Реклама

😲 Як відкриті дані змінюють будівельну галузь — світові та українські приклади

Будівництво потребує інновацій, заснованих на надійних даних для обґрунтованих рішень. Наприклад, під час планування транспортної інфраструктури потрібно проаналізувати безліч факторів: розташування шкіл і час їх роботи; наявність бізнес-центрів; рівень зайнятості жителів району; відсоток сімей з дітьми; кількість велосипедистів; популярність мікротранспорту.
Čytaty latynkoju
😲 Як відкриті дані змінюють будівельну галузь — світові та українські приклади
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 😲 Як відкриті дані змінюють будівельну галузь — світові та українські приклади
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Будівництво потребує інновацій, заснованих на надійних даних для обґрунтованих рішень. Наприклад, під час планування транспортної інфраструктури потрібно проаналізувати безліч факторів: розташування шкіл і час їх роботи; наявність бізнес-центрів; рівень зайнятості жителів району; відсоток сімей з дітьми; кількість велосипедистів; популярність мікротранспорту.

Відкриті дані та будівельна галузь

Згідно з OpenDataImpactMap, найчастіше відкриті дані у сфері житлової нерухомості у світі використовують для оптимізації бізнес-процесів і формування стратегії. На другому місці — використання open data для створення вебсервісів і застосунків. Рідше організації проводять маркетингові та наукові дослідження, формують звіти на основі даних з відкритих джерел, а також іноді використовують відкриті дані для проведення рекламних кампаній та лобіювання.

Найбільш популярні набори даних на цьому ринку:

  • дозволи на будівництво, право власності на землю, ціни на нерухомість,
  • перепис населення, статистика про домогосподарства,
  • поштові індекси, карти землекористування, топографічні карти,
  • рівень промислових викидів, якість повітря і води, інформація про клімат,
  • схеми руху громадського транспорту, маршрути, транспортна інфраструктура,
  • муніципальні бюджети і витрати, міські тендери та замовлення.

Open data як національна стратегія Великобританії

Країни світу по-різному використовують відкриті дані в будівельній індустрії, вирішуючи специфічні локальні проблеми. Одна з найактивніших країн в плані використання відкритих наборів даних в будівництві — Великобританія.

Сфера будівництва становить 7% ВВП країни, і уряд продовжує привертати увагу інвесторів до цієї галузі. Так, в Національній стратегії Construction 2025 особливе місце відведено питанню щодо спрощеної видачі дозволів на будівництво та мінімізації ризиків інвесторів. Уряд сприяє відкриттю даних і направляє зусилля на стандартизацію open data для полегшення доступу всім гравцям ринку.

Просування відкритих даних на державному рівні

Один з головних центрів інновацій сфери будівництва Великобританії — організація BRE. Це науково-дослідний і консультаційний центр, заснований в 1917 році Департаментом наукових і промислових досліджень. BRE надає консультаційні послуги в будівельному секторі, сертифікує будівлі, проводить дослідження і навчає. У своїй роботі BRE активно використовує державні відкриті дані і створює набори даних, які можуть бути корисні ринку.

Зниження ризиків будівництва

Компанія Democrata оцінила ризик наштовхнутися на археологічну знахідку для 200 мільйонів земельних ділянок по всій Великобританії. Виявлення історично важливих об’єктів при будівництві призводить до втрати часу і грошей, особливо коли мова йде про об’єкти з невеликою маржею. Democrata використовувала відкриті набори даних для прогнозування на основі даних про наявні археологічні знахідки, типах історичних поселень і характеристиках ландшафту. Проведена робота дозволяє будівельним компаніям враховувати «археологічний ризик» при виборі земельної ділянки.

Читайте також: 💰 Фонд стартапів визначив проєкти для фінансування у вересні — 100 тисяч доларів

Стале будівництво

SmartWaste — сервіс, розроблений для підвищення стійкості будівельного сектора туманного Альбіону. SmartWaste знаходить організації, які займаються менеджментом відходів в безпосередній близькості від об’єкта будівництва. Застосунок використовує дані з реєстру екологічних дозволів Агентства з охорони навколишнього середовища. Запитуючи у користувачів поштовий індекс, вид будівельних робіт і тип відходів, програма надає інформацію про організації, які переробляють, утилізують або захоронюють будівельне сміття. Проєкт сприяє відповідальному менеджменту відходів і знижує вплив на навколишнє середовище завдяки оптимальній логістиці.

Приватний бізнес відкриває дані

Space Syntax — компанія, що займається міським плануванням і проєктуванням будівель в Англії. Це піонери «науки про міста», які розробляють програмне забезпечення для прогнозу результатів міського та транспортного планування на вартість власності. У 2010 році компанія прийняла кардинальне рішення зробити програмний код відкритим. Це означає, що Space Syntax дозволяє будь-кому переглядати код програми, змінювати його і використовувати у своїх цілях.

Ризикований для комерційної діяльності крок виправдав себе, тому що замовлень стало навіть більше. Багато бізнесів не хочуть розбиратися в тонкощах розробки, і як і раніше купують послуги Space Syntax. При цьому відкритий доступний інструмент робить всю будівельну галузь більш прозорою.

Ринок нерухомості в Україні: дані дають впевненість

На відміну від Англії, де питанням відкриття даних для будівельників та інвесторів стурбований уряд, в Україні інновації більшою мірою «обслуговують» покупців нерухомості. Можливо, навчені гірким досвідом українці хочуть убезпечити себе при виборі забудовника і купівлі житлової нерухомості. Тому у відповідь на запит покупців з’являються приватні і державні ініціативи, що дають клієнтам повнішу картину ринку нерухомості.

Чат-бот від Мінцифри

Нещодавно Мінцифри повідомило про запуск електронних послуг щодо об’єктів будівництва класу СС1 на порталі Дія. Бета-тестувальники зможуть отримувати в чат-боті повідомлення про початок:

  • підготовчих робіт,
  • будівельних робіт по CC1,
  • будівельних робіт на підставі будпаспорта.

Нововведення відбулось в рамках впровадження Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Порівняння районів міста

CityScale — інтерактивна карта Києва з даними про вартість житла, рівень злочинності, стан екології, доступність транспорту, навчальних і медичних установ, тарифах ЖКГ в різних районах столиці. Чат-бот CityScaleBot в Telegram та месенджері Facebook розповідає про деталі розташування будівлі і аналізує якість життя за адресою або назвою ЖК.

Перевірка будівельних об’єктів

Сервіс URBANDATA надає зручний пошук і аналітику для перевірки будь-якого об’єкта будівництва і нерухомості в Україні. UrbanData допомагає виявляти незаконне будівництво, надаючи інформацію щодо:

  • реєстру ДАБІ з набором фільтрів для аналітики та групування інформації, а також можливістю відображення будь-якого об’єкту на мапі,
  • Державного земельного кадастру, із зазначенням цільового призначення та категорії земель,
  • даних про замовника будівництва, в тому числі й для об’єктів СС1,
  • атестованих осіб: експертів, архітекторів, інженерів-проєктувальників,
  • проблемних об’єктів («довгобудів»).

Чат-бот в Телеграмі DabiBot надає інформацію за запитом в онлайн-режимі.

Користувачі нашого сервісу виявляють ризикові та незаконні забудови, щоб мінімізувати ризики під час вибору нерухомості. Також на порталі вже тестується функція автоматичного інформування про заплановані будівництва. Незабаром може буде дізнатися, чи планується поруч із вашим домом будівництво АЗС або магазину, висотки прямо перед вікнами або дитячого садка.

Юрій Брикайло, СЕО

Покращення знизу: як стартап змінює систему

NORA — аналітична система, що виявляє неочевидні зв’язки між учасниками будівельного ринку та допомагає приймати правильні управлінські рішення в будівельному бізнесі. Система автоматично збирає та обробляє дані про об’єкт та учасників будівництва, аналізуючи зв’язки.

Цікаво, що молоді інноваційні стартапи у сфері open data можуть покращити роботу державних структур. Так, нещодавно проєкт NORA опублікував статтю, в якій наголосив на нераціональності завантаження персоналу територіальних відділень Державних інспекцій містобудування (ДІМ). Філії ДІМ у різних областях мають мати різне навантаження за кількістю об’єктів будівництва: Київ будується активніше за Маріуполь. Але наразі загальний штат восьми територіальних органів складається із 570 осіб, і кількість працівників в кожному філіалі ДІМ приблизно однакова.

Запропонована структура територіальних органів, джерело: сторінка Юрія Васильченка
Як зазначають в NORA, запропонована модель не враховує навантаження за кількістю документів та об’єктів на кожен з восьми філіалів. NORA пропонують переглянути кількість працівників в різних підрозділах пропорційно кількості будівельних об’єктів, а не ділити загальний штат порівну на кількість філій.

Як зазначається в статті, «результатом може бути пряма фінансова вигода для збалансованого планування витрат на утримання інспекції з містобудування в сумі близько 25 млн грн на рік, або 125 млн за 2020-2025 роки».

 

Олександр Терещенко, СЕО проєкту NORA поділився результатами опублікованої статті:

Після того, як ми опублікували нашу пропозицію в статті в блозі на Facebook, структуру штатного розкладу було змінено і вже погоджено новий бюджет. Зараз проводиться конкурс на посади керівників цих підрозділів, після чого буде формуватися оновлений штат. Завдяки алгоритму будуть зекономлені гроші платники податків. На жаль, держава ще не готова платити за такі послуги, тому ми займаємося консалтингом держорганів в рамках нашої корпоративної соціальної відповідальності. По суті, для нас це соціальне навантаження.

Олександр Терещенко, СЕО проєкту NORA

Це — один із можливих кейсів, як відкриті дані можуть покращити публічні послуги та оптимізувати розподіл ресурсів.

Де в Україні створюють open data стартапи

Три українські сервіси, згадані у статті — CityScale, URBANDATA та NORA — у різні роки були фіналістами національного конкурсу стартапів Open Data Challenge (зокрема URBANDATA цього року отримали 400 тисяч гривень на розвиток проєкту.)

Open Data Challenge — найбільший конкурс ІТ-проєктів на основі відкритих даних в Україні, який проводився за підтримки Міністерства цифрової трансформації, у межах проєкту міжнародної технічної допомоги USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» у партнерстві з Фондом Євразія та 1991 Open Data Incubator.

Open Data Challenge сприяє розробці українських сервісів та продуктів, що мають суспільне значення, підвищують ефективність та прозорість роботи влади, а також мають бізнес потенціал.

З кожним роком кількість аплікантів конкурсу збільшується, тому що ком'юніті бачить успіхи випускників, чують про підтримку з боку організаторів. Цього року на відбір подалося близько 200 проєктів. Зростає і призовий фонд, який формують міжнародні партнери і донори, в цьому році він у нас був рекордним — 3,7 млн гривень.

Євгенія Клепа, Виконавча директорка 1991 Open Data Incubator

***

Також ми вже раніше писали??‍♂️ Обрали стартапи, що представлять Україну на фестивалі Creative Business Cup BRIGHT, як обрали стартапи, що представлять Україну на фестивалі Creative Business Cup BRIGHT.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...