Реклама

🏰 «Княжий Звенигород»: на Львівщині відтворили середньовічне місто у VR

Також презентували мобільний застосунок з поштовими листівками, «порталами часу» та книгою для дітей.
Čytaty latynkoju
🏰 «Княжий Звенигород»: на Львівщині відтворили середньовічне місто у VR
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 🏰 «Княжий Звенигород»: на Львівщині відтворили середньовічне місто у VR
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Також презентували мобільний застосунок з поштовими листівками, «порталами часу» та книгою для дітей.

Проєкт «Княжий Звенигород»

У рамках проєкту «Княжий Звенигород: від реального до віртуального» за допомогою віртуальної реальності відтворили середньовічну княжу столицю. Загалом можна переглянути 12 різноманітних локацій міста: інтер’єри церков та палаців, вулиць, площі й панорами давнього міста.

Проєкт реалізувала команда археологів, істориків, архітекторів, мистецтвознавців, художників, графіків та розробників з Києва та Львова.

Як розповіла керівниця проєкту Наталя Войцещук, у віртуальній реальності можна побачити найголовніші пам’ятки міста.

Вибираючи локації для реконструкцій, ставили собі за мету показати дуже різний Звенигород: місто князів і звичайних ремісників. Тому обирали різні закутки. При цьому, ми не могли оминути увагою найбільш знакові споруди міста – церкви та палаци, тому показали їх не просто ззовні, а відтворили інтер’єри. Усі наші реконструкції опираються на знахідки археологів минулих років.

Наталя Войцещук, Керівниця проєкту
Читайте також: 😈 Sound the Excuse: створили аудіобібліотеку, аби завершити відеоконференції

Помандрувати містом з VR можна буде вже наступного року на території заповідника «Древній Звенигород», вже впорядковують територію для нових технологій.

Також у межах проєкту компанія Skeiron?‍♀️ «Чарівний Світ.UA»: вийшов застосунок з доповненою реальністю про українську міфологію створила застосунок доповненої реальності — він об’єднує в собі поштівки, «портали часу» та книгу для дітей «Пригоди у княжому Звенигороді».

Стародавня церква

Якщо навести на одну з 20 спеціальних поштівок камеру смартфона, то можна побачити будівлі давнього міста та знахідки археологів з його території у доповненій реальності. З «порталами часу» можна відвідати відцифровані копії двох звенигородських церков та княжого палацу. Усі будівлі відтворили за можливим виглядом під час найбільшого розвитку князівства — у середині XII століття.

Книгу для дітей «Пригоди у княжому Звенигороді» намалювала львівська художниця Леся Квик, а вірші написав відомий письменник та перекладач Андрій Содомора. Книга розповідає історію п’яти друзів та їх пригоди у стародавньому місті.

Як зазначила директорка департаменту архітектури та містобудування Львівської ОДА Олена Василько, припускають, що Звенигород є на 200 років старшим за Львів.

Для нас важливо підтримати такі проєкти. А також - вчитися в ініціативних команд і творити щось подібне по всій області. Адже ми розуміємо, що нам вже ніколи не вдасться відновити десятки зниклих пам’яток і цілих міст. Нинішні технології дозволяють це зробити. Дозволяють доповнити для відвідувачів те, що залишилося, зробити цікавими туристичні локації, показати громадам, навіщо берегти, фінансувати і дбати про культурну спадщину.

Директорка департаменту архітектури та містобудування Львівської ОДА, Олена Василько

Завантажити застосунок «Княжий Звенигород» можна на Google Play та App Store.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...