Реклама

💪🏻 Фільм української режисерки потрапив до програми Best of Fests найбільшого фестивалю документального кіно у світі

Стрічка «Земля блакитна, ніби апельсин» Ірини Цілик увійшла до престижної програми Best of Fests найбільшого фестивалю документального кіно у світі — IDFA.
Čytaty latynkoju
💪🏻 Фільм української режисерки потрапив до програми Best of Fests найбільшого фестивалю документального кіно у світі
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 💪🏻 Фільм української режисерки потрапив до програми Best of Fests найбільшого фестивалю документального кіно у світі
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Стрічка «Земля блакитна, ніби апельсин» Ірини Цілик увійшла до престижної програми Best of Fests найбільшого фестивалю документального кіно у світі — IDFA.

Фестиваль Best of Fests

Добірка Best of Fests складається з тридцяти глядацьких хітів та призерів «Санденсу», Каннського, Берлінського та інших кінофестивалів світу.

Організатори відзначають особливу актуальність цієї програми цього року, адже кожен фестиваль проходить за надзвичайних обставин. Міжнародний фестиваль документального кіно в Амстердамі (IDFA) відбудеться з 18 по 29 листопада у змішаному офлайн та онлайн-форматі.

Про фільм

«Земля блакитна, ніби апельсин» – повнометражний дебют режисерки та письменниці Ірини Цілик. Фільм розповідає про сім’ю, яка живе в «червоній зоні» Донбасу, де воєнні дії тривають вже довгий час. Долаючи щоденні травми існування в прифронтовій зоні, 36-річна Ганна сама виховує чотирьох дітей.

Але, незважаючи на всі труднощі, ця родина є дуже дружною і життєрадісною. Мама й діти мають багато захоплень, грають на різних музичних інструментах і навіть знімають самотужки фільми про своє життя під час війни.

Читайте також: 🎭 «Оскар» змінив правила номінації фільмів на премію

Світова прем’єра «Землі блакитної, ніби апельсин» відбулася у конкурсній секції World Documentary Competition кінофестивалю «Санденс», де стрічка отримала Премію за найкращу режисуру документального фільму.

Українське кіно було вперше представлено у конкурсній програмі цього найвідомішого та найбільшого в США фестивалю незалежного кіно. Європейська прем’єра пройшла на 70-у Берлінському кінофестивалі в рамках програми Generation 14Plus, а українська – на Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA, де «Земля блакитна, ніби апельсин» стала найкращим фільмом Національного та Міжнародного конкурсу.

Фільм продовжує успішну фестивальну історію, зокрема, отримав Гран-прі та нагороду за «Найкращу операторську роботу» найбільшого польського фестивалю документальних фільмів Millennium Docs Against Gravity, нагороду як «Найкращий дебют» на кінофестивалі Biografilm в Італії, визнаний «Найкращим фільмом про права людини» на DokuFest у Косово та увійшов до офіційної програми престижних міжнародних кінофестивалів: CPH:DOX у Данії, Hot Docs у Канаді, MoMA Doc Fortnight у США та ще понад 40 інших фестивалів.

Також стрічку відібрано до шорт-ліста Премії Європейської кіноакадемії у категорії «Найкращий документальний фільм».

Раніше ми вже писали, як у Києві пройде кінофестиваль «Кінолітопис» — що можна переглянути.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...