Реклама

🐶 Український PetTech: 6 стартапів для власників тварин

Інноваційні продукти нині стають у пригоді не тільки людям, але й домашнім улюбленцям. Розбираємось, що таке PetTech і як в цій ніші відзначились українські стартапи.
Čytaty latynkoju
🐶 Український PetTech: 6 стартапів для власників тварин
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🐶 Український PetTech: 6 стартапів для власників тварин
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Інноваційні продукти нині стають у пригоді не тільки людям, але й домашнім улюбленцям. Розбираємось, що таке PetTech і як в цій ніші відзначились українські стартапи.

PetTech-індустрія розвивається стрімко. Компанія з маркетингових досліджень DataM Intelligence зазначає, що ринок PetTech умовно можна розподілити за:

  • типом продукції (обладнання для розваг, відстеження й спостереження, харчування та догляду);
  • каналом розповсюдження (супермаркети та гіпермаркети, магазини для догляду за тваринами, електронні платформи);
  • регіоном (Північна Америка, Латинська Америка, Європа, Азіатсько-Тихоокеанський регіон, Близький Схід та Африка).

Фахівці запевняють, що нині зростає попит не лише на здорове харчування для домашніх улюбленців, але і на різноманітні гаджети для них — веб-камери, високотехнологічні розумні нашийники, іграшки, пристрої стеження тощо.

Зважаючи на щорічний приріст домашніх тварин в Європі та світі, PetTech-індустрія має всі шанси на продуктивний та довгостроковий розвиток. Так, згідно з даними щорічного звіту, який замовляє британська Асоціація виробників кормів для домашніх тварин (PFMA), станом на 2020 рік лише у Великій Британії близько 12 млн (41%) домогосподарств мають в родині улюбленців.

Дані Європейської федерації харчової промисловості для домашніх тварин (FEDIAF) свідчать про те, що у Європі щонайменше одну домашню тварину мають 85 млн сімей. Згідно зі звітом федерації, приріст промисловості для тварин у 2019 році склав 2,6%, а вартість сервісів і продуктів, пов’язаних із домашніми улюбленцями, сягнула 19,7 млрд євро. Також річний обіг продуктів харчування для тварин серед європейців за рік досяг позначки у 21 млрд євро.

В Україні PetTech-індустрія також розвивається, хоча про цей напрям говорять не так часто і масштабних досліджень не проводять. Та стартапи, покликані задовольняти потреби тварин і їхніх господарів, набувають все більшої популярності.

? Petcube

Абсолютний чемпіон з кількості згадок у пресі — створена українцями компанія Petcube, яка продукує гаджети для власників домашніх тварин. Заснована у 2012 році, нині вона є світовим лідером з виробництва інтерактивних камер.

Відпочатку Petcube мав форму кубу й містив ширококутну камеру, лазерну вказівку, мікрофон та динамік. За допомогою підключення до домашньої мережі Wi-Fi він дозволяв користувачам бачити своїх улюбленців, розмовляти та гратися з ними за допомогою смартфону.

Зараз проєкт створює три продукти: Petcube Play 2 (камера з лазерною вказівкою), Petcube Bites 2 (камера з ласощами) і Petcube Cam (камера з ветеринарним чатом). Цікаво, що раніше ці пристрої можна було придбати лише у США, однак нині компанія вже створила тестову сторінку, розраховану саме на українську аудиторію.

Окрім того, у березні 2014 року Petcube випустили застосунок на іOS. Він дозволяє публікувати фотографії свого улюбленця, додавати в друзі, стежити за оновленнями інших любителів тварин, залишатися на зв’язку за допомогою push-повідомлень, а також шерити фотографії у Facebook, Instagram і Twitter.

Основна команда нараховує 14 співробітників із представництвами у Києві (Україна), Сан-Франциско (США) та Шеньчжені (Китай), а розробка Android та IOS застосунків відбувається в Києві.

? Dogito

Застосунок Dogito пропонує низку порад і рекомендацій власникам собак у Харкові: пошук dog-френдлі локацій на карті, планування маршрутів для прогулянок, челенджі з подарунками. На черзі — інші українські міста.

Зараз стартап активно розвивається й збирає нових поціновувачів. На широкий загал його презентують у межах EAST COAST: IT Investment Forum, який проводиться Центром розвитку стартапів 1991 Маріуполь та українською технологічною ГО SocialBoost. 11 грудня засновники Dogito поділяться досвідом з іншими креаторами, інвесторами та професіоналами у сфері ІТ Сходу України.

? Animal ID

Міжнародна платформа для власників домашніх улюбленців Animal ID, що була заснована командою українських IT спеціалістів, зоозахисників і просто небайдужих людей, бере початок у 2011 році. Проєкт стартував як громадська ініціатива з підрахунку безпритульних тварин, а зрештою отримав технологічну складову.

Платформа дозволяє створити, зареєструвати й активізувати у міжнародній базі animal-id.net профіль домашнього улюбленця з усією важливою інформацією — від фотографій і контактних даних, до ветеринарних документів і запланованих у календарі подій. Маркер із цифровим QR-паспортом допомагає легко відстежити і знайти тварину, якщо вона загубиться.

Нині проєкт працює з клієнтами із 15 країн, охоплює понад 200 тисяч тварин, а також має у партнерах 248 організацій. Цікаво й те, що 50% прибутку від продажу QR-паспортів іде на соціальні проєкти, спрямовані на розв’язання проблем домашніх та безпритульних тварин.

??‍⚕️ VETonline

Маркетплейс VETonline дозволяє швидко отримати онлайн-консультацію від професійного ветеринара у чаті або викликати лікаря додому. При чому обидві послуги доступні у режимі 24/7.

Ідея створити такий сервіс з’явилася у квітні 2018 року, а розробка фінальної версії тривала понад рік. Спочатку послуга «виклик ветеринара додому» працювала лише у межах Києва, але згодом додалося його передмістя. Також у планах розробників — поступово підключати й інші регіони.

Підключити ветеринара на платформі обіцяють впродовж 5 хвилин з моменту створення заявки. Крім того, в чат можна відправляти фото, відео та текстові повідомлення з будь-якого гаджету. Серед партнерів проєкту — ветеринарні клініки та лікарі, а своєю місією автори називають сучасні, зручні та доступні ветеринарні послуги.

? GladPet

Сервіс GladPet з жовтня 2016 року працював у межах Одеси та області, однак уже з квітня 2018 року функціонує для користувачів з усієї території України.

Юзер може знайти кота або собаку для адопції, стати опікуном для тварини у притулку, опублікувати оголошення про пошук загубленого собаки/кішки (або ж про знайдену домашню тварину), а ще — шукати родини для безпритульних чотирилапих.

Там же можна знайти рекомендації щодо ветклінік, де нададуть першу допомогу, проведуть операцію зі стерилізації тощо. Для несоціалізованого собаки на платформі можна знайти кінолога.

?‍? RAWR Smart Collar

Розумний нашийник для домашніх улюбленців RAWR Smart Collar був представлений українськими розробниками на Міжнародній виставці споживчої електроніки CES 2019 у Лас-Вегасі.

Не зважаючи на те, що реалізація проєкту досі перебуває на стадії завершення, на сайті користувачам і поціновувачам подібних гаджетів уже пропонують долучитися до списку передзамовлень, аби після фінального запуску стартапу отримати його найпершими.

Планується, що повністю захищений від вологи та зовнішніх пошкоджень нашийник працюватиме у парі зі смартфоном і володітиме великим спектром різних функцій.

Завдяки вбудованим LTE і GPS-модулю він стежитиме за твариною, де б вона не була — інформація надсилатиметься безпосередньо на телефон власника. Також гаджет буде оснащений ліхтариком, класичним набором фітнес-трекера і зможе показувати температуру тіла собаки чи кота.

За словами розробників, компанія планує інтегрувати в застосунок й додаткові послуги, наприклад, прямий зв’язок із ветеринарними клініками. Однак спершу ця функція працюватиме лише у США і деяких країнах Європи.

? PetTech-функції в інших нішах

PetTech — ніша, взаємопов’язана і з іншими технологічними напрямками. Компанії, які ніяким чином не відносяться до цієї індустрії, можуть використовувати у своїх продуктах рішення з PetTech або навпаки, розробляти власні технології, які можна зарахувати до PetTech.

У якості прикладу можна навести Ajax Systems. Компанія працює з радіозв’язком, шифруванням і цифровими алгоритмами для надання безпеки у приміщеннях. Під час створення своїх датчиків і приладів, розробники турбуються не лише про людей, але й про тварин.

Так, наприклад, бездротовий датчик руху MotionProtect кріпиться до стіни навпроти дверей та інших місць імовірного проникнення злочинців, не заважаючи при цьому домашнім улюбленцям. Датчик не реагує на котів і собак вагою до 20 кг та зростом до 50 см.

? Перспективи PetTech-індустрії

Як бачимо, більшість українських стартапів розраховані на власників котів і собак. Це і не дивно, адже згідно з даними порталу Statista, саме вони є улюбленими домашніми тваринами європейців. Однак дехто надає перевагу й більш рідкісним улюбленцям — хом’якам чи крисам, кроликам, птахам, рибам, рептиліям тощо.

За інформацією австралійської компанії Petsecure, яка опікується страхуванням тварин, найбільша популяція собак (69,9 млн) і котів (74,05 млн) зафіксована у США. Цікаво, що до 20-ки країн із найбільшою популяцією котів, за версією страховиків, увійшла також Україна. Нині вона посідає 9-те місце (між Італією та Японією) з 7,3 млн кішок.

За інформацією експертів консалтингової компанії Global Market Insights, у 2019 році обсяг ринку догляду за домашніми тваринами оцінювався у понад $223 млрд. Очікується, що його сукупний середньорічний темп зростання (CAGR) з 2020 до 2026 року складе 5,9%.

Фахівці стверджують, що навіть розповсюдження COVID-19 матиме мінімальний вплив на PetTech-індустрію, адже від початку пандемії на світовому ринку вже презентували низку новітніх продуктів для тварин (туалети Litter Robot, дверцята Sureflap, камери GoPro Fetch). Отже, бізнес ключових гравців ефективно працює онлайн — цілодобово й без вихідних, щоб задовольнити попит споживачів, а також убезпечити своїх працівників і їхніх домашніх улюбленців.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...