Реклама

🔋 Дослідження: вартість акумуляторів для електрокарів зменшилась на 89% за останні 10 років

Очікується, що до 2023 року ціна за кіловат-годину становите приблизно $100.
Čytaty latynkoju
🔋 Дослідження: вартість акумуляторів для електрокарів зменшилась на 89% за останні 10 років
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🔋 Дослідження: вартість акумуляторів для електрокарів зменшилась на 89% за останні 10 років
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Очікується, що до 2023 року ціна за кіловат-годину становите приблизно $100.

Акумулятори електрокарів

Згідно з дослідженням BloombergNEF, протягом 2010-2020 років середня ціна літій-іонних акумуляторів впала з $1 191 до $137 за кіловат-годину — вартість впала на 89%. За прогнозами науковців ціна буде й надалі зменшуватись, щоправда, вже не так швидко, як раніше.

Втім, багато експертів зазначають, що таке сповільнення було й у 2013-2014 роках, а потім вартість різко зменшилась на 35%. Очікується, що до 2023 року ціна за кіловат-годину становите приблизно $100.

Протягом цього року зниження цін відбулось завдяки збільшенню обсягів замовлень, зростання продажів електромобілів і впровадження нових конструкцій корпусів для батарей. Також важливою складовою ціноутворення є вартість катодів — одного з елементів акумуляторів. Ціни на катодні матеріали впали навесні 2018 року, і протягом 2020 року перейшли на стабільніший рівень.

Виробники акумуляторів прагнуть масове виробництво батарей з більшою щільністю енергії, використовуючи нові хімічні речовини, такі як літій-нікель-марганець-кобальт-оксид (NMC) і літій-нікель-марганець-кобальт-алюміній-оксид (NMCA). Ці сплави використовуються при виробництві катодів. Такі акумулятори будуть масово випускати вже у 2021 році.

Читайте також: 🚙 Автопілот Tesla врятував 8 людей від падіння дерева

Раніше було відомо, як Tesla отримають новий акумулятор — довший термін дії.

Новий акумулятор Tesla

Як повідомляє TechCrunch, японська компанія Panasonic розробила новий вид акумуляторів з меншим вмістом кобальту — одного з найдорожчих металів в батареях електромобілів.

Зменшення використання кобальту також дозволяє збільшити загальну щільність батарей акумуляторів на 5% в літій-іонних елементах «2170».  Саме ці елементи використовує компанія Tesla для розробки своїх електрокарів. У Panasonic вже зазначили, що компанія модернізує тринадцять виробничих ліній до вересня 2020 року. Загальна потужність батарей зросте до 35 гігават-годин на рік.

Окрім того, компанія планує загалом відмовитись від використання кобальту, а протягом наступних п’яти років Panasonic збільшить місткість літій-іонних осередків на 20%.

Нещодавно постачальник  акумуляторів для Volkswagen та Tesla компанія Amperex Technology Co. Ltd. (CATL) повідомила? Tesla може отримати батареї з покращеним терміном експлуатації — у два рази, що збільшила терміни роботи батареї для машин з восьми до 16 років.

Батареї від CATL

У компанії вже зазначили, що вони вже готові почати виробництво нових акумуляторів, проте вони зможуть працювати за збільшеним терміном лише за умови пробігу 2 мільйони кілометрів. Повідомляє Bloomberg.

Наразі в автівках використовують акумулятори, що можуть працювати лише вісім років та передбачені лише на 94 тисячі кілометрів використання.

Акумулятори CATL призначені для седанів моделі 3, що випускаються на величезному новому заводі Tesla під Шанхаєм, який почав постачання приблизно на початку цього року.

Китайська компанія CATL тривалий час займалася розробкою проєкту, який дозволив би підвищити місткість і безпеку батарей, в яких відсутній дорогий кобальт

Саме тому Tesla домовляється з CATL про постачання акумуляторів, в яких немає кобальту. Ці акумулятори будуть використовуватися в електромобілях, вироблених в Китаї.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...