Реклама

💙💛 Відсьогодні всі російськомовні школи переходять на українську мову навчання

З 1 вересня всі українські школярі навчатимуться державною мовою.
Čytaty latynkoju
💙💛 Відсьогодні всі російськомовні школи переходять на українську мову навчання
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 💙💛 Відсьогодні всі російськомовні школи переходять на українську мову навчання
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
З 1 вересня всі українські школярі навчатимуться державною мовою.

Що сталося

У 2017 році було ухвалено закон «Про освіту», який передбачав повний перехід всієї освіти в Україні на українську мову. Законом «Про повну загальну середню освіту», що додатково був ухвалений у 2020 році, було прописано детальні умови переходу шкіл на українську мову.

Згідно з законами, щодо російськомовних шкіл передбачається таке:

  • Учні всіх російськомовних шкіл 5-11 класу переходять на українську мову навчання всіх предметів. Вивчення російської залишається можливим в якості окремого предмету та на факультативах;
  • Учням початкової школи викладатимуть предмети рідною мовою. Закон передбачає, що всіх дітей, батьки котрих бажають навчання російською, об’єднають у окремі класи. Українську мову в таких класах все одно вивчатимуть, а з 5 класу такі учні також навчатимуться українською.

Крім того, закони регулюють ще дві групи учнів:

  • Учні, що належать до нацменшин, у яких немає власної держави, яка б оберігала та захищала їхню мову (зокрема, кримські татари), навчатимуться рідною мовою весь період навчання — з 1 по 11 клас;
  • Школи нацменшин, країни яких є членами ЄС (здебільшого, це стосується угорських шкіл), перейдуть на українську мову навчання за зразком російськомовних шкіл з вересня 2023 року.

Чи зможуть вчителі російськомовних шкіл почати викладати українською?

У будь-якого російськомовного громадянина України було достатньо часу, аби опанувати українську мову. Разом з тим, міністерство освіти і науки ще у 2019 році розпочало підготовку до переходу та запропонувало російськомовним вчителям спеціальні курси з підвищення кваліфікації.

Як повідомила тоді ще міністерка Ганна Новосад, станом на кінець 2019 року, половина вчителів російськомовних шкіл вже пройшла такі курси.

А що з приватними школами?

Згідно з законодавством, приватні школи можуть самостійно обирати мову навчання. Щоправда, вони все одно мають забезпечити якісне вивчення державної мови.

Читайте також, як навчатимуться??‍? Навчальний рік 2020: як навчатимуться діти з 1 вересня діти з 1 вересня 2020 року в умовах пандемії.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...