Реклама

🐢 Як подорожувати екологічно — 7 порад

Вже скоро, сподіваємося, остаточно завершиться пандемія COVID-19 і всі обмеження на подорожі нарешті знімуть. Та як раніше вже ніколи не буде. І ми мусимо стати більш свідомими до стану довкілля, щоб менше страждати від зміни клімату.
Čytaty latynkoju
unsplash.com
🐢 Як подорожувати екологічно — 7 порад
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🐢 Як подорожувати екологічно — 7 порад
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Вже скоро, сподіваємося, остаточно завершиться пандемія COVID-19 і всі обмеження на подорожі нарешті знімуть. Та як раніше вже ніколи не буде. І ми мусимо стати більш свідомими до стану довкілля, щоб менше страждати від зміни клімату.

Матеріал підготовлено за підтримки

Enjoy the Wood
? Нічні потяги

Почати варто з самого процесу подорожі, а саме транспорту. Всі ми полюбляємо лоукостери. Дешеві авіаквитки зробили можливими незаплановані вікенди в Європі та доступ до тих місцин, які раніше лишалися хіба у мріях. Досить просто знайти потрібну дату, придбати квиток, зібрати рюкзак та полетіти, куди хочеться.

Проте, чи знали ви, що авіація є одним із найбільших забруднювачів екології? Літаки відповідальні за 12% забруднення довкілля від транспорту. Якщо ви дійсно переймаєтеся станом нашої планети, це важко ігнорувати. То що робити, відмовлятися від літаків?

Звісно, ні. Проте, часто-густо літаку є не менш чудова, а може й більш зручна альтернатива. Можливо, ви здивуєтеся, але у розвинутих країнах у моду знову входять подорожі нічними потягами. Виявилося, що їхні викиди шкідливих речовин можуть бути у десятки разів меншими за викиди літака на тому ж маршруті. Таким чином, свідомі до стану довкілля європейці зменшують свій «вуглецевий слід», і згадують спосіб подорожей, який вже підзабули. А українцям взагалі не звикати — у нас в країні й досі нічні потяги часто не мають альтернативи для мандрівки між деякими містами.

Уявіть ситуацію: у вас вечірній рейс на літак. Звісно, сам переліт — пройде швидко. Але не забувайте, що вам потрібно з’явитися в аеропорті за кілька годин до рейсу та пройти всі процедури. По прильоту — ще кілька перевірок і ось ви серед ночі у чужому місті. Вам потрібно знайти спосіб дістатися до місця ночівлі, і далеко не всюди громадський транспорт працює допізна. Врешті решт, ви заселяєтеся до готелю, заходите в номер і поринаєте в сон — все одно більше нічого сьогодні ви зробити не встигнете.

Або ж ви можете сісти на потяг, в процесі поїздки пройти всі процедури, пов’язані з перетином кордону, якщо потрібно, почитати книжку перед сном, а зранку прокинутися вже у місці призначення, повними сил на огляд місцевих пам’яток. Серед інших зручностей:

  • На відміну від аеропортів, вокзали, здебільшого, розташовані неподалік від середмість. Часто, до центру міста з вокзалу можна взагалі дійти пішки.
  • Під час подорожі потягом можна побачити за вікном щось цікаве. Наприклад, у Швейцарії є навіть цілий екскурсійний маршрут крізь Альпи, і це наймальовничіша залізниця у світі за думкою багатьох мандрівників.
  • У потязі, швидше за все, буде доступ до інтернету, і не за всі гроші світу — якщо краєвиди за вікном вас не надихають, це зробить хоча б ТікТок
  • Якщо одна з цілей вашої мандрівки — завести нові знайомства, у потязі це зробити буде легше. Сприяє час подорожі та особлива романтика залізниці 😉
  • Ну, і врешті решт, якщо ви страждаєте на аерофобію і кожна авіаподорож для вас перетворюється на випробування, це чудова альтернатива.

І всі ці плюси на додачу до турботи про екологію! Авжеж, не варто цілком відмовлятися від літаків. Тим більше, якщо ви мандруєте до іншого континенту — краще вже літак, ніж корабель (там із впливом на екологію взагалі страшне!). Проте, коли плануєте черговий тріп до незвіданих місць, розгляньте і наземні варіанти — впевнені, це додасть вам додаткових вражень та спогадів з поїздки.

? Локальні заклади та бренди

Ось ми і в іншій країні. Жваве середмістя, наповнене людьми, які розмовляють незрозумілою мовою, вивіски з чудернацькими написами, і нікому до вас нема діла. Це може змусити понервувати, особливо якщо ви не дуже досвідчений мандрівник. У такій обстановці яскрава емблема відомого глобального бренду виглядає як сигнал рятувального корабля — можна зайти, замовити той самий бургер, який полюбляєш куштувати у Києві, і перевести дух.

Так, ми всі любимо глобальні бренди за цю впізнаваність, стандарти якості та заспокійливу передбачуваність. Але у цього є і зворотній бік. Якщо ви зайшли у мережевий заклад у Бельгії, цілком можливо, що з бельгійського там лише касир, який оформив ваше замовлення. Адже у глобальній мережі закладів харчування, цілком імовірно, легше замовити, до прикладу, м’ясо для вашого бургера з Аргентини, ніж шукати локального постачальника, котрий відповідатиме стандартам та зможе забезпечити безперебійні поставки.

А це означає, що величезні кораблі перевозитимуть вантаж крізь всю Атлантику до узбережжя Європи, а потім ваше м’ясо довезуть до закладу фурами. І все це спричиняє величезні обсяги викидів вуглецю до атмосфери та вод, порушення водних екосистем та купу інших неприємних наслідків. У Євросоюзі порахували, що на 2015 рік морські вантажні перевезення були відповідальними за 13% викидів парникових газів у Європі.

? То що робити, якщо ви піклуєтеся про долю планети?

У подорожах ходіть у місцеві заклади — власники невеличкого сімейного ресторану, швидше за все, беруть продукти для страв на ринках, де торгують місцеві фермери. До того ж, локальна їжа — це ледь не найкращий спосіб справді дізнатися, чим живуть мешканці країни, де ви гостюєте.

Те ж саме стосується і продуктів харчування, і шопінгу — надайте перевагу невеличким магазинам, фермерським ринкам та бутикам локальних брендів. Пізнання культури та турбота про екологію в одному флаконі!

♻ Нотуйте свої подорожі екологічно

Ми подорожуємо заради нових вражень, приємних спогадів і, звісно, крутих досягнень. Побувати у всіх країнах ЄС, ступити на землю кожного з континентів чи відвідати обидва полюси — небагато людей можуть похизуватися таким.

Щоб вести облік та показувати всім наочно свій величезний мандрівний досвід, придумали настінні мапи. Вони бувають різних форм та кольорів, але далеко не всі з них є дружніми до довкілля.

Рішення пропонує українська компанія Enjoy the Wood, яка виробляє такі мапи з екологічно чистого матеріалу — натурального дерева. Їхні мапи чудово вписуються в будь-який інтер’єр.

Крім того, підтримуючи Enjoy the Wood, ви підтримуєте і відновлення зелених насаджень по всій планеті. У 2020 році компанія запланувала висадити 12 000 дерев за рік, що допоможе компенсувати до 3 млн тонн вуглекислого газу, який забруднює планету.

Enjoy the Wood інвестує на цю мету частину коштів з кожного продажу їхніх виробів.

?‍♀️ Уникайте одноразових пакувань

Напевно, один із найскладніших та незручніших пунктів для мандрівника. Популярність одноразового пакування легко пояснити — це максимально зручно. Купив, використав, викинув. Разом з тим, саме такий підхід вкрай негативно впливає на екологію — дійшло до того, що в океанах вже плавають величезні плями зі сміття.

Від чого варто відмовитися та як це замінити:

  • Вода в пластикових пляшках — набирайте воду у багаторазові ємності заздалегідь
  • Кава у паперових стаканах — річ у тім, що вони не зовсім паперові. У склад таких стаканів входить пластик і через змішаний склад їх просто неможливо переробити
  • Одноразовий посуд — краще споживати їжу у місцевих закладах, де користуються звичайним посудом, або готувати самим, якщо дозволяють умови мандрівки

Якщо ж уникнути використання таких речей не вдалося, дізнайтеся про місцеві правила утилизації. Наприклад, наразі вже в усіх країнах Європейського Союзу сміття сортують та здають на переробку, а подекуди ви можете навіть повернути частину грошей за здачу пластикових чи скляних пляшок.

? Підтримуйте еко-френдлі бізнес

Ви не лише можете стати екологічними самі, але й допомогти тим, хто теж прагне до цієї мети. В тому числі, під час подорожі. Під час планування поїздки зверніть увагу на перевізника, послугами якого плануєте користуватися та місця ночівлі, де збираєтеся зупинятися.

А на локації — звертайте увагу на оголошення та питайте працівників закладів, як їхній бізнес допомагає природі.

Програма максимум — обирайте лише еко-френдлі компанії, але, звісно, це не завжди можливо, в тому числі і з точки зору фінансів. Проте, перший крок — принаймні, надавати перевагу послугам тих компаній, які піклуються про довкілля, серед інших альтернатив.

А крім, власне, грошей, ви також можете допомогти і позитивним відгуком на Google Maps, Facebook, Yelp чи інших сервісах рекомендацій. Це теж дуже важливо.

? Забудьте про інстаграм

«Не було в Інсті — значить, не було взагалі». У наш час це ледь не основне правило життя. Будь-яке досягнення, будь-яка життєва сходинка має бути збережена та виставлена на осуд публіки в соцмережах. І хоча ми тут в редакції зовсім не ретрогради та технологічні дауншифтери, всьому є межа.

Зараз ми не будемо торкатися психологічних та соціальних аспектів повсюдного інстаграмінгу, адже це тема окремого матеріалу. Поговоримо про дещо інше.

Соціальні мережі спричинили ефект, який в англійській мові називають overtourism. Звісно, надпопулярні туристичні місця існували завжди — і та ж Венеція потерпала від напливу туристів задовго до того як ми винайшли слово «селфі». Проте, Інстаграм вивів цю проблему на зовсім новий рівень.

У 2019 році було опубліковане дослідження, де йшлося про те, що для більш як 40% людей ключовим фактором у виборі місця для мандрівки є «інстаграмність» — тобто, наскільки вразять фотки з цього місця їхніх підписників.

Ісландія є досить важкодоступною країною для подорожей. Тим не менш, через дивовижної краси фото в соцмережах туристичний потік до цієї країни збільшився драматично за останній час і досяг 2 мільйонів осіб на рік при населенні острова трохи більш ніж 350 000 людей.

Через наплив туристів адміністрація заповідника древнього міста Мачу-Пікчу змушена була ввести обмеження на перебування людини у місті до кількох годин. А влада Таїланду взагалі заборонила доступ на острови Пхіпхі — локація спочатку стала відомою завдяки фільму Денні Бойла «Пляж», а в еру Інстаграма її стало відвідувати понад 5 000 людей на день.

Важливо розуміти, що величезний туристичний потік — це не лише черги, високі ціни та інші незручності для вас. Це також колосальне порушення цілісності екосистем, особливо у природних локаціях. Наприклад, вже згадані острови Пхіпхі закрили саме тому, що коралові рифи там не встигали відновлюватися та могли загинути остаточно через надмірну активність туристів. Подібне спостерігається на Філіппінах, у Данії, багатьох африканських країнах та по всій планеті.

? Як ви можете цьому запобігти?

Найменше — зберігайте свої спогади у пам’яті, а не в Інстаграмі. Ну ок, в крайньому разі — в пам’яті телефону. Швидше за все, приблизно мільйон людей до вас зробив фото у точно тому ж місці з точно такими ракурсами. Зовсім не обов’язково докладати у цю нескінченну купу світлин ще й свої та збільшувати популярність і так надпопулярних місць.

А ще, можна обирати не надто переповнені місця для відпочинку, їздити у «несезон» (це також набагато дешевше та зручніше), та загалом підходити до відпустки креативно.

☝ Не втручайтеся в екосистеми

Отримати враження від подорожі на повну — це також «влитися» у нове середовище та спробувати речі, які вдома неможливі або на які раніше не наважувалися. І це круто, але не завжди корисно для довкілля.

Дуже часто мандрівники втручаються у місцеві екосистеми, навіть не усвідомлюючи, що завдають шкоди та порушують крихкий баланс, що може призвести до незворотніх змін та навіть їхнього руйнування. Щоб цьому запобігти, відвідування деяких місцин суворо контролюється — яскравим прикладом такого підходу є Галапагоські острови.

Отже, чого не варто робити:

  1. Не чіпайте рослини, не рвіть місцеві квіти — на екрані вашого смартфону вони виглядатимуть красиво набагато довше, ніж у вазі.
  2. Не лякайте місцеву фауну — не треба носитися по всьому лісу за білочкою, якщо вона явно не бажає з вами знайомитися
  3. Не годуйте тварин: пригодовані людиною тварини можуть забути як добувати собі їжу, що поставить під загрозу саме виживання виду. До того ж, ви не знаєте, чим можна годувати ту чи іншу тварину, а чим не варто
  4. Намагайтеся не везти до інших країн чужерідні для них речі — це стосується навіть продуктів харчування. Наприклад, на вже згаданих Галапагосах вас змусять викинути більшість привезеної з собою їжі на смітник просто в аеропорті. Все, щоб не порушити природній баланс

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...