Реклама

🔋 Винайшли акумулятор для електрокарів, який заряджається за 5 хвилин

Великі корпорації вже інвестували у розвиток таких батарей.
Čytaty latynkoju
unsplash.com
🔋 Винайшли акумулятор для електрокарів, який заряджається за 5 хвилин
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🔋 Винайшли акумулятор для електрокарів, який заряджається за 5 хвилин
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Великі корпорації вже інвестували у розвиток таких батарей.

Новий акумулятор для електрокарів

Як передає The Guardian ізраїльський стартап StoreDot винайшов новий вид літій-іонних акумуляторів для електрокарів — їх можна повністю зарядити лишень за п’ять хвилин, стільки саме часу займає заправити машину бензином.

Інноваційність цієї технології полягає в тому, що замість графіту почали використовувати напівпровідники з наночастинок — вони й забезпечують швидшу зарядку електрокару. Щоправда, аби скоротити час зарядки до п’яти хвилин необхідно переобладнати усі зарядні станції для нових технологій.

Наразі стартап вже виробив 1 000 таких акумуляторів, аби великі технічні компанії могли перевірити їхню дієвість. Загалом StoreDot вже отримали більш ніж $130 мільйонів інвестицій від таких великих компаній як Samsung, BP, Daimler та інших.

Очікується, що масове виробництво батарей нового типу розпочнеться вже у 2025 році.

Нещодавно дослідження виявило, що вартість акумуляторів для електрокарів зменшилась на 89% за останні 10 років.

Читайте також: 🛴 Bolt створили електросамокат нового покоління — покращена безпека

Вартість батарей

Згідно з дослідженням BloombergNEF, протягом 2010-2020 років середня ціна літій-іонних акумуляторів впала з $1 191 до $137 за кіловат-годину — вартість впала на 89%. За прогнозами науковців ціна буде й надалі зменшуватись, щоправда, вже не так швидко, як раніше.

Втім, багато експертів зазначають, що таке сповільнення було й у 2013-2014 роках, а потім вартість різко зменшилась на 35%. Очікується, що до 2023 року ціна за кіловат-годину становите приблизно $100.

Протягом цього року зниження цін відбулось завдяки збільшенню обсягів замовлень, зростання продажів електромобілів і впровадження нових конструкцій корпусів для батарей. Також важливою складовою ціноутворення є вартість катодів — одного з елементів акумуляторів. Ціни на катодні матеріали впали навесні 2018 року, і протягом 2020 року перейшли на стабільніший рівень.

Виробники акумуляторів прагнуть масове виробництво батарей з більшою щільністю енергії, використовуючи нові хімічні речовини, такі як літій-нікель-марганець-кобальт-оксид (NMC) і літій-нікель-марганець-кобальт-алюміній-оксид (NMCA). Ці сплави використовуються при виробництві катодів. Такі акумулятори будуть масово випускати вже у 2021 році.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...