Реклама

🧬 Штучний інтелект навчили моделювати процес згортання білка — чому це важливо

Це рівноцінно відкриттю антибіотиків у науці — вчені працювали над моделюванням згортання білку понад півстоліття.
Čytaty latynkoju
unsplash.com
🧬 Штучний інтелект навчили моделювати процес згортання білка — чому це важливо
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🧬 Штучний інтелект навчили моделювати процес згортання білка — чому це важливо
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Це рівноцінно відкриттю антибіотиків у науці — вчені працювали над моделюванням згортання білку понад півстоліття.

Штучний інтелект та згортання білка

Команда науковців та розробників з DeepMind повідомили про те, що за допомогою їхнього штучного інтелекту AlphaFold вдалось відтворити точну структуру білка аж до атома. Більш ніж 50 років вчені не могли зрозуміти форму білка — з відкриттям можна буде переглянути біологічну основу у тривимірній формі.

Компанія DeepMind відома завдяки своїм алгоритмам для ігор — шахів, Go, Starcraft II та інших. Однак ігри не були основною діяльністю розробників.

З моделюванням згортання білків можна зрозуміти, що саме робить той чи інший вид білка — з часом це дозволить регулювати кількість інсуліну в крові при діабеті та дасть розуміння того, як антитіла боряться з COVID-19.

Це визначний момент для галузі. Ці алгоритми стають досить сильними й розвиненими, щоб вирішувати дійсно складні наукові проблеми

Деміс Хассабіс, голова DeepMind

Процес згортання білку та зображення лігандів

Читайте також: 🤨 Науковці виявили дивні радіохвилі у космосі — вже знайшли їх джерело

Для того, аби краще зрозуміти це відкриття, уявіть дверний замок — це і є білок. За дверима можна знайти ліки проти багатьох хвороб, однак ви навіть не можете побачити цей замок, відповідно ви й не маєте до нього ключа.

Штучний інтелект моделює білки й підбирає можливі ключі до замків — ліганди. Раніше, аби лише приблизно отримати симуляцію замка, необхідно було чекати багато років та витрачати великі суми грошей. Штучний інтелект DeepMind дозволяє не тільки заощадити гроші та час — ця функція згодом може бути доступною для вчених по всьому світові.

У компанії вже повідомили що вони почали працювати з декількома науковими групами над проблемами малярії, сонної хвороби та паразитарного лейшманіозу.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...