Реклама

🛣 Опитування: як розвиватиметься транспортна інфраструктура в Україні

Більшість, а саме 54% опитаних вважають загальний стан інфраструктури в Україні задовільним, 35% стверджують, що він є негативним, і ще 11% оцінюють його позитивно.
Čytaty latynkoju
unsplash.com
🛣 Опитування: як розвиватиметься транспортна інфраструктура в Україні
  1. Головна
  2. Місто
  3. 🛣 Опитування: як розвиватиметься транспортна інфраструктура в Україні
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Більшість, а саме 54% опитаних вважають загальний стан інфраструктури в Україні задовільним, 35% стверджують, що він є негативним, і ще 11% оцінюють його позитивно.

Транспортна інфраструктура України

Цьогоріч Європейська Бізнес Асоціація вперше провела експертне дослідження загального стану розвитку транспортної інфраструктури в Україні – інфраструктурний індекс. Так, інтегральний показник індексу склав 2,58 бала з 5-ти можливих.

Більшість, а саме 54% опитаних вважають загальний стан інфраструктури в Україні задовільним, 35% стверджують, що він є негативним, і ще 11% оцінюють його позитивно.

Дещо гіршою виявилася оцінка рівня інвестиційної привабливості України для реалізації інфраструктурних проєктів. Тільки 8% експертів вважають його високим, тоді як, на думку 47%, він є задовільним, і ще 45% вважають його низьким.

До трійки головних викликів інфраструктурного ринку респонденти віднесли:

  • Недостатньо прозорий процес прийняття рішень щодо інфраструктурних проєктів;
  • Відсутність незалежного транспортного регулятора;
  • Дефіцит кваліфікованих кадрів в органах влади.

Найгіршу оцінку серед складових індексу отримав рівень виконання державою стратегій розвитку транспортної галузі. Переважна більшість, а саме 53% переконані, що він є низьким, ще 40% вважають його задовільним, і тільки 7% схвально оцінили рівень виконання державою транспортних стратегій.

? Залізничний транспорт

Більшість респондентів оцінили загальний стан розвитку залізничного транспорту негативно – такої думки дотримується 51% експертів, ще 45% вважають, що він є задовільним і тільки 4% дали позитивну оцінку стану залізничної галузі.

Серед пріоритетних реформ, необхідних для розвитку залізниці, бізнес виділив реорганізацію Укрзалізниці, відкриття ринку приватної тяги, зміну тарифної політики та запровадження законодавчої можливості для залучення приватних інвестицій в залізничну інфраструктуру загального користування.

? Автомобільний транспорт

Читайте також: 🛣 Мінінфраструктури передасть в концесію 6 українських доріг — інвестиції у $9 млрд

Переважна більшість експертів, а саме 63% вважають, що поточний стан розвитку автомобільного транспорту є задовільним, 35% — негативним, і тільки 2% — добрим.

Для покращення ситуації у дорожній інфраструктурі бізнес очікує посилення габаритно-вагового контролю та відповідальності, залучення до технагляду та моніторингу будівництва доріг міжнародних незалежних гравців, застосування прозорих та недискримінаційних процедур державних закупівель.

? Авіаційний транспорт

Найбільшу кількість позитивних оцінок від експертів Асоціації отримав саме авіаційний транспорт – 33% опитаних вважають, що він є гарно розвиненим, 50% відзначають задовільний стан галузі й ще 17% стверджують, що він є незадовільним.

Найбільш очікувані реформи та зміни — розвиток аеропорту «Бориспіль» як міжнародного хабу, запровадження державної допомоги українським авіаперевізникам, передача аеропортів приватному сектору на умовах ДПП/концесії.

? Морський транспорт

Переважна більшість респондентів, зокрема 73% дали задовільну оцінку стану розвитку морського транспорту, ще 21% — негативну і тільки 6% — позитивну. Головні реформи та зміни у цій галузі, на які очікує бізнес, — це зниження портових зборів та відрахувань чистого прибутку АМПУ до державного бюджету, створення незалежного регулятора — Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері транспорту, систематизація послуг, які надаються АМПУ.

⛴ Річковий транспорт

При оцінці рівня розвитку річкового транспорту жоден з респондентів не дав йому позитивну оцінку, втім переважна більшість відзначила його як задовільний — 76%, і ще 24% вважають його негативним.

Аби прискорити розвиток галузі бізнес пропонує забезпечити державну підтримку публічної інфраструктури та суднобудівної галузі, створити Державний фонд ВВШ у складі спеціального фонду державного бюджету, створити умови та механізми для залучення приватних інвестицій в публічну інфраструктуру.

Детальніше ознайомитись з результатами опитування можна за посиланням. А переглянути презентацію з візуальними матеріалами тут.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...