Реклама

🤑 Як за 36 годин зібрати гроші для нового бізнесу — успішний краудфандинг від Senstone

У межах проєкту «Фінансування креативних індустрій», експерти PPV Knowledge Networks за підтримки Українського культурного фонду провели інтерв’ю з представниками креативних бізнесів. Вони поділилися своїм досвідом у створенні бізнесу через краудфандинг, а також про виклики, з якими стикалися найчастіше.
Čytaty latynkoju
🤑 Як за 36 годин зібрати гроші для нового бізнесу — успішний краудфандинг від Senstone
  1. Головна
  2. Спецпроєкти
  3. 🤑 Як за 36 годин зібрати гроші для нового бізнесу — успішний краудфандинг від Senstone
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
У межах проєкту «Фінансування креативних індустрій», експерти PPV Knowledge Networks за підтримки Українського культурного фонду провели інтерв’ю з представниками креативних бізнесів. Вони поділилися своїм досвідом у створенні бізнесу через краудфандинг, а також про виклики, з якими стикалися найчастіше.

Партнер проєкту — PPV Knowledge Networks за підтримки УКФ

Дізнатися більше

Представники креативних бізнесів, особливо на початку заснування, часто стикаються з проблемою залучення фінансування. Постає питання — звідки брати гроші для створення та розвитку свого креативного бізнесу.

У відповідь власники замислюються про залучення інвестора, потенційних донорів та інші форми фінансування, наприклад, краудфандинг.

Що таке краудфандинг

Іншими словами «спільнокошт». Це добровільні внески людей, які фінансово підтримують той чи інший проєкт. Щоб спростити процес, розробили навіть окремі краудфандингові онлайн-платформи для збору грошей на різні проєкти. Наприклад, Kickstarter, Indiegogo. В Україні є також власна платформа — Спільнокошт.

У 2016 році на Kickstarter стартувала кампанія бренду Senstone. Експерти PPV Knowledge Network провели інтерв’ю із засновником Senstone Назаром Федорчуком, який поділився успішним досвідом просування продукту на платформі.

Senstone

Це ґаджет у вигляді кулона, який перетворює голосові нотатки у текст.

Однією з функцій пристрою є розміщення кінцевих нотаток в інші системи, наприклад: Evernote чи Trello.

Такий девайс може записувати повідомлення упродовж 2,5 годин без підключення до самого смартфону у режимі онлайн.

Загалом пристрій здатен розпізнавати 12 мов, серед яких українська, проте, найкраще адаптований саме для англомовних користувачів.

Для зручності використання компанія розробила окремий мобільний застосунок. Його преміальна версія дозволяє використовувати більше можливостей штучного інтелекту, наприклад, автоматичну пунктуацію, або більший об’єм хмарної пам’яті.

Назар Федорчук — засновник Senstone

Ідея продукту з’явилася у Назара ще влітку 2014 року, а перший прототип — у квітні 2015 року. На цьому етапі команді вдалося залучити ангельські інвестиції від Романа Кравченка, засновника аутсорсингової компанії LiveBoard. Перший прототип випустили у 2016, саме з ним розпочалася кампанія на Kickstarter.

Прототип був потрібен для старту краудфандингової кампанії, без нього ти не доведеш платформі, що продукт реальний

Назар Федорчук, засновник Senstone

Розробка продукту складалася з трьох етапів:

  • hardware
  • software
  • design.

Wearable-продукти не обов’язково передбачають пропрацювання дизайну, адже він є менш важливим, ніж технічна складова, та до того потребує багато часу та зусиль.

Попри те, що продукт є технологічним, команда все ж приділила увагу його дизайну. Інноваційність технології мала поєднуватися з ергономічністю, простотою та практичністю дизайну, аби продукт було зручно використовувати.

Основне, що триматиме користувачів, — це практичність цього продукту. Коли я працював з дизайнерами, то просив, щоб вони дотримувалися мінімалізму

Назар Федорчук, засновник Senstone

Ще до офіційного запуску кілька разів змінювалася команда розробників. Тільки п’ятий за рахунком склад команди зміг створити робочий прототип, який отримав preseed-інвестиції. Після цього його почали готувати до запуску краудфандингу. Інтелектуальну власність на продукт команда зареєструвала у США, бо там її легше захистити, ніж в Україні.

Що далі

Команда розглядала два види краудфандингу.

Краудінвестинг

Залучення багатьох інвесторів в компанію, які бажають примножити вкладений капітал завдяки комерційній успішності продуктів. Команда відмовилася від такого типу краудфандингу, бо він краще підходить для вже сформованих організацій, які мають ряд продуктів.

Продуктовий краудфандинг

Залучення коштів бекерів для конкретного продукту. Команда обрала саме цей тип, оскільки компанія починала формуватися і в них був лише один продукт. Вони вирішили зупинитися на Kickstarter як найбільшій платформі для продуктового краудфандингу. Senstone хотів не тільки залучити кошти, але й протестувати сам продукт.

Краудфандингова кампанія

Запитувану суму на Kickstarter зібрали протягом перших 36 годин кампанії. Загалом, продукт зібрав аудиторію з понад 60 країн. Найефективніше для команди спрацювала сама сторінка на платформі, а не платне просування у соцмережах.

Просування продукту

Органічний трафік є однією із переваг Kickstarter, у порівнянні з Indiegogo — іншою краудфандинговою платформою. Крім цього, з промоцією продукту допомогла маркетингова агенція від Kickstarter — Jellop Crowdfunding.

Ця компанія допомагає проєктам максимізувати користь від реклами та привести більше трафіку на їхні сторінки, таким чином привабивши більше бекерів.

Про свій досвід у виведенні продукту на світовий ринок засновник Senstone Назар Федорчук ділиться так:

Я б хотів усе вміти та знати щодо створення і виведення продукту на ринок. На жаль, такого не буває. Коли ми виводили продукт на Kickstarter, наші внутрішні маркетингові ресурси були невеликими. Проте ми мали багато партнерів та консультантів, які погодились допомогти

Назар Федорчук, засновник Senstone

Запорукою успіху компанії Назар називає сам продукт, а точніше його тривале та скрупульозне пропрацювання:

Ми намагалися максимально чітко зрозуміти, яким має бути продукт та його юзкейси: хто буде користуватися, з якими цілями, що вони хочуть досягти. Я особисто перед краудфандинговою кампанією поспілкувався з кількома сотнями людей і отримав від них дуже корисний зворотний зв'язок

Назар Федорчук, засновник Senstone

На прохання бекерів краудфандингову кампанію також продовжили на Indiegogo у форматі пресейлу.

Для команди завершення кампанії та виконання зобов’язань перед бекерами стали найскладнішими частинами кампанії, оскільки продукт ще доопрацьовували. Через це плановані відправлення затрималися.

Як наслідок, прилади виробили тільки наприкінці 2017 року, а відправили — на початку 2018. Крім цього, вартість виробництва також виявилася значно вищою, ніж передбачала команда. А для тих бекерів, кого не влаштовували затримки з отримання продукту, команда проєкту запропонувала повернення коштів.

Назар Федорчук також звертає велику увагу на важливість комунікації на різних рівнях, особливо для стартаперів.

Треба максимально якісно та оперативно підтримувати контакт з користувачами. Це те, що потрібно і до, і під час, і після кампанії. Проактивність у комунікації — це не потреба чи забаганка, а необхідність для будь-якого стартапу

Назар Федорчук, засновник Senstone

Команда свідомо робила сторінку проєкту на Kickstarter мінімалістичною, щоб описати продукт максимально просто та зрозуміло. На її створення для Kickstarter знадобилося чотири місяці та вісім спроб, а відеоролики для промоції зайняли чотири місяці та відбулися у п’ятьох містах Америки, Іспанії та України.

Інвестиції

Команда також залучала ангельські інвестиції і після завершення краудфандингової кампанії.

Фізичні продукти потребують тривалих ітерацій. Ми неодноразово залучали янгольські кошти, до венчурних фондів поки не дійшло

Назар Федорчук, засновник Senstone

На думку Назара Федорчука, кредитування як спосіб фінансування підходить тим організаціям, що мають попередній досвід та інші проєкти. Для стартапів краще відмовитися від кредитування та сфокусуватися на авансуванні (пресейли, краудфандинг) та капіталізації (венчурні та ангельські інвестиції).

Що зараз?

Senstone має декілька офісів: український офіс зосереджений на розробці та вдосконаленні продукту, китайський — на виготовлені, а американський — на маркетингу та продажах. Також Senstone отримав американський патент на дизайн свого продукту, а незабаром отримає і на саму технологію.

У лютому 2019 року компанія випустила застосунки на Play Store та App Store, а команда заявила про старт продажів продукту на офіційному сайті та Amazon.

 

Проєкт «Фінансування креативних індустрій», який реалізують експерти агенції економічного розвитку PPV Knowledge Networks за підтримки Українського культурного фонду, має на меті дослідити потребу креативних індустрій у фінансуванні та готовність надавачів фінансування (банків, фондів, інвесторів, клубів бізнес-янголів) цю потребу задовольнити, знайти потенційні точки дотику. 

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...