Реклама

🤨 Науковці виявили дивні радіохвилі у космосі — вже знайшли їх джерело

Вже протягом 13 років астрономи фіксували дивні радіохвилі у космосі й лише зараз знайшли точне підтвердження їх виникнення.
Čytaty latynkoju
unsplash.com
🤨 Науковці виявили дивні радіохвилі у космосі — вже знайшли їх джерело
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🤨 Науковці виявили дивні радіохвилі у космосі — вже знайшли їх джерело
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Вже протягом 13 років астрономи фіксували дивні радіохвилі у космосі й лише зараз знайшли точне підтвердження їх виникнення.

Радіохвилі у космосі

Астрономи з 2007 року фіксували швидкі радіохвилі. Цього року вони вперше визначили джерело в межах Чумацького Шляху. Вчені опублікували результати аналізу спостережень за магнітаром SGR 1935+2154 (нейтронною зорею з надпотужним магнітним полем). Вони роблять висновок, що саме цей магнітар став джерелом подібних сплесків. За словами вчених, випромінювання може генеруватися усередині магнітосфери нейтронної зорі.

Радіохвилі у космосі — це короткі й потужні радіоімпульси позаземної природи, які можуть випромінювати в 100 мільйонів разів більше енергії, ніж Сонце. У 2018 астрономи вперше припустили, що постійні радіохвилі могли виникнути в намагніченому середовищі чорної діри. Схожі сигнали фіксували й в далеких та масивних галактиках з помірним темпом зореутворення.

Радіохвилі у космосі

Принцип радіохвиль від магнітара, ілюстрація nature.com

Читайте також: 🌙 NASA вперше знайшло на Місяці воду — це може дати розвиток життю на супутнику

Найближчим до Землі джерелом швидких радіохвиль вважався магнітар FRB 180916.J0158+65.

Однак вже у квітні 2020 року в галактиці на відстані 30 тисяч світлових років від Сонця зафіксували радіохвилі іншого магнітару — FRB 200428. Його знайшли за допомогою радіотелескопу CHIME в радіоастрофізичній обсерваторії Домініона в Колумбії.

Радіохвилі FRB 200428 складаються з двох сплесків тривалістю 0,58 і 0,33 мілісекунди з інтервалом у 28,91 мілісекунди.  У інших відомих магнітарів подібних сплесків не виявлялося. У випадку з SGR 1935 +2154 астрономи схиляються до того, що радіоімпульс генерується всередині магнітосфери активного магнітара. Це перший випадок у науці, коли вчені змогли визначити, що магнітари дійсно є джерелами швидких радіохвиль.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...