Реклама

🌍 Польща може стати кліматично нейтральною до 2056 року — дослідження

Якщо брати до уваги негативний сценарій, то це станеться у 2067 році.
Čytaty latynkoju
🌍 Польща може стати кліматично нейтральною до 2056 року — дослідження
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 🌍 Польща може стати кліматично нейтральною до 2056 року — дослідження
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Якщо брати до уваги негативний сценарій, то це станеться у 2067 році.

Польща, єдина країна Європейського Союзу, яка не пообіцяла бути нейтральною до 2050 року, може досягти цієї мети до 2056 року.

Про це йдеться у дослідженні Державного польського економічного інституту (PEI).

?? Яка ситуація наразі

Польща виробляє майже 80% електроенергії за рахунок спалення вугілля. Керівна партія «Право і справедливість» заявила, що країні потрібно більше часу та значні кошти, щоб перейти на економіку з нульовими викидами.

Мета досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року у Польщі також стикається з потужним протистоянням вугільних профспілок, лідери яких заперечують глобальне потепління, а також нещодавно заблокували план закриття нових шахт у рамках реструктуризації галузі.

Що таке Green Deal

У грудні 2019 року Єврокомісія презентувала масштабну програму перетворення Європейського Союзу на вуглецево-нейтральний континент — European Green Deal. У рамках цього проєкту планують зменшити викиди СО2, максимально посилити ефективність використання ресурсів, припинити забруднення екології та відновити біорізноманіття.

Green Deal охоплює всі сфери економічного життя та спрямований на створення нової стратегії росту, яка прагне трансформувати ЄС у справедливе та процвітаюче суспільство з сучасною ресурсоефективною та конкурентоспроможною економікою.

❓ Що каже дослідження

За даними розрахунків, заснованих на індексі енергетичного переходу Всесвітнього економічного форуму та планах декарбонізації в інших державах ЄС, аналітики PEI заявили, що Польща може досягти кліматичної нейтральності до 2056 року.

Якщо брати до уваги негативний сценарій, додають в PEI, то це станеться у 2067 році.

⏰ Що планують робити

Польща прагне скоротити частку вугілля у виробництві електроенергії до 56-60% у 2030 році. Країна розглядає газ у якості перехідного палива, яке допоможе забезпечити стабільне постачання електроенергії до того, як будуватимуть заплановані вітрові електростанції та атомну електростанцію.

?? А що в Україні

Європейський Зелений Курс вперше був представлений у грудні 2019 року, а вже в січні участь української енергетики у цій програми обговорювали на Всесвітньому економічному форумі у Давосі. Компанія ДТЕК, найбільший приватний інвестор в енергетику України, організувала круглий стіл.

Попри те, що Україна поки не є членом ЄС, ми вже можемо не лише зробити вагомий внесок у Європейський Зелений Курс, але й отримати значні переваги у всіх вимірах: політичному, енергетичному, економічному та навіть персональному.

У цілому, згідно з проєктом Концепції «зеленого» енергетичного переходу України, який представили на початку 2020 року, ми також маємо стати повністю кліматично нейтральними до 2070 року. Проте, ця мета є менш амбітною порівняно з ЄС, а Зелений Курс може нести виклики для української економіки вже зараз. Для того, аби перетворити їх на можливості, потрібно докласти зусилля.

Чому Green Deal на часі в Україні

Масштабна європейська програма Green Deal прагне перетворити Європу на перший у світі кліматично нейтральний континент. Відповідність новим правилам гри, які формує ЄС, серед яких скорочення викидів CO2 та перехід на альтернативну енергетику, є практичною реалізацією євроінтеграційного курсу України, які зможуть принести:

  • додаткові інвестиції;
  • нові можливості для українського бізнесу;
  • робочі місця.

Уряд продовжує активно працювати над удосконаленням законодавства та імплементацією європейських норм на шляху до досягнення декарбонізації та енергонезалежності.

Читайте у нашому матеріалі? Green Deal у кожен дім. Як змінить світ масштабна європейська кампанія та яким стане життя кожного українця, як саме змінить світ масштабна європейська кампанія та яким стане життя кожного українця — Green Deal у кожен дім.

Новину підготовлено в рамках спецпроєкту за підтримки DTEK.

 

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...