Реклама

🔬 Leopolis Scientifica: у Львові випустили книгу про наукові здобутки міста

Двотомник має приблизно 800 унікальних ілюстрацій з місцевих архівів та архівів Польщі й Австрії.
Čytaty latynkoju
unsplash.com
🔬 Leopolis Scientifica: у Львові випустили книгу про наукові здобутки міста
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 🔬 Leopolis Scientifica: у Львові випустили книгу про наукові здобутки міста
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Двотомник має приблизно 800 унікальних ілюстрацій з місцевих архівів та архівів Польщі й Австрії.

Книга Leopolis Scientifica

Протягом майже трьох років львівські науковці із різних галузей розробляли двотомник Leopolis Scientifica. Вчені збирали матеріали протягом багатьох років й лише зараз вони стали доступними для загального користування, про це повідомляє Lviv.com.

Перший том складається з історій про заснування наукових осередків міста до 1939 року: університет, політехніка, НТШ, таємні Українські університет та політехніка, Товариство наукових викладів. А друга частина розповідає про розвиток певних галузей у місті — математику, фізику, хімію та навіть астрономію.

За словами ініціатора та редактора проєкту Олега Петрука, це перше зібрання наукової інформації Львова в одному місті.

Попри те, що ми працювали над науковим виданням, нам хотілося, щоб матеріал був доступним кожному: як науковцям, так і всім, кому цікава історія нашого міста. Адже місто — це не тільки культура. Культура демонструє здатність нації існувати, а наука демонструє рівень її розвитку. Коли науки немає — це означає, що нація тільки починає формуватися, але ще не є самодостатньою. Ми хотіли показати саме цей бік історії Львова, науковий, адже таку панораму міста цілісно не складав ще ніхто

Олег Петрук, Ініціатор та редактор проєкту
Читайте також: 🤓 Гарвард створить портал з українськими історичними документами, літературою та фільмами

Перша книга має 336 сторінок, а друга — 412. Двотомник має приблизно 800 унікальних ілюстрацій з місцевих архівів та архівів Польщі й Австрії.

Автори зазначають, що назва Leopolis Scientifica обрана для того, аби підкреслити те, що наука у місті сягає ще тих часів, коли латина була міжнародною мовою.

Свого часу для мене було відкриттям, що астрономія у Львові існувала не лише у Львівській політехніці чи в університеті. Визбируючи інформацію, я відкрив для себе новий пласт, а саме — астрономію в НТШ. Це цікава знахідка, адже мало хто з українців мали змогу в ті часи займатися наукою та популяризувати її українською мовою

Олег Петрук, Ініціатор та редактор проєкту

Це некомерційний проєкт, саме тому книга вийшла обмеженим накладом — 150 примірників. Наразі вже немає у наявності Leopolis Scientifica, усі книги розібрали лишень за декілька днів.

Якщо ви хочете придбати книгу, то передзамовити її можна за посиланням. Якщо буде 200 охочих, то буде новий наклад. Ціна формуватиметься від кількості замовлень, чим більше — тим менше ціна.

Крім того, можна переглянути книги про розвиток науки у Львові можна в бібліотеці Стефаника, Львівській обласній науковій, бібліотеці НТШ та в бібліотеках Політехніки, Франка й УКУ.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...