Реклама

💎 Токенізуй мене повністю. Що таке токен

Якщо ви знаєте, як працюють гроші та криптогроші, давайте розбиратися з нюансами. В криптотусовці найбільший захват викликає токен криптовалюта. Адже кожному об’єкту – як фізичному, так і віртуальному – можна створити унікальний ID і помістити на блокчейн.
Čytaty latynkoju
💎 Токенізуй мене повністю. Що таке токен
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 💎 Токенізуй мене повністю. Що таке токен
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Якщо ви знаєте, як працюють гроші та криптогроші, давайте розбиратися з нюансами. В криптотусовці найбільший захват викликає токен криптовалюта. Адже кожному об’єкту – як фізичному, так і віртуальному – можна створити унікальний ID і помістити на блокчейн.

З головного:

  • Токен – це вид крипто актива, схожий на криптовалюту
  • Не кожен токен є валютою
  • Токени дозволяють робити купу корисних справ на блокчейні

– Терміни про токен

Що таке токен?

Токен — це як віртуальний жетон. Криптовалютний актив, який дає право на користування певними товарами чи послугами у цифровому еквіваленті. Він є своєрідним ключем доступу, який ідентифікує вас як користувача та дає право на доступ до певного об’єкту.

Токени для КЕП

Є декілька визначень, а тим більше застосувань, токенів. У контексті електронного цифрового підпису (ЕЦП) або кваліфікованого електронного підпису (КЕП) токен є захищеним носієм ключової інформації і виглядає як звичайна флешка. Насправді це цілий апаратно-програмний засіб для зберігання ЕЦП чи КЕП. Кожного разу, коли ви логінитесь в електронний банкінг, створюється унікальний токен, який ідентифікує вас.

Як генеруються токени?

По своїй суті токени є спрощеною версією пароля – тільки замість того, щоб запам’ятовувати код доступу, вам потрібно лише мати захищені носії токени у власності.

Криптотокени

Коли ми говоримо про токени у контексті криптовалют, вони найчастіше використовуються для збору коштів під час краудфандингу у якості активів, також відомі як ІСО (Initial Coin Offering) або первинне розміщення токенів. Нижче ми розкажемо як заробити токени.

– Які існують види токенів?

Які існують види токенівТокени як внутрішня валюта розрахунку. Це найбільш традиційний принцип використання токенів. Під час ICO-кампаній, що ми їх згадали, токени або «монети» є своєрідним сертифікатом на отримання грошей, послуг або прибутку в майбутньому. Ви інвестуєте в проєкт, а натомість вам дають токени, які можна застосувати:

  • для голосування у проєкті
  • для доступу до сервісів проєкту
  • просто продати за вищою ціною
  • отримувати фіксований прибуток

Токени як акції. Деякі види токенів дають власникові відсоток від доходів компанії, як цінні папери. При цьому власник (холдер) токенів іноді може голосувати за рішення в компанії чи вносити власні пропозиції.

Токени в онлайн-іграх. За токени можна придбати зброю, створити власних персонажів або навіть цілу локацію у грі. Прикладом цього є краудфандингова гра Chronicles of Elyria. За весь час інвестування на платформі Kickstarter, проєкт зібрав $1,361,435. Гравці, що фінансували проєкт та отримали за це токени, могли купувати зброю, аксесуари та підвищувати ефективність персонажів. Найбільші спонсори гри брали участь у створенні імен для персонажів та локацій.

Chronicles of Elyria токени

Токени жителів та токени гільдії з гри Chronicles of Elyria. Обидві монети дають гравцеві можливість підвищити рівень репутації та розширення у грі.

Та повернімось до блокчейн сфери. Наочно розібратися у тому, що таке токен та як працюють токени, допоможе гра Crypto Kitties. Її користувачі купують та розводять кошенят. Кожна тваринка є унікальною (1 кошеня = 1 токен) та продається на блокчейні Ефіріум за реальні гроші. Підемо далі та згадаємо українські команди Dream Team для кіберспортсменів та DMarketDMarket, блокчейн-стартап створений українцями, зібрав вже $6 млн на ICO для продажу й обміну віртуальних предметів з ігор. DMarket зібрала на ІСОICO — що це таке і як це пов’язане з криптовалютами майже 20 мільйонів доларів.

Cryptokitties tokens

Криптокошенята «виведені» різними користувачами.
Кожен із них має відмінні риси – як і токени.

Чи можна вважати токени криптовалютою?

Токени не завжди є валютою. Наприклад, USDT – це стабільнокоїн і, одночасно, токен, що відповідає цінності в $1. Але навряд у вас вийде обмінюватися USDT на постійній основі, як біткоїном. Ефір також можна вважати токеном платформи Ефіріум, адже ви можете запускати з його допомогою смарт контракти.

Цінність кожного токена визначається окремо. Тобто, кожен окремий токен має свою власну «валютну вартість». За токен можна придбати витвір мистецтва, частку або акції компанії, ліцензії та підписку. На відміну від криптовалюти, за яку можна купити будь-що, кожен токен відповідає за конкретну одиницю «товару».

Токенізувати можна все. Наприклад, ви можете перевести годину своєї роботи у токен, за який замовник може придбати та використати цей час. Є токени для секс-індустрії, канабісу, для збереження й обміну файлів у децентралізованій мережі та, навіть, логістичні стартапи, такі як Modum і Waltonchain.

Чи можна знищити токен? І так, і ні. Деякі розробники згадували про проблему «мертвих токенів», адже коли проект скамиться (зникає з вашими грошима в обмін на нікому непотрібні віртуальні жетони) або просто вмирає, токени лишаються на ваших рахунках. Що із ними робити?

По-перше, відповімо на питання «на якому рахунку обліковуються токени». Зазвичай вони зберігаються на блокчейні, на якому були випущені. Якщо це був Ethereum (стандарт ERC20 та вище), то на вашій ефір-адресі будуть доступні інші токени (якщо ви їх купляли раніше та вказували цю адресу).

Інтерфейс гаманця Trust Wallet

Цей скріншот показує інтерфейс гаманця в додатку Trust Wallet, ефіром та токенами. Знаючи, як обліковувати токени, дамо іншу пораду: не інвестуйте в те, у чому не певні. І якщо інвестуєте, то лише ту суму, яку готові втратити.

– Скільки коштує токен?

Кожна криптовалюта є повноцінним продуктом, що має свою платформу. Цією рисою вона не поступається токенам, які є частиною вже існуючого проєкту чи блокчейну. Ринок визначає, скільки коштує токен, і в цьому нам допоможе порівняльна таблиця нижче.

Токени та прибуток від їх продажу

Прибуток від торгівлі токенами

Порівняльна таблиця з токенами та прибутком від продажу після ІСО (2017)

– Як і де придбати токени?

Можна взяти участь в ІСО (див. вище). Ви інвестуєте у проєкт, отримуєте токен, завдяки якому зможете потім довести своє право власності на частку капіталу. Популярність такої технології невблаганно зростає – токени можна купити з будь-якої точки світу, заплативши свою ціну та без посередників. У той час коли кількість криптовалют та токенів у 2013 році становила усього лиш 66, у 2020 році ця цифра сягнула відмітки в 7600.

Можна купити й торгувати токенами, що вже є в обігу. На який рахунок віднести токени? Можете помістити на захищені носії токени, такі як Trezor. Можете зберігати на тій самій біржі, де ви їх купили (наприклад, Binance). А можете перенести на приватний гаманець, як у мобільному додатку, так і в браузері чи на персональному комп’ютері.

Ціна токенів на біржі Binance (Бінанс)

На біржі Бінанс можна купити токени в гривні, такі як BNB

Як оприбуткувати токени? Як ми вже зазначили, токени можна придбати на краудфандингових платформах, беручи участь в ICO. Серед найбільш відомих прикладів: ICOdrops, ICObench та Cryptorated.

Заробляти на токенах можна як на цінних паперах. «Пасивний» дохід з токенів, які працюють як акції, надають вам відсотки з прибутку компанії. Таким чином, у разі успішності проєкту ви зможете стабільно отримувати дохід без цінових спекуляцій.

– Скільки коштує створити токен?

Для кожного нового токену потрібно обрати платформу. Наприклад, однією з найпопулярніших платформ є Ефіріум? Розумний Ефір: розбираємось, що таке Ефіріум. Ось тут є посібник для безкоштовного старту. Створення токенів на базі цього блокчейну включає у себе три цикли:

Створення токену. Компанія описує концепцію: скільки потрібно токенів, їх вартість, що забезпечує токен власникові – тобто, основні правила монети. Сама платформа Ефіріуму потрібна для того, щоб вона забезпечувала контроль над виконанням цих “правил” – пам’ятаєте, як автоматизований нотаріус?

Купівля токенів нагадує процес замовлення кави в автоматі. Ви вносите гроші, обираєте смак та отримуєте напій. Так само з токенами – при внесенні коштів смарт-контракт перевіряє, чи достатньо їх для придбання токену та чи маєте Ви на це право. Якщо так – ви отримаєте свій токен.
Якщо ви щось придбали, ви можете перепродати цю річ, або просто її передати у володіня. Для кожного виду токенів компанія також створює цифрові гаманці, з яких ви можете надіслати токени, або прийняти. Знову ж таки, система перевірить, чи все йде “за правилами”.

Звичайно, так само як і у підтримці роботи кавового автомату, операція обробки токенів також не є безкоштовною. Усе залежить від того, яку платформу ви використовуєте: Ефіріум чи Zilliqa. Зазвичай кожна транзакція вартує частку центра. Виникла навіть ціла індустрія Blockchain-as-a-Service (BaaS), що солов’їною звучить «блокчейн як сервіс». Прикладами платформ, що надають цей сервіс, є IBM, Stratis, Komodo та QTUM. Останні три мають власні токени в обігу.

– Замість післямови: чи потрібні мені токени?

Як ви побачили з нашої статті, токени виконують чимало ролей у блокчейн-екосистемі. Ними користуються блокчейн-розробники, ентузіасти, а також спекулянти. Якщо вам потрібно зберігати цінність у крипті, криптовалют цілком достатньо. Якщо ж ви прагнете випустити власний токен чи запустити цілий проект, зверніться до професійних розробників чи скористайтеся доступними платформами.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...