Реклама

🤤 В Українських школах введуть меню для дітей за рецептом Євгена Клопотенка

Очікується, що нове меню з'явиться вже з наступного року.
Čytaty latynkoju
unsplash.com
🤤 В Українських школах введуть меню для дітей за рецептом Євгена Клопотенка
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🤤 В Українських школах введуть меню для дітей за рецептом Євгена Клопотенка
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Очікується, що нове меню з'явиться вже з наступного року.

Оновлення харчування в школах 

Вже з 1 січня наступного року в українських школах оновлять харчування та додадуть нове меню. Згідно з повідомленням Zaxid.net, участь у розробці нового меню брали експерти з МОЗ, дієтологи, дитячі ендокринологи та різноманітні громадські організації.

Як повідомила перша леді країни Олена Зеленська, робота над реформуванням системи харчування у навчальних закладах триває та переходить на наступний етап – підготовка орієнтовних меню.

Група працює над створенням зразків меню з рецептами страв та технологічними картками, які відповідають оновленим вимогам і нормам харчування для дітей усіх вікових груп. Сезонні меню готуються на шість тижнів. Робота рухається швидкими темпами: вже готові меню сніданків та обідів. Надалі будуть розроблені меню для вечер, других сніданків і підвечірків

Олена Зеленська, Перша леді країни

Одним з кулінарних експертів, які беруть участь у розробці нового меню, є відомий кухар Євген Клопотенко. Його команда протягом трьох років займалась розробкою харчування в школах. Він повідомив, що тижневі меню для шкіл полегшать роботу кухарів та розв’яжуть проблему безграмотно скомбінованої та одноманітної їжі в харчуванні школярів.

Також він зазначив, що він вже обрав найкращі стави зі свого збірника рецептів та навіть вигадав нові страви. Наразі ж команда має створити техкарти, та розрахувати калорійність й собівартість страв.

Тепер школярів не можна годувати напівфабрикатами (прощавайте, сосиски) та шкідливими снеками (в буфетах не будуть продаватися чіпси). Плюс, на законодавчому рівні зменшено до адекватної норми кількість солі й цукру в їжі дітей та розв'язано питання по спеціях, завдяки чому їжа в шкільних їдальнях тепер матиме смак

Євген Клопотенко, Кулінарний експерт
Читайте також: 🍛 На Полтавщині з’явився музей борщу

А чим ще займається Клопотенко? 

А багато чим. Наприклад, нещодавно за його ініціативи борщ внесли? Борщ потрапить до переліку нематеріальної культурної спадщини України — далі ЮНЕСКО до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

Це перший в Україні випадок, коли елемент, який потрапив до переліку є загальноукраїнським, а не регіональним. Євген Клопотенко повідомив, що надати культурний статус борщу вирішили під час зйомок документального фільму про борщ — «Борщ. Секретний інгредієнт».

Я зібрав однодумців: фольклористів, істориків, аналітиків, людей, які мають відношення до культурної спадщини. Ми об’єдналися в громадську організацією і пройшли нелегкий процедурний шлях. І сьогодні борщ вже в цьому списку.

Євген Клопотенко, Кулінар

Під час зйомок знайшли неймовірну кількість рецептів борщу з різних куточків України. Один з найнезвичніших рецептів знайшли у Щацьку на Волині. Там готують борщ з крові щойно заколеного кабана. Прем’єра фільму «Борщ. Секретний інгредієнт» запланована на 14 жовтня.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...