Реклама

🚀 Випускники Creative Enterprise Ukraine: 10 прикладів, як творчість стає бізнесом

Створення прикрас, музика для кіно та медіа, онлайн-проєкт про книговидання, театральна компанія. ГО «Інша Освіта» спільно з Британською Радою та House of Europe підготувала чергову підбірку про підприємців-початківців із креативних індустрій, які на основі творчості заснували власну справу. Всі вони навчалися на програмі Creative Enterprise Ukraine.
Čytaty latynkoju
🚀 Випускники Creative Enterprise Ukraine: 10 прикладів, як творчість стає бізнесом
  1. Головна
  2. Спецпроєкти
  3. 🚀 Випускники Creative Enterprise Ukraine: 10 прикладів, як творчість стає бізнесом
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Створення прикрас, музика для кіно та медіа, онлайн-проєкт про книговидання, театральна компанія. ГО «Інша Освіта» спільно з Британською Радою та House of Europe підготувала чергову підбірку про підприємців-початківців із креативних індустрій, які на основі творчості заснували власну справу. Всі вони навчалися на програмі Creative Enterprise Ukraine.

Партнер проєкту — Британська рада в Україні та програма House of Europe

Детальніше

Creative Enterprise — навчальна програма, створена Британською Радою та британською агенцією з інновацій Nesta. Географія Creative Enterprise охоплює понад 20 країн світу, в Україні програма почала працювати 2015 року.

Основні елементи Creative Enterprise Ukraine — тренінг, можливості підтримки та спільнота випускників.

ROOTS
Прикраси, вдосконалені століттями

ROOTS — бренд традиційних українських прикрас. Намиста, сережки, каблучки чи дукачі ROOTS відтворені за музейними експонатами, старими фото, літературними джерелами. Зроблені з тих матеріалів, з яких робили колись: срібла, перлів, коралу. Однак засновниця бренду, фольклористка Ярина Дронь, переконана, що ці прикраси не тільки до вишитих сорочок або чогось національно-традиційного, вони гармонійні з сучасним одягом. Не залежать від сезону, актуальні тепер, як і сто років тому.

Мені до душі відтворення саме традиційних прикрас, без надумувань. Не можу назвати себе дизайнеркою. Навпаки, намагаюся якнайточніше відтворити естетику старих виробів. Звісно можна було б додавати багато деталей, безкінечно стилізувати, але мені дуже до душі той мінімалізм, якого дотримувались наші бабусі-прабабусі. Досконало, просто і витончено, зі смаком, що кристалізувався століттями

Ярина Дронь, засновниця ROOTS
Gural jewelry
Альтернативне ювелірне мистецтво

Gural Jewelry — авторські жіночі прикраси з деревини бука, унікальні завдяки розпису в крапковому стилі: DotArt. Це прикраси з історією. Спочатку Оксана Гураль, засновниця бренду, писала картини. Пізніше вона перенесла техніку крапкового розпису на дерев’яні великодні писанки. Наступним кроком стало створення прикрас. Після розпису, художниця лакує кожну деталь, тож намиста, браслети чи сережки не бояться води. Разом з тим, бук міцний та легкий, приємний на дотик.

Це дерево — класний, природний матеріал. Багатьох вражає, що така кількість крапок, що вони об’ємні, тактильні. Крапки створюють ефект гри світла, і вже поверхня не гладенька, а така наче замшева чи оксамитова. Цей об’єм додає розкоші

Оксана Гураль, засновниця GURAL
OLI MUSIC
Створення музики для кіно та медіа

OLI Music створює та записує музику для зірок шоу-бізнесу, кіноіндустрії, реклами. Серед партнерів компанії близько тридцяти сесійних музикантів, що мають досвід роботи з такими зірками, як Jamala, Pianoboy, The Maneken, MOZGI Entertainment, Melovin. OLI Music заснував 2018 року композитор і саундпродюсер Михайло Олійник. Нині компанія вже має офіси в Україні та Китаї. Серед її клієнтів: Радіо Свобода, FilmUa, OKKO, Світ Кави, Львівська Національна Опера.

Коли я створював компанію, то була місія зібрати таланти, які є в Україні, й експортувати продукт на глобальні ринки. Там можна заявити про себе, та й більше про себе дізнатися. Набути нового досвіду, навчитися конкурувати, наприклад, на американському ринку. В Китаї нам цікаво створювати міжнародні проєкти й сприяти культурному обміну

Михайло Олійник, засновник OLI Music
Нєфть
Театр соціального діалогу

Нєфть — альтернативний незалежний театр, створений 2018 року в Харкові. Водночас це й відкрита платформа, де немає постійної трупи. Директорка театру, Тетяна Голубова, розповідає, що будь-хто: актор, режисер, хореограф може прийти зі своєю ідеєю, зібрати команду та створити виставу або перформанс.

Тут не люблять історій з лінійним сюжетом, традиційних драматичних прийомів. Нєфть намагається руйнувати консервативні стереотипи про театр, заходити на територію ризикованих експериментів, відкритості, діалогу з глядачами. Також Нєфть проводить акторські тренінги, освітні події на тему мистецтва та громадського активізму.

Наші засновники, Артем Вусик та Ігор Ключник, займаються також театром Прекрасні квіти (це один із найпопулярніших театрів Харкова, але в нього інша концепція: він безсловесний і суто естетський, не підіймає соціальних питань). Кілька років тому вони зрозуміли, що хочуть, аби театр мав більший вплив на український соціум, хочуть транслювати свої думки щодо певних процесів. Знайшли команду, якій це відгукнулося, й вирішили, що ми повинні це робити, бо в Харкові небагато театрів, які рефлексують на сучасні теми

Тетяна Голубова, директорка театру
Читомо
Культура читання та мистецтво книговидання

Онлайн-медіа Читомо заснували студентки спеціальності «Видавнича справа і редагування» КНУ ім. Тараса Шевченка Оксана Хмельовська та Ірина Батуревич. Публікували матеріали про книжки, ілюстраторів, письменників та перекладачів, на яких варто звернути увагу. Транслювали своє бачення здорового літературного процесу, погляди щодо етики та естетики книговидання. Починали вони 2009 року й відтоді Читомо виріс зі студентського проєкту до одного з провідних довколалітературних сайтів країни.

Я бачу, як ми впливаємо на середовище. Наприклад, є гордощі, що ми писали про Аґрафку ще 2010, коли ніхто ще цього не розумів. Але Аґрафка довели, що вони круті. Коли ми пишемо розгромні статті про перекладачів, чи про випадки, коли недоплачують ілюстраторам — видавці нас читають, розуміють і трішки змінюють свої підходи. Чи ми пишемо про неперекладені книжки, а пізніше їх перекладають

Оксана Хмельовська, співзасновниця «Читомо»
Sound Travel Radio
Гід у світі андеграундної культури

Харків’янина Тимура Кухарця цікавить незалежна та експериментальна музична сцена, андеграундна культура загалом. Щоб популяризувати виконавців, які не вписуються в формати типових радіостанцій, розповідати людям про андеграунд в Україні та світі, він створив Sound Travel Radio. На сторінці радіостанції ви знайдете записи контркультурних поетів, подкасти-підбірки, як звучить нині Харків, Одеса чи Львів, Білорусь, чи Нова Зеландія. Наприкінці 2019 року Sound Travel Radio увійшла до переліку переможців конкурсу незалежних радіостанцій, організованого аудіоплатформою Airtime.pro.

Концепція в тому, щоб розказати про музичний андеграунд у його стильовому й географічному різноманітті. Щоб це була звукова подорож різними країнами, де може трапитися щось зовсім непередбачуване в плані стилю музики, чи місця, де вона створена

Тимур Кухарець, засновник Sound Travel Radio
Майстерня Вправних Бандуристів
Допомога бандуристам творити їхнє мистецтво

Засновник Майстерні Вправних Бандуристів Іван Ткаленко — професійний музикант, виступає із власними творами на електробандурі. Двадцять років досвіду в музиці зробили його справжнім експертом з бандури. Ткаленко консультує щодо вибору інструментів, обслуговує та ремонтує їх, продає бандури й необхідні для них аксесуари. Також музикант виготовляє звукознімачі й системи визвучення бандури.

Ми говоримо не просто з позиції бізнесу, тобто з вас гроші, а з нас товар. Ми говоримо з клієнтом, як із людиною. Даємо багато безкоштовних порад, ділимося телефонами. Крім того, я пишу спеціалізовані статті про бандуру (а такої літератури майже нема, бо це молодий інструмент). Створив у фейсбуці групу, й там багато хто знаходить собі допомогу, поради, знаходить фахівців, ледве не женяться одні з одними

Іван Ткаленко, засновник «Майстерні Вправних Бандуристів»

Група Facebook

Ethno World
Моє коріння — моя гордість

Одного разу в Юлії Жерліциної виникла ідея видати книжку, де будуть зібрані колисанки мовами національних спільнот України. «Рідна колисанка» вийшла друком наприкінці 2019 року. Крім українських, там були пісні ще одинадцятьма мовами, з перекладами та нотним додатком. Видали й додатковий тираж шрифтом Брайля. Як продовження цієї справи, нещодавно Юлія запустила проєкт Ethno World, що пропонує ляльки в костюмах національних спільнот України, дерев’яні фігурки для розфарбовування тощо. Речі, зроблені руками людей з інвалідністю та їхніх родичів. Планується також створення ігор, наборів для творчості, що знайомлять дітей із різними культурами.

“Інклюзивне суспільство — це таке, де всі мають рівні права, незважаючи на те, чи є інвалідність, чи нема, та незалежно від того, якої ти національності, статі чи віку. Проєктом Ethno World ми хочемо показати, що всі ми рівні, попри різні традиції, попри те, що по-різному сприймаємо світ. Хочемо виховати покоління толерантних людей, яке з дитинства навчилося не зважати на будь-яку різницю між нами

Юлія Жерліцина, засновниця Ethno World
Книжка «Ква(ко)ролі світів»
Зоряна фантастика для дітей

Письменниця Ольга Дужак за освітою фінансистка, займалася бізнесом і до Creative Enterprise Ukraine — мала кілька магазинів одягу. Одночасно з тим писала казки, бо це робило її щасливою. 2018 року вона ризикнула, закрила магазини й цілком присвятила себе написанню дитячої книжки «Ква(ко)ролі світів», що розповідає про космічні пригоди українського жабеняти Дрімка та його друзів. Історія швидко знайшла прихильників. Зараз Ольга Дужак працює над продовженнями й упевнено говорить, що це буде серія із шести томів. Для фанатів з’явилися також розмальовки, іграшки й навіть пряники з персонажами книжки.

Це новий космічний всесвіт. Дехто порівнює з Марвелом, а дехто з Черепашками-ніндзя. Там є планети, де живуть різні народи й у кожного своя спеціалізація. Жаби — технологічно розвинені. Коти мандрують всесвітом. Бобри — торговці, в них своя гільдія. А ще мої книжки добрі й веселі. Це детективні фантастичні історії, які мають у собі багато про здорове харчування та екологію

Ольга Дужак, письменниця
roots & fruits
Традиційна культура й сучасне ювелірне мистецтво

roots & fruits — прикраси ручної роботи за мотивами візерунків старовинної української вишивки та килимів, але з сучасним дизайном. Лєна Мазуркевич, засновниця бренду, всі елементи для прикрас виготовляє самостійно. Працює переважно з латунню та холодною емаллю, використовує також природні матеріали, як от дерево, сухе листя або траву.

Останнім часом я проживаю на Поділлі. Там познайомилася з вишивкою і килимарством, захопилася цим. Обирала елементи, які мені здалися цікавими, переносила їх на метал і робили прикраси. Деякі з цих елементів декоративні, лише для краси, але є також символічні. Вони з давнішої вишивки, де використані символи, які пов’язували людину з Богом, пращурами, довколишнім світом. Це така сакральна орнаментика

Лєна Мазуркевич, засновниця roots & fruits

Creative Enterprise Ukraine — частина програми ЄС House of Europe за підтримки Британської Ради, організаційний партнер програми Інша Освіта / Insha Osvita.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...