Реклама

🚀 Випускниці Creative Enterprise Ukraine: 9 українських бізнесів, що працюють з ремеслами

Програма Creative Enterprise Ukraine створена для підприємців-початківців із креативних індустрій. Тут вони отримують знання, знайомства та підтримку. Навчання вже пройшли 648 підприємців з різних міст України. Спільно з Британською Радою та House of Europe ГО «Інша Освіта» підготувала серію підбірок про бізнеси найцікавіших із них. Сьогодні пропонуємо детальніше познайомитися з проєктами випускниць, що працюють у секторі  ремесел.
Čytaty latynkoju
🚀 Випускниці Creative Enterprise Ukraine: 9 українських бізнесів, що працюють з ремеслами
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 🚀 Випускниці Creative Enterprise Ukraine: 9 українських бізнесів, що працюють з ремеслами
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Програма Creative Enterprise Ukraine створена для підприємців-початківців із креативних індустрій. Тут вони отримують знання, знайомства та підтримку. Навчання вже пройшли 648 підприємців з різних міст України. Спільно з Британською Радою та House of Europe ГО «Інша Освіта» підготувала серію підбірок про бізнеси найцікавіших із них. Сьогодні пропонуємо детальніше познайомитися з проєктами випускниць, що працюють у секторі  ремесел.

Партнер проєкту — Британська рада в Україні та програма House of Europe

Детальніше

Creative Enterprise — навчальна програма, створена Британською Радою та британською агенцією з інновацій Nesta. Географія Creative Enterprise охоплює понад 20 країн світу, в Україні програма почала працювати 2015 року.

Основні елементи Creative Enterprise Ukraine — тренінг, можливості підтримки та спільнота випускників.

Larkworkroom
Естетика прикладних речей

Марина Зарб працює на гончарному колі, сама й займається розписом виробів. Не обмежується лише тарілками й горнятками, серед її виробів: чайники,  вази, керамічні мініскульптури, кінестетичні об’єкти, брошки, підвіски, сережки.

Кераміка Larkworkroom практична, виготовлена з якісної місцевої, зокрема й опішнянської глини. Якщо це посуд, то він не просто красивий, а й безпечний для взаємодії з їжею, не вбирає вологу, запахи. Разом з тим, кожна річ  — маленький витвір мистецтва з особливою колористикою та розписом.

Це може й не високе мистецтво, але ці дрібниці наповнюють наше оточення. Добре, коли маленькі частинки побуту естетичні, коли вони нам до душі. Мені дуже цінна можливість робити кастомне оточення для себе й людей, що знайшли собі в тому щось рідне

Марина Зарб
Parasolya
Майстерня зворушливих речей

Оля Коваль, котру знають і як Олю-парасолю, вчилася ремеслу кераміки ще в дитинстві. А коли виросла, то захотіла собі горнятка, якого ніде не знайти, тож вирішила зліпити сама. Самотужки зробила й свою першу піч, а скоро відкрила майстерню. Тепер вона проводить уроки для дітей і дорослих у parasolya.studio та продає вироби через parasolya.cuteshop.

Parasolya — екологічна майстерня. Робота налагоджена так, щоби не було відходів глини, полив чи інших матеріалів. Макулатуру Оля Коваль не здає, навчилася, знову ж таки, самотужки її переробляти. Зроблений папір використовує для подарункових сертифікатів, візиток

Для Parasolya дуже важлива ужитковість продукції. Кожен новий виріб в асортименті майстриня обов’язково забирає додому на «тестування», також роздає друзям, щоб покористувалися й дали відгуки.

Ми займаємося з дітьми й це класно впливає на дрібну моторику, на самооцінку. Діти можуть робити для себе або для батьків якісь подарунки. Коли вони бачать, як дорослі вдома користуються чашкою, що вони зробили, то дуже пишаються собою

Оля Коваль
Fern
Тепла кераміка ручної роботи

Fern у перекладі з англійської означає папороть. Це давня рослина, тому доречна паралель із керамікою – ремеслом, яке з людьми дуже давно. Кераміка Fern, перш за все, ужиткова, практична, але й не менш важлива її естетика.

Засновниця бренду, Юлія Жарікова, брала участь у кількох художніх виставках, зокрема «Вічне Коло» (галерея ЦеГлинаАрт 2018 р), в Українському бієнале художньої кераміки імені Василя Кричевського (Опішня, 2017 р.). Її скульптура «Небо» зберігається у національному музеї-заповіднику українського гончарства в Опішному.

Я намагаюся ставити собі високу планку якості в цій роботі. Роблю також речі за індивідуальними замовленнями. У мене маленьке виробництво, це дає гнучкість з матеріалами і з тим, що саме робити, дозволяє персоналізоване спілкування з людьми, які замовляють

Юлія Жарікова
Solomka Store
Плетені аксесуари від майстрів з усього світу

Solomka Store пропонує аксесуари, плетені з лози та інших природних матеріалів з Африки, Індонезії, Філіппін, Колумбії та, звісно, України. Принципова позиція магазину — не пропонувати речі фабричного, масового виробництва, а тільки ручної роботи від тамтешніх майстрів.

Аксесуари ексклюзивні, Solomka Store замовляє кожної речі лише один чи максимум кілька примірників. Вироби виконані в традиційному стилі, передають культуру країни походження. Іноді майстри допрацьовують народний дизайн аксесуарів відповідно до бачення засновниць магазину.

Бізнес народився із моєї любові до виробів із лози, соломи. У мене й раніше була колекція капелюхів і солом’яних кошиків. Кожен регіон має свої характерні рослини, які піддаються плетінню, це спричинено кліматом, землею, природою. В Африці, наприклад, використовують слонову траву, в Індонезії — ротанґ. Нам було цікаво вивчати це розмаїття

Ольга Можаєва
Home of the muse
Теплі речі для тих, хто любить читати й писати

Лікувати книжки, переплітати їх, Оксану Курінську навчив дідусь художник. Точніше, навчився разом із внучкою. Обоє змайстрували станок, обоє переплітали.

Уроки з дитинства знадобилися Оксані Курінській, адже зараз вона взялася за палітурну справу серйозно. Реставрує книжки, виготовляє блокноти, книжкову біжутерію, аксесуари для поціновувачів читання, проводить майстер-класи й вчить свого ремесла охочих.

Це магія, коли ти бачиш, що просто папір перетворюється на виріб, який слугуватиме людям. Коли я роблю блокноти, то під форзац завжди пишу побажання: їх ніхто не прочитає, бо згодом напис заклеюється й тільки я знаю, що там. Пишу щось на кшталт: “Бажаю, щоби всі записані плани збувалися”. Потім дівчата кажуть мені, що такий чудовий блокнот, що користувалася і допоміг у всьому, що планувала. Напевно воно трішечки працює

Оксана Курінська
Kate Voronina Ceramics
Керамічний посуд та декор

Колись Катерина Вороніна вирішила, що варто запропонувати доньці спробувати себе у творчості. Шукала для неї малювання, а знайшла гончарну майстерню. На одному з доньчиних уроків спробувала й сама, тоді зрозуміла що вже не зможе жити без ремесла. Купила додому свій перший кілограм глини й теж почала вчитися.

Катерина Вороніна створює кераміку в техніці ручного ліплення, без гончарного кола. Каже, що виліпила себе, створюючи бренд і кожен окремий виріб. Тепер її роботи продаються в понад тридцять країн світу. 2019 року Kate Voronina Ceramics потрапив до числа брендів, чию продукцію проєкт Made in Ukraine представив на ярмарку в рамках Асамблеї ООН у Нью-Йорку.

Коли багато років тому людство зрозуміло, що з глини можна щось робити, не було ще гончарного кола. Прадавні люди теж просто ліпили руками. Мені подобається, що з такої простої маси, як глина, можна зробити щось цікаве, чарівне, таке, що буде зігрівати, допомагати й додавати сил тим, хто користується

Катерина Вороніна
БаЛьон
Ручна вишивка в модний інтер’єр

Вироби майстерні БаЛьон — це домашній текстиль ручної вишивки. Однак вони не такі, як знахідки з бабусиної скрині чи музейні артефакти.

Співзасновниця бренду, майстриня Олена Федосюк, переконана, що вишивка повинна розвиватися, тому застосовує автентичні техніки вишивання по льону, але, за мотивами традиційних, створює власні авторські візерунки. У БаЛьон не буває серійних моделей, кожну річ вишивають тільки раз

Коломийський вишиванковий базар знівелював цінність ручної вишивки. У людей складається враження, що вишивка — це щось дешеве, низькоякісне та сільське. Ми доводимо протилежне. Ручна вишивка — це висока майстерність, якісні матеріали, це стильно та дорого. Нам важливо відродити повагу до української традиційної вишивки, підтримати майстринь, показати майбутнім молодим вишивальницям цінність збереження ремесла

Олена Федосюк
Olga Glass
Авторські роботи зі скла

Художниця, яка працює зі склом, Ольга Турецька може похвалитися десятками персональних виставок. Її роботи, виконані у техніці ф’юзинг, є в колекціонерів зі США, Великобританії, Японії. Найбільший і найвідоміший проєкт Турецької: створення понад двадцяти унікальних вітрин для «Майстерні карамелі» в Україні та закордоном, зокрема й у Барселоні, Севільї, Братиславі.

Художниця переконана, що Львів має потенціал стати центром ремесел і декоративно-прикладного мистецтва. Для неї важливо зберегти традиції та відродити імідж львівського скла.

Скло — неймовірно красивий та екологічний матеріал, тому зараз в епоху високих технологій, для мене є важливим займатись ремеслом, якому тисячі років, підтримувати традиції, але робити це по-своєму, сучасно і красиво

Ольга Турецька
Here&Now
Екологічна студійна кераміка

Here&Now — керамічний посуд та домашній декор ручної роботи, виготовлений за принципами екологічної сталості. Засновниця студії Here&Now — Юлія Маклюк — екологиня за фахом. Вона оцінює повний життєвий цикл своєї продукції з точки зору впливу на довкілля: як видобувають, обробляють, транспортують сировину, як випалюють виріб, як пакують і як він потрапляє до споживача, чи можна його безпечно утилізувати.

Наскільки можливо, зменшує цей вплив на кожному з етапів. Наприклад, мінімізує шкідливі викиди при транспортуванні, купуючи переважно місцеву сировину. Використовує сертифіковані поливи без вмісту свинцю, або ж сама їх виготовляє з природних матеріалів: глини, попелу дерев, польового шпату. Також Here&Now консультує малий та середній бізнес з питань екоменеджменту.

Щоб зупинити екологічну кризу, ми маємо не тільки змінити своє ставлення до природи, а й навчитись нових способів виробництва. Своїми меседжами та технологічними підходами сьогоднішнє екодружнє мистецтво створює нову норму і нову реальність

Юлія Маклюк

Creative Enterprise Ukraine — частина програми ЄС House of Europe за підтримки Британської Ради, організаційний партнер програми Інша Освіта / Insha Osvita.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...