Реклама

🔮 Розумний Ефір: розбираємось, що таке Ефіріум

Ефіріум залишається однією з найпопулярніших криптовалют. Давайте разом дізнаємося все про ефір, його переваги, вартість і перспективи.
Čytaty latynkoju
🔮 Розумний Ефір: розбираємось, що таке Ефіріум
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🔮 Розумний Ефір: розбираємось, що таке Ефіріум
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ефіріум залишається однією з найпопулярніших криптовалют. Давайте разом дізнаємося все про ефір, його переваги, вартість і перспективи.

Неважливо як добре ви обізнані про Ethereum і криптовалюти загалом. Ви знаєте напевне, що перше ґуґлять на цю тему – вартість біткоїна та вартість Ефіріуму. З часів, коли за 1 ефір (ETH) давали понад 37 тисяч гривень, минуло майже три роки. Й останні пів року тенденція йде на підвищення. Тож якщо ви досі не в курсі, що таке Ефіріум і чому він впевнено посідає другу сходинку за капіталізацією криптовалют, нумо розбиратись.

З головного:

  • Ethereum або Ефіріум – це блокчейн-платформа для смарт-контрактів.
  • ETH або криптовалюта ефір – це одиниця обміну на платформі Ethereum.
  • Смарт-контракт – це алгоритм на блокчейні, що виконується автоматично.
Ціна Ефіріума

1 ефір = 13 тисяч гривень (станом на 13 листопада)

Терміни про Ethereum

Блокчейн. Як і Біткоїн, Ефіріум працює на технології блокчейн. Це така послідовність взаємопов’язаних блоків інформації, де кожен наступний блок вказує на дані, що зберігаються в попередньому блоці. Найважливіше те, що дані можна лише додавати, але ніколи не змінювати (окрім історії про Ethereum Classic, але то вже іншим разом).

Біткоїн. Вам буде легше зрозуміти Ефіріум у порівнянні зі старим добрим Біткоїном. Пригадайте книгу обліку доходів (яку нарешті дозволили вивести з обігу??‍? Рада скасувала ведення книги обліку доходів для ФОП та покращила електронний кабінет платника податків), сторінки якої пронумеровані, тож жодної не можна вирвати чи замінити. В іншому випадку у податкової будуть до вас питання.

В мережі Біткоїн так само транзакцію просто не пропустять, якщо вона є помилковою. Та замість паперу блокчейн зберігається та перевіряється одночасно на тисячах пристроїв. А щоб мотивувати майнерів робити цю перевірку, правилами мережі передбачено винагороду. Наразі це 6.25 BTC? Що таке халвінг біткоїна та як ринок криптовалют зміниться після 11 травня (оновлено). Всього буде 21 мільйон біткоїнів, з них в обігу вже більш як 18.5 мільйонів (88%).

Ефіріум. Ethereum платформа також винагороджує майнерів (2 ETH за блок), але не обмежена в ефірах, адже випускає їх за інфляційною моделлю. Тобто через рік до 113 мільйонів ефірів додадуться ще десь 4.5% або трохи більше ніж 5 мільйонів. Мало того, до кінця 2021 року мережа перейде від валідації за алгоритмом Proof-of-Work (за яким працює Біткоїн) до Proof-of-Stake, що має значно зменшити витрати на електрику.

Та монетарна політика – це лише вершина айсберга. На відміну від головної криптовалюти, Ethereum – це програмований блокчейн, на якому можна створювати нові типи програм.

Смарт-контракти є програмою, що може запустити себе сама. Інша назва, яку їй дав співзасновник Ефіріума Віталік Бутерін – “постійний скрипт”. З допомогою смарт-контрактів блокчейн-розробники можуть робити незалежні від людини фінансові проєкти, також відомі як DeFi (decentralized finance). Це також можуть бути децентралізовані застосунки або дапи (Dapp), що стосуються різних тем: від логістики до онлайн-ігор до ринку нерухомості. Можна навіть написати смарт-контакт до цілої спільноти – децентралізованої автономної організації (DAO).

Розробники Ethereum створили власну мову програмування під назвою Solidity.

Переваги Ethereum

ethereum.org

Переваги Ethereum

Швидкість

Для проведення транзакції потрібно лише кілька секунд, у порівнянні з 10 хвилинами в Біткоїні. На додачу, Ефіріум може вмістити більше транзакцій в одному блоці, що робить його ефективнішим (але це не врятувало від Крипто Котиків, які певний час гальмували всю мережу).

Зручність

Численні біржі, гаманці та дапи утворюють єдину екосистему. Наприклад, за допомогою MyEtherWallet можна зберігати різноманітні токени, що працюють за стандартом мережі Ethereum – ERC20. Зрештою, більшість інструментів для криптоіндустрії побудовано на Ефіріумі.

Масштабування

Довкола Ефіріума постійно працюють команди розробників, що пропонують нові рішення для росту мережі без втрати швидкості та надійності. А, це щоб ви розуміли, серйозна трилема для блокчейну. Проте незрозумілі, але такі важливі терміни як шардінг та плазма мають вирішити це. Принаймні, для Ефіріума.

Смарт-контракт на ефіріумі

Приклад коду смарт-контракта (ResearchGate)

Ефіріум новини

Останні Ефіріум новини такі.

Ethereum 2.0

Вже у 2021 році відбудеться запуск Ethereum 2.0? Ethereum 2.0: чого очікувати від нової версії розповів Віталік Бутерін — покращення пропускної здатності, про який ми розповідали раніше. Нова версія блокчейну ефіріума покращить пропускну здатність мережі, а значить збільшить швидкість транзакцій. Також очікується, що покращиться безпека ефіру.

Регулювання

Коли у 2017 році деякі країни повністю заборонили ICO (а це була фішка Ефіріума), було побоювання, що вся крипта зведеться нанівець. Однак платформа зарекомендувала себе як інноваційну. Засновники змістили фокус з курсу ефіру на науку і практичне застосування технології в бізнесі. Уряди Канади, США та ЄС проявили інтерес і почали власні дослідження. А проєкт Horizon, чиї токени базувалися на стандарті ERC20, навіть почала співпрацю з ООН.

Приватність

Слідом за анонімною криптовалютою Monero, Ethereum найближчим часом використовуватиме технологію zero knowledge. Під час розробки будуть використовуватися протоколи zk-SNARK або zk-STARK. Якщо українською, то вони дозволяють маскувати адреси відправника та одержувача, а також кількість ефіру, що бере участь у транзакції. Це працює шляхом присвоєння кожній транзакції випадкового секретного числа, тоді як валідатор множить це число на добуток двох математичних функцій. Після цього одержувач може перевірити транзакцію, нічого не знаючи про відправника.

Спільнота

Якою б проривною не була технологія, це люди, які продовжують її розвивати. Розробники, користувачі та компанії вже давно формують надійну й інноваційну спільноту. Фундація Ефіріума заохочує це в кілька способів.

Конференції та гранти

Ethereum Foundation щорічно організовує DevCons та менші тематичні зустрічі, а також спонсорує блокчейн-конференції. Фундація роздає гранти розміром від 50 000 доларів до 1 000 000 командам, які розробляють Dapps.

Партнерства

У березні 2017 року декілька блокчейн-стартапів, дослідницьких груп та компаній із Fortune 500 оголосили про створення Enterprise Ethereum Alliance (EEA). Вже в травні того року в цю некомерційну організацію входило понад 100 членів. Таке партнерство зміцнює довіру до Ефіріуму та поширює технологію блокчейн серед корпоративних бізнесів.

Ефір криптовалюта: то що, мені закуплятися ефіром?

Технологія блокчейн уже впроваджується в різних індустріях. Оскільки існують різні типи блокчейнів, корисно усвідомити завдання, що стоять за Біткоїном та Ефіріумом.

Купити ефіріум

Кілька років тому BTC був зручним способом безперешкодного переказу грошей. Сьогодні ця криптовалюта зводиться до банального зберігання своїх активів. На противагу Ефіріум криптовалюта допомагає підживлювати нові блокчейн-проєкти та просувати цю технологію. Ethereum є гнучким, таким, що масштабується, і швидким. Ця платформа прогресує швидше і пропонує величезний потенціал для зростання, стабільності та впровадження різних бізнес-моделей. Ви ж тут за ідею?

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...