Реклама

😎 Андрій Федорів — про пандемію, падіння та сучасний маркетинг

30 жовтня засновник креативно-інвестиційної компанії Fedoriv Group Андрій Федорів виступив на PM GO 6.0 Join the Fight — онлайн-конференції про бізнес і технології, де розповів про те, як пандемія вплинула на маркетинг і як змінила його компанії зокрема. Виступ Андрія, що транслювався з київського івент-холу PMHUB, дивилося понад тисячу людей, а всього конференція зібрала майже 6000 віртуальних гостей з 61 країн світу. Na сhasi вибрала головне з доповіді.
Čytaty latynkoju
😎 Андрій Федорів — про пандемію, падіння та сучасний маркетинг
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 😎 Андрій Федорів — про пандемію, падіння та сучасний маркетинг
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
30 жовтня засновник креативно-інвестиційної компанії Fedoriv Group Андрій Федорів виступив на PM GO 6.0 Join the Fight — онлайн-конференції про бізнес і технології, де розповів про те, як пандемія вплинула на маркетинг і як змінила його компанії зокрема. Виступ Андрія, що транслювався з київського івент-холу PMHUB, дивилося понад тисячу людей, а всього конференція зібрала майже 6000 віртуальних гостей з 61 країн світу. Na сhasi вибрала головне з доповіді.

Fedoriv Group сьогодні — це маркетингова агенція Fedoriv Agency, івент-спейс Kooperativ HUB та коворкінг Kooperativ, освітні проєкти Fedoriv Vlog і BrandFather, контент-агенція Hronica, консалтингова компанія Verter.digital transformation, інвестиційні проєкти:

  • бізнес-школа нової економіки — Superludi;
  • онлайн платформа Джек — пульт управління будинком,
  • медичний онлайн-хаб Doc.ua;
  • соціальна ініціатива «Фундація Дарини Жолдак».

? Про пандемію та зміни

Якщо ви думали що одна людина не може змінити весь світ, то ви просто не пробували кажанів. Ми живемо в час, коли, здавалося б, непорушний світ став дуже крихким. Все стрімко змінюється у нас на очах.

Пандемія показала, що існує «ефект чаплі». Зараз поясню. У традиційних «теоріях успіху» вважається, що потрібно добре опанувати одну спеціалізацію і триматися за неї — stick to what you’re good at.

Але виявилося, що це не так: якщо у вас всього одна нога — як у чаплі — вона рано чи пізно зламається. Тому що вам банально може не пощастити. Як не пощастило рестораторам, івент-менеджерам — ми в Fedoriv Hub 100 днів не приймали гостей — і багатьом іншим фахівцям.

Ви ніколи не вгадаєте, яка робота завжди буде мати попит. Тому диверсифікуйтеся, змінюйтеся разом з ринком. Особисто для мене це реалізація концепції create whatever, якою я займаюся останній рік. Багато хто досі сприймає мене як маркетолога. Наразі я розвиваю два різні напрямки бізнесу: маркетинг і інвестиції. Це та сама диверсифікація.

Світ став дуже відкритим, але це занадто позитивне слово. Світ швидше голий. І це вкрай важливо розуміти маркетологам. Уже немає місця для придумування того, чого немає — зараз важливо бути, а не здаватися. Маркетинг був твором казок 20 років тому. Зараз же це про live in now, про те, що відбувається в цю секунду. Продукт переміг бренд. Якщо ваш продукт не є живим підтвердженням ваших обіцянок прямо зараз, то у вас проблеми.

Я переконаний, що успіх визначає здатність компаній і професіоналів змінюватися. Маркетинг — це підприємництво з різницею лише в тому, що маркетолог грає на чужі гроші. Хорошим фахівцям потрібно вчитися в IT-компаній — вони вже давно зрозуміли, що потрібно шукати нові розв’язання старих проблем. Тому що всі проблеми існують стільки, скільки, напевно, все людство: люди хочуть бути красивими, більше грошей, смачно їсти. Але рішення шукають нові.

? Про стратегію

Я виділяю п’ять рівнів, типів стратегій.

??‍♂️ Реклама

Не недооцінюйте рекламу. Це найпростіше, що можна зробити в маркетингу. Можна банально розповісти про себе — в різній формі, у різних каналах. Але якщо ви не розповіли, у вас взагалі немає шансів. Не бійтеся простих рішень.

І ще: персональний бренд стає не менш важливим, ніж корпоративний. Ви неминуче почнете робити контент і відео в соціальних мережах — і чим раніше це відбудеться, тим швидше ви навчитеся.

? Бренд

Відповідайте собі на питання — яку стратегію я хочу зайняти на ринку? Нікому не цікаво дивитися на те, що вже було, тому відрізняйтеся. Кращий дизайн, наприклад, у багатьох випадках — це відсутність дизайну. Розважайте клієнтів. Один з головних трендів зараз — інфантилізм, люди хочуть розваг, бо перенасичені стресом. Добре, коли бренд змушує усміхатися.

? Маркетинг

Це в першу чергу робота з продуктом, його зміна. Щоб про щось розповісти, потрібно щось створити. Завдання маркетолога — вічно бігати по колу: створити щось нове, потім спостерігати, як воно переходить в стандарт галузі й далі — придумати щось ще.

Колись якісний капучино на заправці був чимось неймовірним — прямо вибух мозку. Зараз це стандарт. Швидкість перетікання продукту зверху вниз — з нововведення в стандарт — дуже швидка. Якщо у вас вийшло, всі це побачили, сфотографували собі в stories, і за три місяці ви спостерігаєте численні копії свого бізнесу.

Зараз для мене найважливіше слово в маркетингу — це CX, досвід споживача, customer experience. Кожен проєкт ми починаємо з дизайн-мислення: створюємо схематичні блоки та дивимося, як живе споживач, куди він рухається. У цьому мало шоу-бізнесу, але в цьому дуже багато глибини та сенсів.

? Бізнес

Тут потрібно відповісти на питання: А тим я займаюся? Чи є мій ринок перспективним? Коли ми переросли наш офіс в «Арені», я думав що робити далі — були думки розширюватися. Але в якийсь момент я зрозумів, що нам не вистачає гнучкості та відкритої екосистеми.

Так з’явився простір Kooperativ. Зараз у нас тут понад 500 резидентів — багато хто, звичайно, насторожений пандемією, але продовжує працювати. Проєкт став успішним, зокрема, завдяки тому, що ми регулярно представляємо нові, унікальні можливості.

Цікаво, що у нас в агентстві Fedoriv є послуга, яку вже купив клієнт, називається new product development — розробка нових продуктів. Це створення нових цифрових продуктів під ключ, включно з backend, всередині рекламного агентства — круто, як на мене.

Уявіть собі, що вийшов перший iPhone, і він би з роками не оновлювався — дивно, погодьтеся. Так ось, вважайте себе Apple і щороку ви виходите і представляйте своїм співробітникам нових себе. Що б ви розповіли?

? Корпоративна стратегія

На цьому рівні потрібно відповідати собі на питання, куди ми інвестуємо і які наші плани. Це глобальний вектор, який впливає на все інше.

?? Про падіння та майбутнє

Останнє моє масштабне падіння сталося ще до пандемії. Приблизно два роки тому я бачив чіткий розвиток компанії. Ми добре себе почували в Україні, працювали з найбільшими брендами — отже час рухатися за кордон. І ось ми відкриваємо офіс в Берліні, я їжджу туди щомісяця з упевненістю, що там ми заробимо в три рази більше. Адже Україна — маленький, домашній ринок, а там нас точно чекає тріумф.

Але виявляється, що там ми нікому не потрібні. І питання не в тому, хороший чи поганий Fedoriv. А в тому, що ринок пішов далеко вперед, класична маркетингова вечірка закінчилася десь у 2008 році. Я малював собі стратегію, що у нас буде 300-500 людей у Києві, Берліні, Лондоні, умовному Нью-Йорку, що будуть займатися класичним маркетингом, рекламою та дизайном.

Але у цього не було майбутнього, і мені було складно це прийняти. Коли це таки сталося, ми зібралися командою, все обговорили й визначили три вектори нашого розвитку.

  • По-перше, ми залишаємо міжнародний напрямок.
  • По-друге, розвиваємо те, що пов’язано зі споживчим досвідом.
  • А третій вектор — інвестиційний, про що я вже згадував.

Нам пощастило зробити це все до пандемії, тому вона була радше приємним сюрпризом. В цьому ж році агентство себе грандіозно показує: ми ростемо і перевиконуємо план. Тому в пандемію я швидше радів, ніж засмучувався.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...