Реклама

🕸 Що таке децентралізовані фінанси?

Занурюємо в трендову тему децентралізованих фінансів або decentralized finance. Розповідаємо про переваги DeFi та їх ризики, а також відомі DeFi проєкти.
Čytaty latynkoju
🕸 Що таке децентралізовані фінанси?
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🕸 Що таке децентралізовані фінанси?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Занурюємо в трендову тему децентралізованих фінансів або decentralized finance. Розповідаємо про переваги DeFi та їх ризики, а також відомі DeFi проєкти.

Децентралізовані фінанси — це економічна система, метою функціонування якої є створення відкритої, доступної та прозорої екосистеми фінансових послуг, що працює незалежно від органів влади. Простіше кажучи, це фінансові системи на технології блокчейн. Мета DeFi (decentralized finance) полягає у тому, щоб розробити якісну альтернативу традиційній банківській системі за допомогою децентралізованих технологій.

Попри те, що першою криптовалютою став саме Біткоїн, найбільшу кількість DeFi-можливостей пропонує саме екосистема Ефіріуму. Можливо, причиною цьому стало те, що спочатку ETH-блокчейн розроблявся не як «друга криптовалюта світу», а платформа для стартапів, ICO та смарт-контрактів. Таким чином, Ефіріум? Розумний Ефір: розбираємось, що таке Ефіріум можна вважати першим DeFi-проєктом. Саме він зробив можливість інвестування через ICO відкритою для будь-кого, як і децентралізовані фінанси загалом.

Кількість нових платформ, що належать до сфери децентралізованих фінансів продовжує рости – то що робить їх настільки популярними?

Як функціонують децентралізовані фінанси?

Біткоїн – це система цифрових грошей, як і будь-яка інша криптовалюта. У такому разі, склад децентралізованих фінансів включає ті інструменти, що допомагають керувати цими фінансами. Таким чином, DeFi – це ті інструменти, що певним чином виступають посередниками між користувачем та цифровими фінансами. Вони прибирають із рівняння традиційних посередників в образі банків та дають можливість користуватися багатьма іншими сервісами в автоматичному режимі.

Відмінності DeFi

Різниця між централізованими та децентралізованими фінансами. Джерело

DeFi-сервіси засновані на децентралізованих застосунках та протоколах. При цьому, ці застосунки можуть взаємодіяти один з одним та використовуватися разом. У блокчейні вони утворюють однорангову мережу. За даними співпрацівника блокчейн-центру у Франкфурті, популярність мереж, в яких функціонують DeFi, все ще лідирує Ефіріум. На другому місці – EOS, на третьому – TRON.

Скільки DeFi проектів на ETH

Кількість DeFi проєктів на різних блокчейнах. Джерело

Основним “паливом” для роботи DeFi є токени ETH (Ethereum) та DAI. Ефір необхідний для оплати комісій у блокчейні, саме цю криптовалюту найлегше конвертувати в інші валюти. DAI є одним із видів стабільнокоїнів. Він є повністю децентралізованим та прив’язаний до долару США, що робить його менш волатильним.

Основними функціями децентралізованих фінансів є:

  1. Забезпечення банківських монетарних послуг, таких як емісія стабільнокоїнів. Прикладом цього є криптовалютні банки (криптобанки? Що таке криптобанк? У чому різниця?), які є цифровими альтернативами традиційних. При цьому вони пропонують такі послуги як кредитування, кастодіальні сервіси та депозити цифрових валют.
  2. Проведення однорангових депозитних та кредитних процесів. Такі стабільнокоїни як USDC та DAI дозволяють займати фінанси напряму через блокчейн за допомогою смарт-контрактів.
  3. Використання фінансових інструментів, що забезпечують перші дві функції: децентралізовані біржі, деривативи, аналітика ринку. На відміну від таких централізованих бірж як Coinbase, деякі інструменти DeFi дозволяють купувати та продавати криптовалюту одразу в мережі.
  4. Страхування. Сервіси DeFi використовуються не тільки у банківській сфері – їх інструменти можуть знадобитися і в дотичних сферах. Знову ж таки, компанії витрачають величезні фінанси на посередні операції та брокерів, а в DeFi довіру формує сама програма.

В залежності від цих функцій існують і різні групи децентралізованих фінансів.

– Які існують сервіси DeFi?

Останнім часом усе більше уваги приділяється стабільнокоїнам, що допомагають зробити природу криптовалют менш волатильною. Прикладом DeFi є Maker, проєкт стабільнокоїну, прив’язаний до доллару США (DAI). Це децентралізований лендинговий сервіс, побудований на мережі Ефіріуму. На платформі можна позичати кошти за допомогою двох криптовалют: Maker (MKR, нативна криптовалюта проєкту) або DAI (стабільнокоїн) Кожен користувач може створити свій власний стабільнокоїн у спеціальному застосунку Maker Oasis. Maker – це не просто проєкт стабільної валюти, доступної кожному, а і криптовалютний резервний банк.

Compound – це децентралізований застосунок, що використовує блокчейн для займу та кредитування на одноранговій основі. За кожну операцію по наданню фінансів іншим користувачам чи навпаки, платформа видає токени COMP.
Ринок децентралізованих фінансів пропонує і нові форми взаємодії з користувачами. Сервіс PoolTogether робить це в ігровій формі. Усі «гравці» мають вносити стабільнокоїни платформи в загальний банк. У кінці кожного місяця обирається один гравець, що виграє усі зароблені відсотки, а іншим учасникам просто повертаються початкові депозити.

Більшість існуючих децентралізованих фінансових сервісів також нерозривно пов’язана із використанням смарт-контрактів. Якщо порівнювати цей сервіс зі звичайними юридичними контрактами, то у фізичних договорах ви знайдете специфічну термінологію та пункти, що регулюватимуть відносини між сторонами. Смарт-контракти регулюються лише кодом, а відповідність дій учасників перевіряється програмою, що не дозволить сторонам відхилитися від умов “договору”. Це також є прикладом сервісу DeFi.

Найбільші DeFi-компанії

Рейтинг найбільших DeFi-платформ. Джерело

– Переваги DeFi-сервісів: вирішуючи старі проблеми

Найбільшою перевагою децентралізованих фінансів є те, що клієнту не потрібен спеціальний дозвіл, щоб приєднатися до системи – тут відсутні поняття кредитного рейтингу чи регулювання KYC (Know-Your-Customer). Однакові правила застосовуються для усіх, а доступ до фінансів та ринку є безмежним та може здійснюватися з будь-якої точки світу. Для цього вам потрібен лише доступ до інтернету.

Відкрити рахунок у DeFi – легше простого. Облиште зайву документацію. І хоча користувачам все ще потрібен певний рівень технологічних знань, згідно з даними Світового банку, третина населення Землі все ще знаходиться поза банківськими послугами. Серед країн, що останнім часом досягли найбільшого прогресу в забезпеченні населення фінансовими послугами, звіт відмічає Індію, що реалізувала політику універсального цифрового посвідчення особи. Для DeFi-банкінгу не знадобилося б і цього, адже документальна верифікація користувачів потрібна лише для додаткових сервісів та виведення більшої кількості криптовалюти за добу.

Врешті, сервіси децентралізованих фінансів також має перевагу для країн, що розвиваються. Наразі приблизно одна сьома населення не охоплюється банківськими послугами. DeFi може вирішити цю проблему. Та для цього також потрібні якісні мобільні технології та інтернет.

Нарешті, децентралізовані фінанси дозволяють добряче заробити. Відсоткові ставки на DeFi-платформах є значно вищими, ніж у традиційних банках. У залежності від тої чи іншої криптовалюти, на різних платформах можна заробити наступні відсотки за видачу фінансів:

– Недоліки використання DeFi

Децентралізація є одночасною і головним стримувальним фактором

Не існує головного керуючого органу, який би ніс повну відповідальність за дії учасників. При цьому всі сервіси переважно керуються самими розробниками – тобто, делегування відповідальності у криптоспільноті не практикується. Попри слово «децентралізовані», у багатьох власників DeFi-технологій є спеціальні ключі, за допомогою яких вони можуть вимкнути системи у разі аварійного випадку. Тим не менш, з плином часу розробники зможуть забезпечувати сервіси і з абсолютною децентралізацією. По суті, децентралізовані фінанси не є такими ж вже і «децентралізованими».

Політика відкритих дверей та абсолютної конфіденційності також дає потенціал для відмивання грошей, шахрайства, та фінансування тероризму

На щастя, подібні фінансові операції становлять мінімальну частку транзакцій, що відбуваються у децентралізованих мережах.

Заблокувати рахунок або скасувати транзакції у DeFi неможливо

Нарешті, у кодах протоколів можуть бути помилки, що призводять до вразливостей. Як приклад — так звані Price Oracle Attacks, які стають дедалі частішими. Жертвами цих нападів вже стали протоколи Harvest, Akropolis та Cheesebank. Хакери цього напрямку взаємодіють з так званими «миттєвими кредитами» (flash loans) на біржах. Оскільки дана функція не передбачає завдатку (у випадку несплати транзакція просто повертається користувачу, що надав кошти), вона дозволяє займати великі суми грошей. Хакери оформлюють численні кредити на значну кількість криптовалюти, чим спричиняють уразливості. Це не є недоліком системи — причиною таких атак є вразливості у смарт контрактах. Тим не менш, традиційні банки також можуть страждати від подібних проблем.

– Що далі?

Сервіси DeFi все ще є експериментом та полем для інновацій. Саме тому про абсолютну надійність децентралізації говорити поки зарано. Децентралізовані фінанси були запрограмовані на створення фінансової системи, що б функціонувала незалежно від традиційної економіки та політичних систем. Тим не менш, через певні проблеми з недостатньої децентралізацією DeFi існує ризик того, що автономна економіка може повністю перейти до рук приватних розробників. Та чи виграє від цього крипто-спільнота – поки що невідомо.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...