому ринку 1000 грн за токен. Якщо курс впаде, то компанія недоотримує фіату.

Проте компанія може використати ф’ючерси, а саме їх продаж через коротку позицію. Якщо ціна продажу на ф’ючерсному ринку була 1000 UAH за токен у травні, а потім впала до 900 UAH за токен, то компанія або інвестор отримує прибуток від закриття короткої позиції, незважаючи на втрату від обмінного курсу.

НайменуванняТравеньЛистопадВтрата / Дохід
КриптовалютаЦіна: ₴1000/токен, що тримає компаніяЦіна: ₴900/токен, продажВтрата -₴100/токен
Ф’ючерсний контрактПродаж – коротка позиція +₴1000/токенЦіна: ₴900/токен, купівля (вихід з короткої позиції)Дохід +₴100/токен

Та цей приклад стратегії короткого хеджу показує, що виробники та покупці найчастіше не отримують прибутку від ф’ючерсів. Мета хеджування – це запобігання втрат від продажу або покупки за невигідної ціни. З іншої сторони, спекулянт, котрий би очікував зниження ціни на криптовалюту і відкрив коротку позицію у травні, отримав би чистий дохід у ₴100/токен, адже йому не довелося б продавати свою криптовалюту, котрої у нього і не було.

Торгівля ф’ючерсами на Binance

Торгівля ф’ючерсами на Binance

– Ризики ф’ючерсних контрактів

Торгівля ф’ючерсами за своєю суттю є ризикованою і вимагає, щоб учасники, особливо брокери, не лише знали всі ризики, а й мали навички управління цими ризиками. Нижче наведені потенційні виклики, пов’язані з торгівлею ф’ючерсними контрактами, включаючи контракти на криптовалюти.

Кредитний ризик

Одним з основних ризиків, пов’язаних з ф’ючерсною торгівлею, є кредитні ризики. Відсутність поваги до кредитного плеча та пов’язаних з ним ризиків часто є найпоширенішою причиною збитків при торгівлі ф’ючерсами. Біржа встановлює націнку на рівнях, які вважаються придатними для управління ризиками на рівні клірингових палат. Це мінімальний рівень націнки, який вимагає біржа, і забезпечує максимальний важіль. Використання електронних систем з онлайн-банкінгом зменшило ризики невдалих щоденних розрахунків. Однак несплата клієнтами маржин-дзвінків (маржин кол) представляє серйозний ризик для брокерів.

У випадках, коли клієнти не сплачують маржин-дзвінки, брокери повинні бути активними та вживати заходів для закриття позицій. Управління ризиками несплати клієнта – це внутрішня функція брокера, яка повинна виконуватися в режимі реального часу. Затримка реагування на правопорушення клієнтів може призвести до втрат для брокерів, якщо не за замовчуванням.

Подібним чином, ризик невиконання поставок є значним для договорів, що постачаються фізично. Брокери повинні забезпечити, щоб вони дозволяли лише тим клієнтам отримати доступ до торгових контрактів, що поставляються до настання терміну погашення, які мають здатність та здатність виконувати зобов’язання з доставки.

Операційний ризик

Операційний ризик є основним джерелом збитків для брокерів, а також скарг інвесторів. Помилки, спричинені помилками персоналу вручну, є основною сферою ризику для всіх брокерів. Такі заходи, як адекватне навчання персоналу, нагляд, внутрішній контроль та документування стандартних операційних процедур та розподіл завдань, є надзвичайно важливими для ведення брокерського будинку, а також для зменшення випадків та впливу операційного ризику

Таким чином ф’ючерс може бути ефективним інструментом керування ризиками для виробників та покупців. Спекулянти та шукачі арбітражу отримують доходи від коливання цін. Важливо пам’ятати про ризики та управління ними для уникнення небажаних результатів.

Волатильність

Криптовалюти є відносно новим явищем, що швидко розвивається. Мало хто буде сперечатися, що даний сегмент продовжує демонструвати значні ризики у плані коливань обмінного курсу. Ф’ючерсні контракти допомагають мінімізувати дані ризики через механізм хеджування. Але, важливо розуміти, що і самі ф’ючерси та ціни на них можуть бути об’єктом ризиків. Таким чином, важливо раціонально інвестувати та дотримуватися консервативних підходів у оцінках ризиків.

А ви знали, що ф’ючерс на криптовалюти – це лише вершина айсберга? DeFi або децентралізовані фінанси? Що таке децентралізовані фінанси? дозволяють робити набагато більше.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...