Реклама

📦 Досвід доставки на онлайн-ринках: Україна vs решта світу. Колонка засновника Meest Ростислава Кісіля

Історія міжнародної групи компаній Meest, яка надає сьогодні поштово-логістичні послуги у понад 20 країнах світу, розпочалась у 1989 році створення невеликого сервісу, що відповідав за поштові доставки між Канадою та Україною. Про те, як розвивалась компанія та які виклики стоять перед Meest сьогодні, розповідає її засновник Ростислав Кісіль.
Čytaty latynkoju
📦 Досвід доставки на онлайн-ринках: Україна vs решта світу. Колонка засновника Meest Ростислава Кісіля
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 📦 Досвід доставки на онлайн-ринках: Україна vs решта світу. Колонка засновника Meest Ростислава Кісіля
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Історія міжнародної групи компаній Meest, яка надає сьогодні поштово-логістичні послуги у понад 20 країнах світу, розпочалась у 1989 році створення невеликого сервісу, що відповідав за поштові доставки між Канадою та Україною. Про те, як розвивалась компанія та які виклики стоять перед Meest сьогодні, розповідає її засновник Ростислав Кісіль.

?? Початок історії Meest

На початку 1990-х Канада переживала четверту хвилю української еміграції. В історію вона увійшла, як так звана «заробітчанська», адже головною причиною переїзду для багатьох тоді стала економічна скрута перехідного періоду в Україні. Майже у всіх емігрантів на Батьківщині залишилось чимало рідних, і всім хотіли мати з ними швидкий зв’язок. Допомогти у цьому і мала новостворена компанія Meest. Нашими головними принципами роботи ще на старті стали: близькість до споживачів, легкість отримання й доступні ціни на послуги. Власне, вони і зараз для нас не змінилися.

Не можна сказати, що Meest одразу мав план завоювання глобального ринку поштової логістики. Переломним моментом, коли ми зрозуміли, що таки потрібно значно розширювати діяльність компанії стали 2006-2009 роки. Тоді у світі запрацювали перші онлайн-магазини, почався активний розвиток ринку адресної доставки і з’явилось чимало інших країн, крім Канади та України, жителі яких також потребували зручного поштово-логістичного сервісу.

Головне правило, якому я всім раджу слідувати у бізнесі: «Завжди залишайтеся своєчасними та не бійтеся експерементувати».

Пропонуйте різні послуги, що можуть полегшити життя ваших користувачів і аналізуйте, що найбільш затребуване серед вашої аудиторії». На жаль багатьом українським бізнесменам і зараз не притаманна ця звичка — ризикувати та інвестувати у щось нове. Проте я завжди намагаюся грати по міжнародним бізнес-стандартам, вивчати потреби населення і відповідати ним, навіть якщо ринок потребує змін. Так у 2007 році Meest серед перших завів в Україну міжнародні онлайн-магазини й організував для них пряму доставку в нашу країну.

? Розвиток компанії

Це був певний ризик, але це було виправдано — конкуренції в цьому сегменті тоді взагалі не існувало.

Протягом наступного десятиліття на ринку багато що змінилося: зараз українська електронна комерція вже має свою потужну пропозицію для споживачів, але у співвідношенні ціна-якість вона і досі часто поступається іноземним інтернет-магазинам, тому ми і зараз розвиваємо роботу із міжнародними інтернет-магазинами і робимо все можливо, щоб в українців не було жодних перешкод для онлайн-покупок за кордоном.

Сьогодні через Meest на український ринок доставляються товари більш ніж 40 міжнародних інтернет-майданчиків. А з іноземних онлайн-магазинів, які не мають прямої доставки в Україну, клієнти можуть доставити на наші склади у країнах покупки, звідки ми доставляємо споживачам в Україну.

? Міжнародна співпраця

Ці експерименти і змінили наш сервіс та дозволили з часом перетворитися з невеличкої служби доставки для діаспори на велику глобальну групу компаній, що об’єднала Україну зі світом. Українцям давно потрібно позбутися комплексу меншовартості, й перемоги національних компаній та українського бізнесу на міжнародних ринках допоможуть у цьому якнайкраще. Тому нам дуже почесно представляти рідну країну в глобальному контексті.

Гарний приклад — виграш тендерів по доставці онлайн-замовлень NEXT в Україну. До нас цю роботу виконувала компанія DHL, яка є одним з найвідоміших перевізників світу, але ми довели: український сервіс — не гірший.

Іншим успішним прикладом можна вважати співпрацю з провідними китайськими ритейл-майданчиками. Наприклад, уже два роки ми забезпечуємо Ali Express можливість доставляти покупки своїм клієнтам в Україну та майже всі країни Східної Європи, а також, знаходимося в їхньому офіційному авторизованому списку поштово-логістичних компаній.

Meest є партнером доставки посилок в Україну багатьох відомих світових брендів, зокрема Mango, Iherb, Bonprix, Born2Be, Answear, Notino. Ми доставляємо онлайн-покупки з Китаю, США, Італії, Великобританії та багатьох інших країн за будь-якою зручною для користувачів адресою.

? Особливості роботи

Звичайно, порівнювати те як працюють ринки поштово-логістичних послуг в Україні та закордоном дуже важко, часто вони існують в занадто різних умовах, але я б все ж таки радив всім, хто прагне досягти на цьому ринку успіху, брати за приклад саме європейський досвід.

І перше, що потрібно зробити — ввести чітку стандартизацію власних послуг, щоб клієнт завжди точно знав, що входить у той чи інший сервісний пакет і що він в результаті отримає.

По-друге, уважно слідкувати за власними стандартами якості. Наприклад, у всіх країнах, з яких доставляє Meest, ми маємо власні логістичні хаби — там ми опрацьовуємо посилки та вантажі, що прямують в Україну та інші країни. Цей сервіс та інфраструктура коштують недешево, але вони дають нам змогу від початку і до кінця робити усе самостійно, а отже і контролювати всі процеси і їхню якість.

Третя порада буде такою: постійно аналізуйте обраний ринок та робіть висновки. У більш розвинених країнах це зазвичай робить держава, але в Україні всім бізнесменам я б радив сподіватися, у першу чергу, на себе.

Не економте на власній експертизі ринку, адже лише той, хто постійно аналізує потреби споживачів та заздалегідь прогнозує їхні запроси, може планувати майбутнє бізнесу. Коли всі послуги у логістичній галузі буде стандартизовано, у виграшу будуть абсолютно всі компанії.

? Вплив пандемії

Як і решта інших, сервіси поштово-логістичних послуг також переживають зміни, що приніс з собою коронавірус. Але якщо інші бізнеси помітно постраждали за період жорстких обмежень у зв’язку з карантином, ми, та інші компанії, що займаються доставкою та логістикою, навпаки, були змушені збільшити потужність і капітал.

Карантин остаточно перевів світ в онлайн, люди стали замовляти більше товарів і послуг. І якщо кордони для туристів зачинилися, то для доставок із-за кордону — ні. Навіть більше — попит саме на закордонний онлайн-шопінг збільшився, адже люди змушені економити, а ціни на одяг та техніку на закордонних сайтах, як правило нижче, ніж у вітчизняних виробників.

Лише за останні пів року наш власний онлайн сервіс доставки покупок з інтернет-магазинів Європи, Китаю і США mymeest.com отримав біля 50 тис. нових користувачів, а кількість відправлень в області e-commerce, доставлених Meest, зросла на 45 % уже за перший місяць карантину.

Здавалось би — динаміка цілком позитивна, але не слід забувати, що збільшення попиту — це завжди виклик для бізнесу, адже з ним потрібно якось справитись та бажано з тією якістю до якої вже звик клієнт. Тому вміння реально оцінювати можливості й вчасно адаптуватися під потреби ринку — це ще одне обов’язкове вміння.

? Бути на часі

Ну і нарешті, остання порада — слідкуйте за трендами. Зокрема зараз найважливішим з таких у поштово-логістичній індустрії є створення нових форматів відправлення та отримання посилок — з мінімальними затратами часу та зусиль клієнта. Саме це і є той новий виклик від коронавірусу в тому числі й для Meest.

Проаналізувавши потреби споживачів, ще на початку весни ми зосередились на розширені мережі міні-відділень та поштоматів з безконтактною відправкою і доставкою товарів.

Зараз Meest перші і поки єдині, хто вже запропонував своїм користувачам не лише отримувати, а і відправляти посилки самостійно, використовуючи для цього лише мобільний застосунок та поштомат. Це надзвичайно зручно, дозволяє уникнути черг, спілкування з людьми та значно економить час, тим більше, що половина наших поштоматів працює 24/7.

Звичайно, для того щоб звикнути до такого формату відправлень, українцям знадобиться якийсь час, але за тридцять років існування компанії, ми звикли чекати.

***

Також ми вже раніше писали:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...