Реклама

🎨 У Дніпрі відбулась резиденція для художників за підтримки УКФ

У Дніпрі вже другий рік поспіль проходить Програма резиденцій галереї Артсвіт за підтримки УКФ. Митці, куратори, дослідники та художники приїжджають у Дніпро восени для дослідження локального контексту та створення спільної виставки. 
Čytaty latynkoju
🎨 У Дніпрі відбулась резиденція для художників за підтримки УКФ
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 🎨 У Дніпрі відбулась резиденція для художників за підтримки УКФ
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
У Дніпрі вже другий рік поспіль проходить Програма резиденцій галереї Артсвіт за підтримки УКФ. Митці, куратори, дослідники та художники приїжджають у Дніпро восени для дослідження локального контексту та створення спільної виставки. 

Цьогоріч бажання взяти участь у резиденції та попрацювати у Дніпрі виявили аж 90 митців, втім відбір пройшли лише 9 художників з різних куточків країни.

Основною задачею Програми резиденції галереї Артсвіт було занурити учасників в нове для них культурне середовище та спонукати до рефлексій, створення  арт-об’єктів. 

Ми хотіли посилити цікавість до регіону і його культури, принести нові погляди на сучасне мистецтво і розширити можливості для представників локальної творчої спільноти

Ірина Полікарчук, директорка галереї Артсвіт

Автор фото: Олександр Матюшкін

Формат резиденції досить новий: за три тижні митці мають познайомитись з містом, розробити власний проєкт в рамках спільної виставки та втілити його. 

На першому етапі художники мандрували індустріальними районами Дніпра, відвідували музеї та знайомились з митцями з міста. Далі відбувалося обговорення проєктів та розробка концепції. Кураторами візуального напрямку за традицією стали київські художники родом з Дніпра Єгор Анцигін та Люся Іванова. 

Останній тиждень художники працювали над своїми картинами, відеоінсталяціями чи скульптурами, записували перформанси та здійснювали мистецькі акції.

Зрештою, вся робота була завершена та 1 жовтня у галереї Артсвіт відкрилася виставка під назвою «Зрозумів тебе».

У центрі експозиції — спроба зрозуміти один одного, «код» міста Дніпро та середовище тимчасової творчої співпраці.

Митці в межах виставки й резиденції підняли як глобальні питання інфраструктури міста та її інституцій, публічної пам’яті, медіазалежності сучасної людини, фемінізму, економіки, так і дуже інтимні, пов’язані з персональною пам’яттю про місце, переживання унікального досвіду «тут і тепер».

Художники/-ці, роботи яких ви можете побачити в межах експозиції:

  1. Берлова Катерина. Проєкт: «ПРОГУЛЯНКА» Поліканальне відео.
  2. Богдан Бунчак. Проєкт: «Stoglav. Archive» Архів православних друкованих видань.
  3. Марк Чегодаєв. Проєкт: «Таксі» партисипативна практика із супутнім artist-talk.
  4. Владислав Рябоштан. Проєкт: «Існуючі станції» серія робіт полотно, олія
  5. Лєна Сіятовська. Проєкт: Відеоробота «Кабінет краси. Процедури».
  6. Максим Ходак. Проєкт: «Мій улюблений олігарх» Акція.
  7. VARIABLE NAME / Назва змінна. Проєкт: 8 зала. Міф про місто, що розширюється під землю та над землею. Низка інтервенцій.
  8. Віталій Шупляк. Проєкт: «Авітамінози» об`єкти, «Гіпертензія» відеоінсталяція. 

Автор фото: Олександр Матюшкін

Виставка буде доступна в галереї Артсвіт ще декілька тижнів. Усі роботи художників наразі експонуються в галереї, доповнюється лише експозиція Максима Ходака «Мій улюблений олігарх».

Мене доволі довго хвилює проблема олігархату в Україні та експлуатації дітей. У дитинстві я доволі часто брав участь у подібних конкурсах на кшталт «Водоканал моєї мрії», тому своїм проєктом я хотів підняти цю проблему в суспільстві

розповів художник на artist talk в рамках резиденції

З результатами персонального проєкту ви зможете ознайомитись до кінця жовтня на сторінці галереї, детальніше про конкурс за посиланням.

Авторка: Катя Старокольцева-Скрипник

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...