Реклама

💀 «Як умру, то поховайте»: скільки коштують похорони в Україні — дослідження

Команда аналітиків Picodi порахувала, скільки коштує похорон і як відрізняються витрати на традиційне поховання і кремацію. Також вони перевірили, яку матеріальну допомогу надають держави своїм скорботним громадянам: Україна відноситься до країн, де виплачується компенсація на похорон, однак її розмір не найбільший.
Čytaty latynkoju
unsplash.com
💀 «Як умру, то поховайте»: скільки коштують похорони в Україні — дослідження
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 💀 «Як умру, то поховайте»: скільки коштують похорони в Україні — дослідження
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Команда аналітиків Picodi порахувала, скільки коштує похорон і як відрізняються витрати на традиційне поховання і кремацію. Також вони перевірили, яку матеріальну допомогу надають держави своїм скорботним громадянам: Україна відноситься до країн, де виплачується компенсація на похорон, однак її розмір не найбільший.

Похорони в Україні — ціна

Торік смертність в Україні склала понад 534 тис. людей. Згідно з офіційною статистикою кремували лише 5% від загальної кількості померлих в країні, а в столиці ця цифра досягла 70%.

Традиційне поховання і кремація мають значні відмінності, але деякі витрати однакові в обох випадках. Наприклад, підготовка тіла полегшить гаманець на 1 400₴. В цю послугу входять: обмивання, бальзамування, нанесення макіяжу і одягання. Також тіло потрібно транспортувати, а оренда катафалка в середньому становить 3 300₴.

Самі похорони складаються з церемонії (світської чи церковної) і поминок. Вартість першої частини може обійтися в 1 180₴ — в цю суму входить оренда залу або храму і оплата послуг ведучого або священика. У свою чергу поминки в ресторані на 30 осіб можуть коштувати 5 000 грн.

 

Витрати

У разі традиційних похоронів потрібно брати до уваги вартість труни — приблизно 3 000 грн. Відповідно до закону місце на кладовищі держава готова надати безкоштовно, а ось копка могили може обійтися в 2 500₴ в зимовий період. До дорогої атрибутики слід віднести пам’ятник – стандартний простий надгробок коштує 10 000 грн.

Якщо мова йде про кремацію, то її вартість становить 1 050 грн. (Включаючи вартість простої труни). Також до цієї статті витрат належить урна, а її середня вартість — 680₴. Для урни необхідно передбачити місце в колумбарії. Поховання урни і ніша обійдуться в 2 тисячі гривень.

Читайте також: ⚰️ Стартап виробляє домовини із грибів — це супер екологічно

Підсумовуючи всі витрати, можна стверджувати, що кремація обходиться дешевше: традиційні похорони обійдуться в середньому в 26 395 грн., А кремація — 14 625 грн.

Де вмирати найдорожче

Команда аналітиків Picodi дізналась, який вид похорону найпопулярніший в інших 15 країнах і скільки він коштує.

З країн, які потрапили до рейтингу, найдорожчі похорон в Японії: у цій країні середня вартість церемонії становить $12 721, а мешканці не можуть розраховувати на фінансову підтримку від держави. Відразу після неї йдуть дві європейські країни: Іспанія і Франція, де вартість похорону дорівнює $9 195 і $8 782. Що цікаво, в Іспанії можна отримати допомогу, але її розмір становить $55, що покриє менше 1% від витрат на похорони.

Україна, де середня вартість похорону дорівнює 26 395 грн. (В перерахунку $946), знаходиться на найнижчій сходинці рейтингу. Соціальна допомога на поховання виплачується у розмірі двомісячної пенсії — 6 128 гривень ($220) і може покрити близько 23% від вартості всіх витрат.

 

Фінансування від держави

У Мексиці також похорон близького не сильно обтяжує сімейний бюджет — середня вартість всіх витрат становить $1 414. Схожу суму віддадуть в Швеції. Громадяни цієї країни платять так званий похоронний податок, який покриває велику частину витрат, завдяки чому церемонія обійдеться в $1 625.

У деяких країнах (наприклад, в Німеччині та Ірландії) не виплачують соціальну допомогу на похорон. Там громадяни повинні подумати про відповідну страховку заздалегідь. Однак у випадку з незаможними, самотніми або бездомними людьми держава бере на себе організацію похорону з мінімальними витратами.

Ознайомитись з дослідженням можна за посиланням.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...