Реклама

🤩 Не лише торговельна платформа: історії суперадмінів спільнот Viber

Побачте зсередини, як будуються групи онлайн-підтримки
Čytaty latynkoju
🤩 Не лише торговельна платформа: історії суперадмінів спільнот Viber
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🤩 Не лише торговельна платформа: історії суперадмінів спільнот Viber
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Побачте зсередини, як будуються групи онлайн-підтримки

Протягом кількох тижнів COVID-19 перевернув наші життя з ніг на голову. Те, що ми раніше робили без турбот – наприклад, шопінг, похід у спортзал, відвідування уроків кулінарії, зустрічі з друзями – швидко відходить у минуле, принаймні до наступних оновлень. Зараз ми більше часу проводимо за нашими екранами телефонів у пошуках можливості відчути колишній темп життя, єдність й відраду тривогам у часи, коли фізичне дистанціювання означає порятунок життів.

Деякі користувачі Viber не дозволили пандемії завадити їм об’єднати людей (безпечно, звичайно). Познайомтесь з тими, хто створили одні з ваших найулюбленіших спільнот у Viber, які на карантині не допускали скупчень та відчуття самотності своїх учасників.

? Підвези медика на роботу

У той день, коли рух громадського транспорту зупинився через введення режиму суворого карантину, Ярослав Куреза, лікар Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, знаходився на добовому чергуванні. Вже наступного дня він помітив, що у багатьох лікарів почали виникати проблеми з тим, щоб дістатися до роботи.

Тоді Ярослав разом зі своїми колегами вирішили створити спільноту «Підвези медика на роботу» — ініціативу, за допомогою якої медичні працівники з Києва та передмість зможуть попросити у пересічних громадян підвезти їх на роботу, а власники автомобілів – запропонувати спільну поїздку лікарям абсолютно безкоштовно.

Ярослав Куреза
Лікар Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф

«Ми з колегами вирішили полегшити життя медиків нашого Центру. Спочатку орієнтувались виключно на своїх: створили групу та поділились посиланням на неї з колегами. Потім вирішили піти далі, тому поділились інформацією про ініціативу в соціальній мережі»

Незабаром з Ярославом зв’язався його друг-журналіст з проханням створити приватну сторінку Ярослава відкритою, щоб інші журналісти могли перевірити, чи правдива інформація щодо ініціативи та чи не є головний герой ботом. Через три години після того, як він це зробив, у спільноті було 4 000 учасників, а у медіа — декілька статей про проєкт. З кожним днем число учасників зростало і в результаті досягло 18 тисяч.

Я входжу до групи адміністраторів, котрі чистять чат від спаму, реклами, флуду, намагаються владнати конфлікти між учасниками. Я не відпускаю ситуацію. Важко сказати скільки часу це займає, але кожної години точно перевіряю що відбувається. За весь час проблем особливо не було. З додатком так точно. Єдине, що дратує, — недобросовісні люди, які пропонують свої комерційні послуги або беруть гроші з медиків за поїздку.

Ярослав Куреза, Лікар Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф

З моменту створення спільноти тисячі медиків встигли скористатися ініціативою для того, щоб дістатись до робочого місця. Попри те, що зараз в Києві не введений режим суворого карантину, спільнота досі працює. Ба більше, за цей час в інших містах України були створені окремі локальні спільноти для розвезення медиків.

?‍? Спільнота вчителів фізики

Оскільки Viber є найпопулярнішим месенджером для організації дистанційного навчання в Україні, багато вчителів і керівників навчальних закладів використовують додаток для пошуку однодумців та нових ідей. Саме тому вчитель фізики з Волинської області, селища Пнівне, Руслан Приходько вирішив створити окрему спільноту, в якій вчителі фізики та астрономії з усієї України змогли б спілкуватись й обмінюватись думками щодо своїх предметів.

Спільно з Русланом працювати над створенням спільноти почала також вчителька фізики та інформатики Галина Загідулліна з селища Білозерка з Херсонської області. Пізніше до них приєдналась вчителька фізики Лариса Стасюк з міста Рівне.

Напевно, всі ми познайомились у спільноті класних керівників, де кожен з нас шукав колег для обміну думками й досвідом. Спільноти виключно для фізиків на той момент ще не існувало. Тому її створив Руслан, щоб ми могли ділитись знаннями с такими ж колегами-фізиками. Часто до спільноти приєднувались ще й батьки з дітьми з ціллю «розв’яжіть задачу», адже «ого, скільки тут фізиків, хтось точно зробить за мене домашнє завдання.

Галина Загідулліна, Вчителька фізики та інформатики

Зараз у спільноті вже близько 1 200 учасників і число нових користувачів продовжує зростати кожного дня. У результаті постійного обміну ідеями навіть був створений окремий Google-диск, котрий вчителі поступово наповнюють корисними матеріалами, які вони самі розробили та випробували на практиці.

Звичайно ми плануємо наповнювати й розвивати спільноту надалі, адже вона так необхідна колегам, особливо в умовах дистанційного навчання. Тут завжди знайдеться допомога від однодумців.

? Віртуальний хор

Коли режим суворого карантину був подовжений на невизначений термін, Олена Слободиська, викладач педагогічного університету з міста Вінниця, запропонувала своїм друзям і знайомим створити невеликий віртуальний хор для декількох чоловік.

Спочатку ініціатива мала локальний характер та передбачала участь лише найближчих знайомих організатора. Але незабаром друзі Олени стали запрошувати приєднатись до проєкту своїх друзів, а ті — своїх друзів. Таким чином, кількість учасників ініціативи виросла до понад 100 з різних країн світу – Польщі, Італії, Великобританії.

Уся комунікація між учасниками проєкту ведеться у спільноті Viber. Монтування пісень відбувається так — усі виконавці окремо записують свою партію вдома, надсилають відео Дмитру Печенюку, який є адміністратором спільноти, а співорганізатори проєкту зводять звук і монтують відео для повноцінного продукту.

11 травня 2020 року проєкт був офіційно зареєстрований Книгою рекордів України як найбільший в Україні віртуальний хор.

Ми хочемо популяризувати саме українське хорове мистецтво, українську музику і взагалі нашу державу на культурному рівні. У найближчих планах ми думаємо над пошуком фінансування для того, щоб зробити відео ще цікавішим з технічного боку і представити хор на світовому фестивалі віртуальних хорів в Перу.

Олена Слободиська, Викладачка педагогічного університету

? Дивись, як я вмію

Після того як навчальні заклади по всій території України закрили через пандемію COVID-19, у дітей з’явилось більше вільного часу, котрий вони не знали, як провести з користю. Тоді Світлана Ващенко, школярка з міста Києва, стала записувати свої спортивні тренування на відео. Але результати роботи було нікому показувати, тому вона запропонувала своєму таткові – Антону Ващенку — запустити у Viber челлендж, де діти будуть знімати свої активності на відео та ділитись ними з іншими.

Спочатку я думав, що в проєкті будуть брати участь тільки знайомі та однокласники Світлани, але вже через тиждень стало зрозуміло, як багато талановитих дітей до нас приєдналось.

Антон Ващенко

Щотижня у спільноті ініціативи публікуються майже 500 відео від різних дітей з усієї території України. Кожен з них демонструє свої таланти — як спортивні, так і музикальні, кулінарні, танцювальні. Найбільш наполегливі отримують грошову винагороду від організатора проєкту або цінні призи від українських зірок спорту та естради.

Зараз проєкт поступово виходить з онлайну в офлайн — так тепер у Києві всі охочі діти можуть безкоштовно потренуватися з професійними тренерами.

***

Кожна з цих історій — унікальна, однак всі вони підтверджують те, наскільки важливо залишатись один з одним на зв’язку та продовжувати реалізовувати себе та свої амбіції. Навіть якщо є сумніви стосовно того, чи хтось оцінить вашу ідею, не варто зупинятись. Серед мільйонів користувачів, які є у спільнотах Viber, знайдуться однодумці, з якими надалі ви зможете досягати більшого, а надійна платформа стане стартом для майбутніх досягнень.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...