Реклама

😌 Як бути ОК, коли навколо все не ОК?

Пропонуємо варіанти як знайти баланс, коли немає ні впевненості, ні гарантії, ні планування. Конспект вебінару Анни Кібякової HR, Account Specialist та Володимира Вовка, People Partner компанії Beetroot.
Čytaty latynkoju
unsplash.com
😌 Як бути ОК, коли навколо все не ОК?
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 😌 Як бути ОК, коли навколо все не ОК?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Пропонуємо варіанти як знайти баланс, коли немає ні впевненості, ні гарантії, ні планування. Конспект вебінару Анни Кібякової HR, Account Specialist та Володимира Вовка, People Partner компанії Beetroot.

Більше 20-ти років тому представили концепцію VUCA-світу, але це аж дивно, як рівно вона лягає на цей божевільний 2020 й рік. VUCA – це абревіатура:

  • Volatility (нестабільність)
  • Uncertainty (невизначеність)
  • Complexity (складність)
  • Ambiguity (неоднозначність)

Схоже на цей рік, правда? Анна і Володимир спробують знайти способи та інструменти, які допоможуть перейти від стану «не ОК» до нової норми.

? Complexity to Clarity: зі складності — до ясності

Перший інсайт: життя — це послідовність спринтів

Є мінімум два чинники, які приносять найбільше дискомфорту протягом життя. Хороша новина: їх можна налаштувати під себе. Перший – фрейм: життя здається довгим, сфокусованим в нескінченність, довготривалим періодом. Фрейм породжує базову тривожність через нерозуміння завершення. Як результат, ми переживаємо більше, ніж потрібно. Другий чинник – сенс того, що ми робимо – навіщо, яка мета і що нам з того?

Тому давайте спробуємо розбити довгу стрічку життя на більш короткі спринти, а їх використаємо для короткострокового планування. Якщо розбити час на відрізки, кожному можна задати мету та, врешті, побачити результати (і заспокоїтись — ми чогось таки досягли).

Якщо є проблемна зона, або зона зростання, яка не дає спокою, можна винести її в окремий спринт в рамках якогось періоду. Так, наприклад, можна подивитися і на карантин – як на челлендж, нашу зона зростання, короткостроковий спринт.

Від коротких спринтів можна перейти до середньострокових. Для їх планування можна скористатися OKR-фреймворком. Це інструмент, який в робочому процесі використовують для структурування завдань. Він допомагає підвищити ефективність і покращити результат. Логіка цього фреймворку може бути використана і поза роботою, якщо подивитися на OKR як на Google-мапу. Коли мені потрібно кудись потрапити, мапа будує для мене маршрут: куди прямувати і скільки кроків зробити, щоб дійти.

Те ж відбувається і з формуванням OKR: ви ставите собі мету (O — Objective) і питаєте себе, що потрібно зробити (KR — Key Results), щоб її досягти.

Другий інсайт: зміни — це невідворотна, а тому природна частина нашого життя

Отже, світ можна структурувати за рахунок спринтів, покращувати своє бачення за рахунок ОКR, а справлятися зі змінами? Наприклад, адаптуватися завдяки рефлексії.

Програм з рефлексії — чимало, ми пропонуємо ось такий, простий і універсальний спосіб. Щоб знайти баланс з проблемним питанням, за яке ви все ніяк не можете взятись, чи щось ще йде не так, спиніться і подумайте:

  1. ЩО я зараз роблю?
  2. НАВІЩО я це роблю?
  3. ЯК я можу робити це інакше —краще/комфортніше/цікавіше?

Навіть якщо відповіді на ці питання здаються зараз очевидними, кілька хвилин роздумів та рефлексії можуть допомогти знайти рішення.

? AMBIGUITY to AGILITY: гнучкість вибору, який у нас раптом з'явився

Спочатку у нас з’явилася невизначеність: як вибрати час, як його сегментувати, за які завдання братись і що коли виконувати? І щоб врятуватись від хаосу, треба прийняти рішення – взяти на себе відповідальність за той час, який у нас є тут і зараз. Яким чином я хочу розпоряджатися своїм часом і форматом роботи? Гнучкість може допомогти перебудуватися до нового формату роботи і життя. Як саме?

Третій інсайт: мозок може працювати в двох режимах – сфокусованому та розфокусованому

Сфокусований — режим активної дії. Якщо потрібно вирішити задачу, ми збираємося з думками і налаштовуємося на роботу. На розфокусований режим ми можемо навіть не звертати уваги, він забезпечує широту мислення. Чимось схожий на зоряне небо з купою мерехтливих вогників, з яких ми в якийсь момент починаємо складати «картинки» – сузір’я.

З багатьох розрізнених, хаотичних елементів мозок створює щось нове, цілісне.

Сфокусований режим:

  • використовує готові нейронні зв’язки і патерни мислення (оброблений досвід)
  • забезпечує аналітику, логіку, алгоритмику, обчислення, прогнозування

Побічний ефект: він обмежує широту мислення в межах наявних логічних схем, зате допомагає вирішувати завдання швидко і з чітким, точним результатом.

Якщо у вас вже є попередній досвід, ви вже щось схоже робили, розумієте логіку і послідовність дій, то краще зараз «зібратися» і попрацювати над завданням сфокусовано. Якщо досвід сирий і неструктурований, завдання для вас нове, варто навпаки обрати розфокусований.

Розфокусований режим:

  • використовується неструктурована інформація в пам’яті, сирий досвід
  • допомагає знаходити нестандартні, «out-of-the-box» рішення

З великих плюсів для психічного здоров’я: цей режим забезпечує креативність, цілісність ментальної та емоційної сфери. Якщо я бачу, що нова для мене задача вимагає часу, щоб «поваритися» в свідомості, я працюю у розфокусі. Я пам’ятаю про дедлайни, але такий режим не гарантує їх дотримання. Однак ви можете дозволити собі «відпустити» мозок на годину-півтори, щоб знайти нестандартні рішення.

Побічний ефект: такий режим знижує контроль якості, тому результати вимагають повторного перегляду, звірки.

Як «включити» той чи інший режим роботи мозку?

Сфокусований:

  • Вибери «тихе місце»
  • Постав чіткий фрейм часу
  • Зроби точний план завдань
  • Приступи до поетапного виконання

Розфокусований:

  • Підходить будь-яке місце
  • «Забудь» про час
  • Відпусти мозок у вільні асоціації
  • Фіксуй всі ідеї

Ви можете налаштуватися на будь-який з режимів незалежно від того, де ви є. Головне — знайти дієві для себе способи це робити і визначати, який з режимів зараз вам найбільше підходить, щоб завершити завдання.

До речі, коли ми починаємо знаходити ідеї в розфокусованому режимі, дуже-дуже важливо не стати раптом серйозними і не взятися за першу ж ідею, як за «робочу». Не поспішайте перемикатися з розфокусу у фокус — дайте собі час знайти щось глибше. Як правило, дійсно класні ідеї — це вже точно не перше, що прийшло вам на думку, а п’ята-десята «зірочка».

?‍♀️ Uncernity to Understanding: свобода комунікації, яку ми можемо вибирати

Четвертий інсайт: тепер точно є два світи — офлайн і онлайн

Тепер у нас точно повна свобода комунікації, адже тепер (майже) все вміють користуватися Zoom або схожими сервісами. Те, що я перебуваю в 600 км від людини, з яким хочу поспілкуватися, побути поруч, я в будь-який момент можу зробити відео-дзвінок і, умовно, навіть повечеряти разом або просто поговорити.

Точно так само це стосується свободи широти — ми можемо збиратися якими завгодно групами онлайн: натиснути Unmute і висловитися набагато простіше, ніж на особистій зустрічі 50-ти людей дійти до «мікрофона».

Однак, у онлайн світу є свої небезпеки, серед них:

  • ефект «мудака» — коли ми довго спілкуємося з кимось онлайн (мейли, інша письмова комунікація), з’являється ефект недовіри, але тут може допомогти установка особистісного контакту для посилення довіри — відеодзвінки, і навіть емоджі в письмовій мові, щоб передавати емоції і ставати в якомусь сенсі ближче;
  • ефект «втрати контролю» — коли здається, що в старому світі за рахунок соціальної взаємодії, а тепер, на ремоуте, земля йде испод ніг, що призводить до гіперкомпенсації (давайте більше дзвінків!), але тут може допомогти висновок «контракту» взаємодії – як спілкуємося, як синхронізуючись, щоб всім було ок;
  • ефект «емоційної і інфо перевантаження» — може допомогти поділ дня/тижня на логічні шматочки (посилення балансу).

? Volatility to Vision: оновлення смислів

В карантин кожен з нас втратив цілі, чи сенс, розгубився, переживав. І ще одна хороша новина: ми можемо впоратися з очевидною нестабільністю завдяки баченню. Наприклад, ось так:

  • Планувати гнучко: продумати кілька варіантів «що далі» і це вже стане нам опорою;
  • Підтримувати себе і свій ефективний стан, взяти відповідальність за свій час і якщо щось йде не так,
  • змінювати план;
  • Знайти стержень: описати свої сильні hard- і soft-сторони для додаткової опори;
  • Вибрати інструменти для майбутньому, яке може змінитись — знайдіть «свої» щоденні ритуали, проводьте зустрічі з друзями, займайтесь спорто чи будь-якою іншою активністю, ходіть на коучинг чи терапію.

П’ятий інсайт: якщо не вистачає енергії (можна з’їсти Snickers) або перезарядитися інакше

Наостанок, хочемо поділитись ще одним класним інструментом. Ось чотири досить простих кроки, з якими можна роздобути цілих 12 батарейок для свого ресурсного акумулятора. Спробуйте знайти батарейки й для себе! Зробити це можна отак:

  1. Назви три речі, які тебе заряджають – зараз це твої три найпотужніші батарейки (наприклад, волейбол, шоколад з горіхами, рукоділля).
  2. Тепер перетвори їх в три категорії, наприклад:
    – волейбол — фізична активність, гра;
    – шоколадка — солодощі;
    – рукоділля — творчість.
  3. І повтори пункт 1 ще раз для кожної з трьох визначених категорій.

В результаті ти отримаєш запас ресурсних батарейок, якими можна заряджати себе – речі, заняття, відчуття, які приносять задоволення і надають свіжих сил. Ревізію своїх «батарейок» краще проводити кожні півроку.

Отже, коли у (твоєму) світі все шкереберть, на думку вчених, він раніше складався б з:

  • volatility (нестабільності);
  • uncertainty (невизначеності);
  • complexity (складності);
  • ambiguity (неоднозначності).

На противагу цьому тепер можна протиставити інші значення VUCA-абревіатури:

  • vision (бачення);
  • understаnding (розуміння);
  • clarity (ясність);
  • agility (гнучкість).

Як бачите, все ж таки існують інструменти, щоб впоратись із новою реальністю. І серед них точно є ті, що спрацюють для вас найкращим чином. Витратьте трохи часу на дослідження можливостей (і своїх думок у тому числі) і в підсумку знайдете рішення. Або навіть план дій!

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...