Реклама

🧐 Чи штрафуватимуть заклади за суржик — пояснює омбудсмен

Зокрема власники закладів можуть проводити іспити на знання мови чи влаштувати курси української для своїх працівників.
Čytaty latynkoju
unsplash.com
🧐 Чи штрафуватимуть заклади за суржик — пояснює омбудсмен
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🧐 Чи штрафуватимуть заклади за суржик — пояснює омбудсмен
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Зокрема власники закладів можуть проводити іспити на знання мови чи влаштувати курси української для своїх працівників.

Штрафи за суржик

Влітку 2019 року в Україні прийняли закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Згідно з документом, українська — це єдина державна мова, якою мають спілкуватись у держустановах, судах, освітніх та медичних закладах.

З 16 січня цього року стає чинною 30 стаття закону, що зобов’язує усіх постачальників послуг спілкуватись із клієнтами виключно українською мовою, якщо споживач не попросив комунікувати іншою.

Як повідомив мовний омбудсмен Тарас Кремінь в інтерв’ю «Главкому», суржик не є підставою для накладення штрафів за порушення мовного законодавства.

Чи будемо ми прискіпливими у визначенні того, чи це суржик, чи це літературна мова? Напевно, що ні, ми не уповноважені здійснювати такі функції. Натомість сподіваюся, що якраз у процесі міжособистісної комунікації ми зможемо навчити одне одного, чи я, як уповноважений, чи хтось інший, як продавчиня паляниці, високій мовній культурі

Тарас Кремінь, Мовний омбудсмен
Читайте також: 😤 Мовний омбудсмен пропонує створити застосунок для скарг на порушення закону про мову

Крім того, мовний омбудсмен надав поради власникам закладів та іншим представникам сфери обслуговування.

Він пропонує перевіряти знання співробітників за допомогою тестів, а щоб покращити знання можна влаштувати спеціальні мовні курси. Відповідні курси можуть надавати сертифікат про рівень володіння мовою, який потім може знадобитись на роботі.

Такі курси можуть бути в умовах пандемії дистанційними, вони можуть передбачати видачу документів про рівень володіння мовою. Мені здається, що сьогодні, як українські університети, так і обласні інститути післядипломної педагогічної освіти, як і онлайн-платформи, готові розробити цільові курси, скажімо, для представників торговельної сфери, для працівників, які працюють у сфері охорони здоров’я, для тих, хто працює на транспорті, або скажімо тих, хто зайнятий у сфері науки чи виконує технічну і проєктну документацію

Тарас Кремінь, Мовний омбудсмен

Раніше Тарас Кремінь повідомив? Мовний омбудсмен: українські чиновники складатимуть іспит на знання української мови, що претенденти на роботу в державній установі повинні складати іспити на знання української мови. Це стосуватиметься міністрів, чиновників, керівників обласних, державних, районних адміністрацій, держпідприємств та прокурорів.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...