Реклама

😲 В Україні випустили першу вертикальну банкноту з Леонідом Каденюком

Випустили обмежений тираж нової банкноти.
Čytaty latynkoju
😲 В Україні випустили першу вертикальну банкноту з Леонідом Каденюком
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 😲 В Україні випустили першу вертикальну банкноту з Леонідом Каденюком
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Випустили обмежений тираж нової банкноти.

Вертикальна гривня

Як передає пресслужба Національного банку України, вийшла перша вертикальна банкнота гривні. Це сувенірна банкнота та не є платіжним засобом. Вертикальна банкнота «Леонід Каденюк — перший космонавт незалежної України» вийшла обмеженим тиражем — 50 000 штук (40 000 в сувенірній упаковці).

Розміри купюри складають 80×170 мм. Над дизайном банкноти працювали художники Володимир Таран, Олександр Харук та Сергій Харук. На основній стороні можна побачити портрет космонавта Леоніда Каденюка, космічний корабель «Колумбія» та логотипи Національного банку й Державного космічного агентства. На зворотньому боці зображено серійний номер купюри та те, що це не є платіжним засобом.

Читайте також: 💳 Мінцифра веде перемовини з PayPal про можливість роботи в Україні

Купюру виготовили на папері з особливим водяним знаком з 1,5-міліметровою захисною стрічкою паралельно іншій стороні банкноти.

Також у якості захисних елементів використали захисні волокна та оптично-змінний елемент Spark у вигляді Землі.

Вертикальна гривня доступна для продажу у пунктах продажу Національного банку України та банків-дистриб’юторів. Точна ціна сувенірної банкноти — наразі невідома.

Про космонавта

У 1997 році Леонід Каденюк разом з міжнародним екіпажем відправився на американському космічному шатлі «Колумбія» у місію STS-87. У ході цієї місії досліджували вплив мікрогравітації на ріст і розвиток вищих рослин. Він є першим українцем, що побував у космосі.

Під час місії кожен учасник екіпажу міг обрати певну мелодію для пробудження — Каденюк обрав гімн України й саме завдяки цьому він декілька разів лунав навіть у космосі. Також завдяки Каденюкові відбувся перший в історії України випадок, коли встановили зв’язок держави із космосом.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...