Реклама

🛢 Тепер кожен може обрати постачальника газу так само як інтернет-провайдера. Як це зробити

Тепер кожна українська родина може буквально в кілька кліків змінити постачальника газу. Розповідаємо як це зробити.
Čytaty latynkoju
🛢 Тепер кожен може обрати постачальника газу так само як інтернет-провайдера. Як це зробити
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🛢 Тепер кожен може обрати постачальника газу так само як інтернет-провайдера. Як це зробити
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Тепер кожна українська родина може буквально в кілька кліків змінити постачальника газу. Розповідаємо як це зробити.

    Хто може змінити постачальника газу?

    Будь-який власник житла може змінити постачальника газу. Ця можливість доступна як власникам квартир у багатоквартирних будинках, так і приватних будинках на всій території України (крім окупованих територій).

    Не має також значення, чи є у вашому багатоквартирному будинку ОСББ і думка ваших сусідів з цього приводу також не має значення. Ви змінюєте постачальника газу лише для свого житла.

    Як це працює?

    Ви, напевно, помітили, що на початку 2020 року платіжка за газ тепер складається з двох граф: розподілення газу та, власне, сам газ. Це було першим кроком для звільнення українців від монополії.

    Платіж за розподілення газу йде так званим облгазам — простіше кажучи, це структури, які утримують та обслуговують труби, по яких розподіляється газ. З ними ви нічого зробити не можете і ця частина платіжки не зміниться.

    Проте, з 1 липня 2020 року українці отримали можливість обирати постачальника газу — тобто, чиє паливо ви будете споживати.

    Навіщо мені змінювати постачальника газу?

    Головним, але не єдиним чинником однозначно є ціна. Ціна газу формується на вільному ринку залежить від багатьох факторів: де компанія видобуває чи купує газ, наскільки ефективно працює (чи немає в неї роздутого штату), яку маркетингову стратегію має тощо. Тому ціна газу між різними постачальниками може суттєво відрізнятися  навіть в одному місті.

    Наприклад, у грудні 2020 року найдорожчий постачальник газу у Києві — ДП «КиївГазЕнерджі», який просить 8,81₴ за 1 кубічний метр блакитного палива. Натомість, ТОВ ГК «Нафтогаз України» встановив тариф на рівні 6,33₴ за кубометр. Таким чином, у разі зміни оператора з першого на другого, абонент зможе заощадити 29% у платіжці за грудень.

    Разом з тим, ціна на газ на оптових ринках змінюється в залежності від різноманітних факторів — і зокрема сезонних. Різні постачальники можуть пропонувати різні акції, які дозволять заощадити ще більше — навіть якщо звичайна ціна за кубометр не є найвигіднішою.

    Крім того, вартість газу — не єдиний фактор, на який потрібно звертати увагу. Дивіться також на зручність оплати та передачі показників, якість підтримки у разі виникнення проблем, відгуки інших абонентів тощо.

    Загалом, тепер ви обираєте постачальника газу так, як обирали б, наприклад, інтернет-провайдера чи мобільного оператора. Платіть лише тим, хто надає найкращі послуги саме для вас.

    Як мені змінити постачальника газу?

    Достатньо подати заяву новому постачальнику — в його офісі або онлайн. Пакет документів, який необхідно подати разом з заявою, зазвичай включає:

    • Паспорт чи ID-картка
    • РНОКПП (раніше — ІПН)
    • Документ, що засвідчує право власності, або довіреність

    Протягом 3 робочих тижнів весь процес зміни постачальника має відбутися. Контактувати зі старим постачальником необхідності немає.

    Через 6 тижнів після зміни постачальника ваш старий постачальник має виставити вам остаточний рахунок за спожитий газ, який ви мусите сплатити протягом 10 днів після отримання.

    Де знайти всіх постачальників газу в Україні?

    На жаль, наразі єдиного зручного сайту з усіма постачальниками газу (яких більш ніж 500) в Україні немає. Існує реєстр НКРЕКП, але читати його неможливо.

    Наразі рекомендуємо покладатися на відгуки інших користувачів або скористатися перевіреним рішенням і купувати газ фактично у держави, тобто в «Нафтогазу України». У них є зручний сайт.

    Наче все зроблено правильно, але мені зателефонував старий постачальник і каже, що так не можна робити, потрібно спочатку від них довідку отримати. Що відбувається?

    Вам брешуть. Ви не мусите отримувати жодних дозволів чи довідок від старого постачальника, щоб змінити його. Щойно новий постачальник підтвердив ваше приєднання, ви спокійно оплачуєте послуги за новий період новими реквізитами.

    Старий постачальник також не має права припинити вам постачання газу, поки триває процес зміни постачальника. Проте, за цей газ ви все ще заплатите старому постачальнику за його тарифами, будьте уважні.

    У мене є борги за спожитий газ. Чи можу я змінити постачальника?

    Борги не є завадою для того, щоб розпочати процес зміни постачальника. Проте, новий постачальник зможе ввімкнути вам газ лише після того як ситуація з боргами вирішиться — тобто, або ви заплатите борг, або вирішите суперечку у судовому порядку. Таким чином, позбавитися боргу просто через зміну постачальника не вийде.

    Чи треба перекладати труби або змінювати лічильники для зміни постачальника?

    Ні. Труба — одна, вона належить облгазу, якому ви платите за доставку та розподілення. Змінюючи постачальника, ви платите лише за газ, який доставляється вам цією трубою.

    Читайте також як відкриті дані змінюють будівельну галузь? Як відкриті дані змінюють будівельну галузь — світові та українські приклади в Україні.

    Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

    Share
    Написати коментар
    loading...