Реклама

🤦🏼‍♀️ 79% українок стикалися особисто або чули від знайомих про гендерну нерівність

У сучасному українському суспільстві є чимало стереотипів, що обмежують і дискредитують жінок. Українки досі стикаються зі стереотипами про жінок і гендерною нерівністю — це стосується різних сфер життя: родини, роботи, соціуму.
Čytaty latynkoju
🤦🏼‍♀️ 79% українок стикалися особисто або чули від знайомих про гендерну нерівність
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🤦🏼‍♀️ 79% українок стикалися особисто або чули від знайомих про гендерну нерівність
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
У сучасному українському суспільстві є чимало стереотипів, що обмежують і дискредитують жінок. Українки досі стикаються зі стереотипами про жінок і гендерною нерівністю — це стосується різних сфер життя: родини, роботи, соціуму.

Гендерна нерівність в Україні

Згідно з національним дослідженням Avon, більшість українок вважає, що гендерну рівність забезпечено лише на рівні громадянських прав і свобод: можливості голосувати, працювати, учитися в однакових умовах. Водночас у повсякденному житті жінки стикаються з утисками й стереотипами стосовно до себе.

Найпоширеніші з них:

  • Жінка повинна бути віддана дому й сім’ї: виховувати дітей і доглядати за членами сім’ї, тоді як чоловік може цього не робити. Жінка несе відповідальність за всі побутові справи (44% стикалися зі стереотипом).
  • Жінка повинна бути моногамною, тоді як чоловік може бути полігамним. Проступки, учинені чоловіком, виправдовуються, а вчинені жінкою — засуджуються.
  • Жінку сприймають як слабшу й менш розумну — вона не може обіймати керівні й високоінтелектуальні посади (28% заявили, що жінкам треба докладати більше зусиль, 25% — чоловіки мають більше шансів посісти роботу). Чоловіків частіше беруть на роботу, позаяк жінки змушені брати лікарняні через хвороби дітей і декрет (30% жінок заявили, що їх сварять за лікарняні). Жінкам платять менше (35% стикалися).
  • Жінка повинна завжди бути привабливою та доглянутою, водночас вона не повинна гуляти з друзями, ходити на вечірки — для неї це неприйнятно, а для чоловіка — норма. Є стереотип, що жінка не вміє водити автомобіль.

Професійна сфера та гендерна нерівність

Найчастіше сучасним українкам доводиться стикатися з нерівністю в професійній сфері. Жінки відчувають побоювання, що не розкриють свій потенціал, зануряться в депресію через відсутність самореалізації, фінансову та психологічну залежність.

Частину стереотипів у професійній сфері жінки самі ж і підтримують: більш ніж половина (57%) жінок вважають, що чоловік повинен заробляти більше, ніж жінка; 69% погоджуються, що є «чоловічі» й «жіночі» професії.

Переважна думка: жінка повинна заробляти стільки, скільки може і скільки потрібно на особисті витрати. Для чоловіка важливо заробляти більше, щоб підтримувати впевненість у собі. Ті, хто надає меншого значенні фінансам у сім’ї, все одно говорять про головування чоловіка в інших сферах. Водночас молоді українки менш схильні до гендерного поділу професій і частіше говорять про рівноправність статей.

Читайте також: 🙅🏼‍♀️ Twitter вводить нові обмеження публікування дописів

Пріорітети жінок

Серед стереотипів українок — також страх, як вийти на роботу з маленькою дитиною. Багато хто переконаний, що ранній вихід на роботу та пріоритет кар’єри призводить до почуття провини й жалю про змарнований час.

Кожна 3-тя жінка на 1-е місце у своєму житті ставить дітей. 32% жінок ставлять себе на 1-е місце. Батьки й чоловік для українок найчастіше на 2-му й 3-му місці. 14% жінок ставлять себе навіть нижче ніж на 5-те місце.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...