Реклама

🚶🏼‍♂️ Урбаністика: 50 причин, чому в місті має бути більше пішохідних вулиць

Наводимо переклад матеріалу The Fast Company, де розповідають, чому пішоходам у місті потрібно віддати перший пріоритет та робити вулиці комфортними для людей, а не машин.
Čytaty latynkoju
unsplash.com
🚶🏼‍♂️ Урбаністика: 50 причин, чому в місті має бути більше пішохідних вулиць
  1. Головна
  2. Місто
  3. 🚶🏼‍♂️ Урбаністика: 50 причин, чому в місті має бути більше пішохідних вулиць
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Наводимо переклад матеріалу The Fast Company, де розповідають, чому пішоходам у місті потрібно віддати перший пріоритет та робити вулиці комфортними для людей, а не машин.

1. Це допомагає жити довше
Недостатня фізична активність є четвертою причиною смертності у всьому світі. За останні 40 років фізична активність впала на 32% у США, а у Китаї активність за останні 20 років впала на майже 45%. Всього 15 хвилин ходьби на день можуть знизити ризик смерті для людей старше 60 років на 22%.

2. Це допомагає схуднути
30-хвилинна прогулянка може спалити до 100 калорій. Якщо щоденно проходити приблизно 12 кварталів, то ризик ожиріння падає на 4,8%.

3. Це знижує ризик хронічного захворювання
Регулярні прогулянки можуть зменшити ризик таких захворювань, як діабет другого типу, хвороби серця та рак товстої кишки. Недостатня активність є основною причиною більшості хронічних захворювань.

4. Це робить людей щасливішими
Люди, які гуляють в середньому 8,6 хвилини на день, на 33% частіше повідомляють про покращення психічного здоров’я.

5. Це покращує безпеку руху
Скорочення пішохідного переходу може зменшити ризик загибелі пішоходів на 6%.

6. Це дозволяє контролювати вулиці
На вулицях Великобританії встановлено понад 5,9 мільйона камер, однак з більшою кількістю доріг збільшиться й кількість людей на вулицях, що дозволяє контролювати місто без додаткової техніки.

7. Це зменшує злочинність

В одному з районів Канзас-Сіті рівень злочинності зменшився на 74% після того, як у вихідні дні на деяких вулицях не було автомобілів — не було порушень ПДР і загалом рівень ДТП знизився.

8. Це робить вулиці «живішими»
Безпечні та гарні вулиці можуть стати місцем відпочинку для багатьох людей, відтак місто буде постійно активними та живим.

9. Це посилює «відчуття місця»
Чим більше ви проводите часу на вулиці, тим краще ви починаєте знати місцевість. Особливо це важливо з вашим місцем проживання, так ви краще знатиме свій район та можливо з часом почнете більше звертати увагу на його благоустрій.

10. Це рушій для творчості
Якщо вулиці зручні для пересування, то й весь район можна переоблаштувати для людей. Таким чином, він може стати чудовою локацією для мистецьких виставок та інших заходів, які об’єднують громаду та творчість.

11. Це доступно для кожного
В той час, коли не у всіх є машини та не всі вміють керувати автівкою, пересування пішки доступно для всіх. Також вже доведено, що переобладнання доріг для людей з інвалідністю робить їх значно зручнішими для всіх.

12. Це сприяє соціальній взаємодії
Вулиці об’єднують людей, які інакше могли ніколи й не зустрітись. Дослідження 1960-х років показує, що люди, які живуть на вулицях із більшим автомобільним рухом, рідше знали своїх сусідів.

13. Це зміцнює ідентичність громади
Взаємодії на вулиці безпосередньо впливають на заснування спільноти.
В Ірландії одне дослідження показало, що люди, котрі проживають в об’єднаних мікрорайонах, мають на 80% більше «соціально спільних ідей», ніж ті, хто живе в залежних від автомобілів районах.

14. Це пов’язує людей між поколіннями
У США міленіали надають перевагу пішохідним прогулянкам, аніж їзді, з перевагою у 12%. У деяких районах люди похилого віку також частіше ходять пішки. Пішохідні дороги об’єднують людей будь-якого віку, навіть дітей.

15. Це формує інклюзивність
Транспортна інфраструктура, така як шосе, може фізично відокремити та розділити райони. Більша кількість пішохідних доріг може об’єднати частини міста, що робить пересування доступним для кожного, навіть для сімей, що не можуть придбати машину.

16. Це стимулює економіку

Пішоходи можуть витратити на 65% більше грошей, ніж водії. Це також стимулює зайнятість людей — у Дубліні мікрорайон перероблений для пішоходів збільшив загальну кількість робочих місць на 300%. Окрім того, кожен витрачений долар на запровадження бізнесу у таких районах може повернутись у більш ніж десятикратному розмірі — 11,80 доларів.

17. Це допомагає місцевому бізнесу
У Брукліні перепланування паркінгу під пішохідну зону збільшило роздрібний продаж на 172%. Люди, які відвідують вуличні ринки у місті, також частіше купують у місцевих магазинах. Згідно з підрахунками економістів, люди, які мешкають у Портлеті, штат Орегон, їздять на 20% менше, ніж решта країни — завдяки цьому мешканці міста в середньому економлять понад 1 мільярд доларів, який вони можуть витратити на підтримку локального бізнесу.

18. Це допомагає зробити людей креативнішими та продуктивнішими
Дослідження показують, що ходьба сприяє збільшенню творчої діяльності в середньому на 60%. Також активний образ життя покращує продуктивність та пам’ять.

19. Це покращує бренд та ідентичність міста
Доступність та придатність міста для пішоходів може стати визначною характеристикою міста. За останні два десятиліття в Барселоні, котра працювала над покращенням громадських просторів та доступності міста з 1980-х років, кількість щорічних відвідувачів зросла на 335%.

20. Це заохочує туристів
Для туристів піші прогулянки — один із найкращих способів познайомитися з містом, а доступність доріг для пішоходів може значно збільшити кількість відвідувачів міста. У Лондоні на Трафальгарській площі кількість відвідувачів зросла на 300% після того, як там збільшили кількість доріг для піших прогулянок.

21. Це збільшує кількість інвестицій

Фінансування розвитку громадських просторів може заохотити більше інвестицій на загальний розвиток міста. Понад два мільярди доларів інвестицій надійшли на розвиток Нью-Йорка після того, як міська влада побудувала парк у центрі міста.

22. Це приваблює творчий клас
Кваліфіковані спеціалісти, як правило, мігрують у більш доступні райони для пішоходів, оскільки вони як ніхто інший розуміють важливість доріг у місті. Зазвичай у пішохідних районах ВВП на душу населення набагато вищий, а загальна кількість випускників вищих навчальних закладів більша.

23. Це збільшує вартість землі та житла
Коли квартали стають безпечнішими, доступнішими та придатнішими для життя, вартість житла значно зростає — це дає додаткові можливості для відпочинку, що може збільшити кількість охочих на те, щоб придбати житло саме у пішохідному районі.

24. Це зменшує нагромадження міста

У пішохідних зонах значно менше вітрин, що можуть якось псувати загальний вигляд міста. У Нью-Йорку збільшення пішохідного простору на площі Юніон-сквер зменшило кількість рекламних банерів та вивісок на 49%.

25. Це зменшує витрати на затори
Чим більше людей проводить час на відкритому повітрі, тим менше кількість заторів, що безпосередньо впливає на екоміку. В середньому одне велике підприємство в Америці витрачає майже 2 мільярди доларів на рік через те, що працівники стоять в заторах.

26. Це заощаджує гроші на будівництві
Будівництво доріг для автомобілів є значно дорожчим, окрім того, вони потребують постійної підтримки та відновлення. Також дороги збільшують кількість заторів у місті та значно завантажують інфраструктуру. Тротуари дозволяють зекономити на будівництві доріг та є екологічнішим варіантом у порівнянні з автотрасами.

27. Це зменшує витрати на охорону здоров’я

Пасивний образ життя призводить до величезних витрат на охорону здоров’я. Щорічно США витрачає 190 мільярдів доларів лише на захворювання, пов’язані з ожирінням.

28. Це зменшує залежність від невідновлюваної енергії
За оцінками експертів, у світі залишилось нафти лише на 56 років. Автомобілі витрачають більшу частину топлива, що дуже сильно впливає на навколишнє середовище. А піша ходьба навпаки може генерувати енергію, якщо обладнати тротуари міста спеціальною плиткою, що збирає енергію.

29. Це мінімізує використання землі
Тротуари та велосипедні доріжки більш компактні, ніж дороги. Також вони дозволяють людям легко жити в більш щільних районах, на відміну від передмістя, що залежить від автомобілів.

30. Це зменшує забруднення повітря
За один день без автомобілів у 2015 році Париж скоротив кількість шкідливих викидів на 40%. У довгостроковій перспективі пішохідні дороги можуть покращити екологію та зробити повітря чистішим.

31. Це зменшує навколишній шум
З меншою кількістю людей за кермом, міста стають тихішими. У перший день без автомобілів у Парижі рівень шуму на головних дорогах знизився на три децибели. Рослини та дерева — які роблять вулиці більш прохідними — також зменшують навколишній шум.

32. Це сприяє поліпшенню мікроклімату в містах
В той час, як асфальтовані дороги сприяють нагріванню міста — машини та постійний рух — пішохідні зони з рослинами можуть зменшити середню температуру в певних районах до 9 градусів.

33. Це може застерегти повінь
Спеціально розроблені тротуари можуть поглинати залишки дощу та іншу вологу, що може значно зменшити шанс повені.

34. Це робить міста красивішими
Дороги та тротуари, як правило, складають більшість публічного простору в містах. Наприклад, у Чикаго вони становлять 70%. Озеленення, ландшафтний дизайн та інші особливості доріг можуть стати візуальною візитівкою міста.

35. Це збільшує активне використання простору
У пішохідних районах люди частіше користуються парками, громадськими зонами та іншими відкритими просторами. Протягом декількох десятиліть Копенгаген збільшив кількість для відпочинку на відкритому повітрі у місті, що в свою чергу збільшило кількість людей на вулицях у три рази.

36. Це дозволяє раціональніше використовувати простір
Вулиці, які перероблено, щоб стати більш прохідними, також мають тенденцію використовувати вільний простір біля доріг. Одне дослідження виявило, що лише в одному Нью-Йорку понад 700 миль вільного простору ніяк не використовувалось.

37. Це заохочує людей менше їздити

Коли Копенгаген переробив головну вулицю міста на пішохідну, пішохідний рух збільшився на 35% за перший рік.

38. Це сприяє розвитку громадського транспорту
Люди, які зазвичай користуються метро чи автобусом, аби дістатись до роботи, повинні добиратись туди з дому — саме тому доступні пішохідні дороги можуть збільшити кількість використання громадського транспорту, оскільки вони будуть доступнішими.

39. Це покращує інфраструктуру
Доступність пішохідних доріг дозволяє розвинути цілу мережу, що об’єднає місто та може навіть бути простішим при використанні, ніж їзда.

40. Це дозволяє жити без бар’єрів
Пішохідна інфраструктура може відновити частину міста, яка, можливо, була від’єднана старішою інфраструктурою. У Роттердамі є цілий міст, який побудували коштом громади. Він простягається майже через все місто, чим об’єднує дві віддалені частини.

41. Це робить міста більш конкурентоспроможними
Ходьба безпосередньо пов’язана з життєздатністю. Коли Мельбурн переробив свій центр для пішоходів, у місті зафіксували 830% збільшення кількості мешканців, і його визнали «Найживішим містом у світі» п’ять років поспіль, що стало особливою характеристикою міста.

42. Це формує політичну підтримку

У 1999 році мер іспанського міста Понтеведра зробив місто цілком вільним від автомобілів — наразі він вже на своєму п’ятому терміні.

43. Це надає можливості для нових проєктів
Оскільки люди проводять більше часу на вулиці у своїх районах, вони частіше відчувають прив’язаність та взагалі беруть участь у благоустрої міста.
З кожним роком з’являється все більше й більше реалізованих громадських проєктів зроблених коштом спільноти.

44. Це заохочує активізм
У Лос-Анджелесі, де люди витрачають в середньому 64 години на рік на дорожній рух, постійно з’являються нові ініціативи з благоустрою міста та покращення його інфраструктури. Кожен охочий може долучись до проєкту та зробити свій внесок.

45. Це дає відчуття громадянської відповідальності
Урбаністика зближує людей з іншими членами громади, що підвищує почуття відповідальності. Люди розуміють, що вони не одні живуть у місті й починають про нього піклуватись не тільки для себе, але й заради інших.

46. ​​Це сприяє самодисципліні
У Канаді дослідження показало, що якщо люди їздитимуть на автомобілі за тиждень лише на один день менше, то це може скоротити викиди парникових газів до 3,8 мільйона тонн на рік. Достатньо лише виробити звичку відмовитись на день від автівки й це може допомогти покращити стан навколишнього середовища.

47. Це допомагає зробити міста стійкішими до негод

Якщо місто цілком доступно для пішоходів, то раптова проблема з транспортом чи інша негода не стануть такою великою проблемою, оскільки завжди буде альтернатива у вигляді доступної пішохідної інфраструктури.

48. Це дозволяє відродити міста
Після того як у Мадриді з’явився пішохідний парк уздовж річки місто почало інвестувати у нові спортивні зони, площі, кафе та оновлення історичних пам’яток.

49. Це може допомогти вирішити безліч маленьких проблем
Спільнота зможе самостійно вирішувати певні проблеми на громадському рівні — достатньо лише узгодити все один з одним й не потрібно звертатись до необхідних дистанцій. Безліч проблем можна вирішити лише на етапі їх появи.

50. Це підтримує культурну спадщину

Пішохідна зона навколо культурної пам’ятки може збільшити кількість відвідувачів та допомогти зберегти її. В час модернізації Пекіну місто дуже швидко розвивалось, маленькі історичні вулички переробили спеціально для пішоходів — саме це дозволило зберегти ці вулиці як пам’ятки й до нашого часу.

***

Переклад fastcompany.com

Також ми вже раніше писали:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...