Реклама

😰 Депутати планують надати доступ правоохоронцям до смартфонів та комп’ютерів українців — кінець кібербезпеки?

Ці нововведення потрібні для виконання міжнародних зобов’язань України щодо впровадження у себе положень Конвенції про кіберзлочинність.
Čytaty latynkoju
😰 Депутати планують надати доступ правоохоронцям до смартфонів та комп’ютерів українців — кінець кібербезпеки?
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 😰 Депутати планують надати доступ правоохоронцям до смартфонів та комп’ютерів українців — кінець кібербезпеки?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ці нововведення потрібні для виконання міжнародних зобов’язань України щодо впровадження у себе положень Конвенції про кіберзлочинність.

Доступ до смартфонів та комп’ютерів українців

1 вересня члени Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності на чолі з депутатом партії «Слуга народу» Денисом Монастирським зареєстрували пакет законопроєктів (№4002, №4003, №4004), згідно з якими інтернет-провайдери будуть зобов’язані встановити у себе спеціальні технічні засоби для збору даних користувачів, а також дозволити правоохоронцям в рамках обшуку доступ до смартфонів і комп’ютерів.

У разі, якщо депутати підтримають ці законопроєкти, то в українському законодавстві з’явиться таке поняття як «електронний доказ» — тобто, фраза «нотаріально завірений скриншот» може бути не жартом.

Окрім того, відповідно до законопроєктів провайдери повинні зберігати інформацію про рух трафіку в обсязі, достатньому для ідентифікації абонента, визначення джерела походження трафіку і маршруту його передачі, протягом 12 місяців.

Читайте також: 🦹🏼‍♂️ Дослідження: третина молоді в Україні вважають, що вони не цікаві інтернет-шахраям

Доступ до особистої інформації правоохоронні органи можуть отримати без рішення суду — відповідний дозвіл можна отримати за постановою прокурора або слідчого.

До того ж провайдери будуть зобов’язані за власний кошт встановити технічні пристрої для розшукових заходів, негласних слідчих дій і тимчасового доступу до інформації про тривалість, зміст, маршрутів передавання інформації абонента.

Однак це повністю суперечить Директиві Європейського Союзу про електронну комерцію, згідно з якою заборонено встановлювати для посередників методи моніторингу інформації або змушувати шукати факти незаконного контенту чи активності.

Також ми вже раніше писали? В Україні запустили чат-бота, що допоможе у боротьбі з кібербулінгом серед дітей — «Кіберпес», як в Україні запустили чат-бота, що допоможе у боротьбі з кібербулінгом серед дітей — «Кіберпес».

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...