Реклама

🎨 Курси графічного дизайну онлайн: як працює освітня онлайн-платформа Креативна Практика

Три набори, кілька сотень випущених студентів та великий розголос у професійному середовищі — проєкт Креативна Практика від CASES існує вже майже рік. Ми вирішили дізнатися, який насправді рівень знань дає ця платформа та чи стане вона доступною точкою входу в професію дизайнера для початківців.
Čytaty latynkoju
🎨 Курси графічного дизайну онлайн: як працює освітня онлайн-платформа Креативна Практика
  1. Головна
  2. Історії
  3. 🎨 Курси графічного дизайну онлайн: як працює освітня онлайн-платформа Креативна Практика
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Три набори, кілька сотень випущених студентів та великий розголос у професійному середовищі — проєкт Креативна Практика від CASES існує вже майже рік. Ми вирішили дізнатися, який насправді рівень знань дає ця платформа та чи стане вона доступною точкою входу в професію дизайнера для початківців.

? Що таке Креативна Практика

Восени минулого року команда CASES запустила онлайн курси графічного дизайну Креативна Практика. У своїй колонці для Na chasi, ініціатор проєкту та CEO студії CASES Анатолій Попель зазначив, що система освіти, зокрема у сфері дизайну, не відповідає сучасній реальності.

Наприклад, веб-дизайнера виш підготувати не може. Концептуально не може. Тому що протягом чотирьох років підготовки фахівця програма навчання просто перестане бути актуальною через темп розвитку технологій

Анатолій Попель, Ініціатор Креативної Практики, CEO CASES

Водночас, відповідь приватного сектору також була не дуже переконливою. Хоча альтернативні курси частіше оновлюють свої програми та залишаються більш актуальними за вищу освіту, вони мають свої недоліки. Чимало курсів не мають справедливої чи хоч якоїсь системи оцінювання робіт, що не дозволяє зрозуміти справжній рівень отриманих студентом навичок. До того ж, подекуди роботи студентів «підтягують» під очікування працедавців, щоб показати високі показники працевлаштування. А коли такий студент стикнеться з реальним проєктом, самостійно він роботу такого рівня зробити не зможе.

Таким чином, отримання навичок на таких курсах не є гарантованим, а викласти потрібно доволі суттєві кошти — іноді вартість навчання сягає 5-6 тисяч гривень на місяць.

До нас приходив дизайнер, який показав сертифікат популярного курсу і своє портфоліо, яке було на хорошому рівні. Але потім виявилося, що студент не тільки не вміє робити такого рівня роботи, як в портфоліо, але й ще не вміє працювати в редакторі. Ми потім цього працівника ще два місяці навчали своїм коштом, щоб підтягнути його до потрібного рівня

Анатолій Попель

У Креативній Практиці команда CASES хотіла вирішити цю проблему: дати актуальні знання, випустити готового спеціаліста, а також додати вагу сертифікату, тим самим підвищивши шанси випускника на працевлаштування та подальший професійний розвиток.

Щоб краще зрозуміти потреби ринку, автори провели дослідження? Креативні фахівці про початок кар’єри в дизайні: коментарі до дослідження Creative Practice, де запитали креативних фахівців, власників та менеджерів студій, чого вони очікують від молодих фахівців.

creative practice дизайн

У CASES вирішили з самого початку орієнтуватись не лише на студентів, але й на працедавців, та створити не просто курси, а цілу освітню екосистему, що включатиме в себе і навчальні продукти — курси графічного дизайну, основи веб дизайну тощо, і сертифікати, і біржу праці.

На відміну від більшості інших курсів графічного дизайну, у Креативній Практиці є система оцінювання. Спочатку були побоювання, що випускники можуть це не сприйняти. Разом з тим, автори припускали, що масовість та безкоштовність курсу нівелює негатив. Наразі певні частини програми доступні лише за передплатою.

Чимало людей, ідучи на курси, мріють про те, що за 2-3 місяці вони дійсно зможуть опанувати фах. Насправді, такий підхід є утопічним. Реальне навчання займає набагато більше часу. На цьому тлі загальна вартість короткого курсу у 10-15 тисяч грн видається завеликою, особливо тепер. Тож ми хотіли зробити освіту доступною. Перші три набори, за рахунок партнерських внесків, вдалось зробити взагалі безкоштовними. Зараз ми перейшли на модель підписки. За нею студенти платитимуть 250 або 490 грн на місяць

Анатолій Попель, Ініціатор Креативної Практики

⚙️ Як влаштована Креативна Практика

Наразі на платформі доступні такі онлайн курси: «Основи дизайну» та «Основи веб-дизайну». Ми зупинимося на першому у цьому матеріалі. Він проходить онлайн протягом двох місяців українською мовою та поділяється на три частини.

Перша — це теоретичні онлайн модулі. Наразі їх чотири, і вони познайомлять вас із основами композиції, кольорознавства, типографії, стилістики та дизайн-процесу. Лекції відбуваються у відеоформаті.

Ми хотіли створити якісний україномовний продукт, цілісний за подачею та комфортний для сприйняття у вебі. Ми розуміли, що для цього краще підійдуть не багатогодинні записи лекцій від різних експертів, а серія роликів у єдиному стилі, в яких взагалі не буде лекторів. Щоб їх було комфортно слухати ми залучили Кирила Нікітенка, професійного актора дублювання. А анімацію зробили на основі візії Артема Морозова, нашого дизайн-директора, за допомогою Насті Дев'ятової

Анатолій Попель

Доступ до кожного з модулів відкривається лише після проходження тестування за попереднім.

Друга частина — практичні заняття. Студенти отримують завдання на кшталт оформлення фірмового стилю, створення серії плакатів чи лонґріду про себе. Такі завдання оцінюють модератори за чіткими критеріями. Студентові необхідно набрати, щонайменше, 5 з 10 таких критеріїв, аби продовжити навчання.

Нарешті, заключна частина — це творче завдання. Для цього у Креативній Практиці є так зване «Добре портфоліо» — різні соціальні проєкти, які потребують певної роботи з дизайном. Таким чином, студент виконує творче завдання та отримує перший проєкт, який можна показувати роботодавцеві, а соціальна ініціатива — безкоштовний дизайн гарної якості.

А чи насправді такі онлайн курси графічного дизайну є корисними для ринку, варто дізнатися у тих, хто вже має певний досвід навчання. Ми створили спеціальну форму, де кожен студент Креативної Практики мав змогу оцінити перший курс. До форми надійшло 39 відповідей, а результати представляємо вашій увазі.

??‍? Що кажуть студенти

Для початку, давайте узагальнимо портрет студента Креативної Практики. Чи, швидше, студентки, адже серед опитаних — лише 30% хлопців. Це, до речі, підтверджує і загальна статистика з дослідження, яке проводили творці курсу перед його запуском: співвідношення дівчат до хлопців 71% та 29% відповідно.

Київ, Львів, Черкаси, Івано-Франківськ, Вінниця, Хмельницький — онлайн уроки проходять студенти зі всієї України.

Потенційним дизайнерці чи дизайнеру — 29 років. Наймолодшій студентці — 17 років, а найстаршій — 50. Проте, переважна більшість учасників курсу зараз проживають свій третій десяток.

Кількість випускників онлайн курсу серед опитаних виявилася більшою, ніж в середньому за курс, але це є логічним, адже успішні студенти мають більшу мотивацію залишитися у спільноті навколо нього та брати участь у подібних опитуваннях. Проте, це варто враховувати під час аналізу результатів.

Більшість опитаних вже цікавилася дизайном до проходження Креативної Практики та пробувала проходити інші курси графічного дизайну. Записуються на онлайн курс люди найрізноманітніших професій: від вчителя англійської мови до кухаря, бухгалтери, юристи, художники, маркетологи. Деякі з них вказали, що після проходження курсу або вже змінили професію на дизайнера, або знаходяться у пошуках пропозицій роботи. Але є і ті, хто вже працює у сфері дизайну.

Ми попросили студентів описати свої враження від курсу у вільній формі, а результати вирішили розподілити на дві категорії — позитивні та негативні, підрахувати їхню кількість та процитувати найбільш яскраві та детальні відгуки.

Позитивні — 34 відгуки (87%)

До цієї категорії потрапили відгуки, в яких автор/-ка може зазначити певні недоліки, але в цілому дає позитивну оцінку курсу.

Цей курс дійсно може дати непоганий старт і добряче допомогти тим, хто хотів би освоїти професію, але не має коштів на платні курси. Звісно, треба ще читати додаткові матеріали, окрім того, що є в лекціях, але для цього є список літератури. Я вже маю досвід в дизайні, але все одно відкрила для себе і нові знання.

Златослава,, студентка курсу

Водночас, Златослава зазначає, що їй не вистачило прикладів у деяких модулях, які розповідають про певні комплексні теми.

До першого тесту я символічно робила конспекти та більше сподівалась на свої знання. Виявилось, що я ледь змогла набрати потрібний бал. До подальших тестів готувалась більш ретельніше, проте, максимальний бал не отримала ні по одному з теоретичних тестів.

Ірина, студентка курсу

Ірина працює у сфері маркетингу, тож постійно стикається у своїй роботі з дизайном. Її метою було дізнатися, наскільки добре вона розуміє професію дизайнера. Вона вирішила покластися на ті знання, що вже мала та оцінювала як високі, але це виявилося помилкою.

Дісталась до практики і тут я зрозуміла на скільки важливо було вчити теорію. Вивчала інформацію всю ще раз щоб виконати практичну роботу. Я ж думала до цього, якщо Photoshop знаю — практику з легкістю пройду, але не все так просто.

Ірина, студентка курсу

Завдання виявилися важчими, ніж вона очікувала, але, тим не менш, вона успішно пройшла всі курси графічного дизайну, хоча й не отримала максимальних балів за виконання вправ. Проте, це не змусило її здатися.

Анна була вражена фудаментальністю підходу до курсу і якістю теоретичних матеріалів. Попри те, що їй не вдалося завершити курс, вона продовжує вивчати рекомендовану літературу та вправлятися з PhotoShop та планує податися на наступний набір.

Що б я додала, так це невеличкі практичні вправи для відпрацювання того чи іншого правила дизайну. В цілому, як новачку, мені б хотілося дізнатися більше практичних варіантів вирішення завдання перед тим як вирішувати її у верстці чи при створенні плакатів.

Анна, студентка курсу

Також Анна хотіла б мати доступ до матеріалів курсу між наборами.

Анастасія сподівається, що програма працевлаштування допоможе їй знайти роботу у сфері, а також розповідає, чому навчив її курс, окрім, власе, навичок дизайну.

Креативна Практика навчила не боятись нового, критики, бути більш дисциплінованою (дедлайни - наше все) і перестати постійно оглядатись на результат інших, адже всі ми різні і унікальні

Анастасія, студентка курсу

Катерина поки що не змогла змінити професію, але курси графічного дизайну додали їй впевненості.

Дуже класно, що будь-яку виконану роботу можна додавати у своє портфоліо. А це важливо!

Катерина, студентка курсу

Для Ельвіри у нагоді стали ресурси, про які вона дізналася завдяки курсу. Також вона вже у процесі навчання зрозуміла, наскільки важливо відповідально ставитися до навчання.

На першу практичну роботу я витратила три вечори, і отримала оцінку 90 балів. На другу — две вечори, оцінка — 50 балів. З третьою — ну, ви вже зрозуміли логіку. Це завдання я провалила. Тож до рецензентів у мене претензій немає

Ельвіра, студентка курсу

Творчий модуль Івана для проєктів з «Доброго портфоліо» обрали в роботу для «Стажування» від Klitschko Foundation. До того ж, він отримав стислий і конкретний фідбек від фахівців креативних компаній.

Дуже сильно радує те, що після закінчення курсу продовжується підтримка студентів у виді допомоги з пошуку роботи (така функція є в інтерфейсі курсу), постійно поповнюваного списку рекомендованої літератури, промо-кодів на книжки та івенти, а також те, що після курсу я почуваюсь більш «прокачаним», та набув приємних знайомств із спеціалістами. Це дуже приємно.

Іван, студент курсу

Негативні — 5 відгуків (13%)

До цієї категорії потрапили відгуки, де автор/-ка може зазначати певні позитивні моменти, але в цілому оцінює свої враження як негативні. Таких у нашому опитуванні виявилося значно менше.

Не дойшла до кінця, бо занадато довгі тести. Я занудилася відповідати на теоретичні питання, які, на мою думку, не вплинуть на якість дизайну. Нічого нового не прочитала, чого не знала раніше.

Інна, студентка курсу

Враження Інни перегукуються з іншою студенткою, Ганною.

Оскільки в мене вже була теоретична база з основ композиції, кольорознавства, теоретична частина курсу не була для мене інформативною. Тим паче, що всі ці поняття — енциклопедичні, а про застосування на практиці з гарними прикладами (а в самих презентаціях були й грубі помилки в виборі іллюстративних матеріалів), в матеріалах майже нічого не було. Тобто, вирвані з контексту знання — вони не для практичного застосування. Вони лишаються в книжках та на лекціях.

Ганна, студентка курсу

Також Ганну розчарувала відсутність інформації про те, як працювати з Photoshop та іншими інструментами — при тому, що курси графічного дизайну розраховані на новачків, які можуть цього не знати. Організатори курсу зазначають, що це було свідомим рішенням, аби не перевантажити курс контентом. Для надолуження цих знань такими студентами вони планують створити окрему програму.

Професію мені не вдалось змінити. Це трошки голуба мрія — за два місяці стати графдизайнером після курсу. Потрібно опановувати РЕАЛЬНІ навички та інструменти

Ганна, студентка курсу

Резюмуючи, Ганна також каже про те, що їй не сподобався занадто серйозний tone of voice у комунікаціях, який не личить курсу, розрахованому на молоду та активну аудиторію. Як плюси, студентка відмітила гарний план, структуру курсу та цікаві практичні завдання. Ганна побажала організаторам більше дослуховуватися до критики.

Іншій студентці, Насті, навпаки не сподобалося як викладають теорію.

Враження, що все класно та шикардосно, але розуміння після перегляду лекції, прочитання матеріалу немає. Пояснення до практичних завдань — це взагалі заснути.

Настя, студентка курсу

Настя додає, що багато речей не пояснюють — так, ніби вважають, що вони мають бути зрозумілими за замовчанням. Пояснення лектора їй здалися нецікавими та нудними.

Практика — все. Так, це практикуючий дизайнер, але практика і навчання все ж відрізняються.

Настя, студентка курсу

Знайшлася і претензія до конкретного завдання. Студентка Оксана зробила завдання «Форма зворотного зв’язку», яку рецензент оцінив як таку, що не відповідає брифу. У своєму відгуку Оксана аргументує, що виконала все в рамках вимог та дозволених брифом параметрів.

Ви мотивуєте до роботи, райдужно описуєте перспективи, але в результаті спеціально занижуєте бал, що відбиває мотивацію продовжувати. Студент, до того ж, не може нічого сказати, оскільки у вас немає нормального зворотного зв'язку.

Оксана, студентка курсу

Оксана вважає, що безкоштовність курсу — не привід не давати якісний зворотний зв’язок.

Раніше у коментарі для нас організатор курсів графічного дизайну Анатолій Попель зазначав, що на етапі практичних завдань вони оцінювали понад 1000 робіт одночасно, що обмежувало їхні можливості з надання фідбеку за кожною роботою. Також вже з наступного набору на платформи з’явиться функція апелляції — роботу студента відправлять на перевірку іншим рецензентом.

У залишку

Ми попросили студентів оцінити складність завдань за п’ятибальною шкалою і отримали такі результати:

Також ми поставили їм питання — чи зможуть вони порекомендувати ці курси графічного дизайну іншим людям, яких цікавить професія дизайнера.

 

Таким чином, онлайн курси графічного дизайну Креативна Практика користується неабияким попитом серед студентів та, здебільшого, збирає позитивні відгуки. Проте, чи співпадають з думкою студентів враження досвідчених фахівців та роботодавців? Це ми також з’ясували.

✍️ Перспективи працевлаштування

Креативна Практика не кидає своїх студентів напризволяще по завершенню онлайн курсу. Організатори онлайн курсу залучають студентів та випускників до професійної спільноти, а також продумали спеціальну програму працевлаштування. Завдяки тому, що в проєкті беруть участь понад 25 студій-партнерів, імовірність отримати бажану роботу у сфері дизайну випускникові курсу теоретично є дуже високою.

Випускник може позначити, що зацікавлений у працевлаштуванні. Його роботи будуть доступні для перегляду роботодавцям. За словами Анатолія Попеля, роботи у портфоліо випускників викладені максимально чесно.

На відміну від більшості інших курсів, курси графічного дизайну Креативна Практика підходять до системи оцінювання доволі жорстко та безкомпромісно. Всі тести проходять у визначений організаторами час (тобто, не можна пройти його в будь-який момент), а на відповідь дається обмежений проміжок часу. До того ж, результати кожного тесту враховуються у вашому підсумковому сертифікаті.

За словами Анатолія Попеля, з кожним новим набором Креативна Практика ставиться до студентів більш прискіпливо: якщо з першого набору успішно випустилося 17% студентів, то з третього — лише 9%. Проте, низький відносний показник аж ніяк не призводить до меншої користі курсу для ринку, адже в абсолютних числах третій набір дав індустрії у 2,5 рази більше спеціалістів, ніж перший.

Працедавець, у свою чергу, може переглянути всі оцінки та роботи студентів, а також хто та як оцінив дипломні роботи. Серед рецензентів Креативної Практики — відомі фахівці, арт-директори, мененджери та власники студій. Таким чином, потенційний працедавець може побачити, наскільки молодий спеціаліст підходить за стилем робіт, та водночас буде впевнений у його якості.

? Думка експертів

Як оцінюють ці курси графічного дизайну потенційні роботодавці, ми дізналися, запитавши трьох фахівців — дизайнера та лектора Креативної Практики Артема Морозова, а також CEO двох відомих українських студій — Даніеля Лур’є з Wideworks та Олексія Федорова з deco.agency.

— На вашу думку, на якому рівні знаходиться дизайн-освіта в Україні?

Артем Морозов, дизайн-директор CASES, со-автор проєкту Креативна Практика

Якщо говорити про класичну освіту, виші, то рівень не дуже високий. Проблеми стандартні: відірвані від реальності програми, застарілі методики. Що казати, з багатьох спеціальностей отримати знання взагалі неможливо — відповідних факультетів просто немає. В альтернативних закладах з актуальністю краще, адже часто викладачами та кураторами виступають практикуючі фахівці. Проте, так набагато важче отримати цілісну картину професії, адже ти фактично повинен сам зібрати з окремих курсів для себе програму.

Даніель Лур’є, CEO Wideworks

На жаль, профільна освіта з дизайну та іншим творчим спеціальностям, що пропонується у вишах України, це мертвий вже більш як сотню років зомбі, якого не відпустили вмирати. Навчальні програми не відповідають часу, викладачі некомпетентні, отримані знання — не актуальні. Несистемний треш.

На щастя, існують приватні освітні ініціативи, які пропонують реальні знання в залежності від інтересів студента. Хочеш бути маркетологом? Будь ласка. Хочеш займатися дизайном? Приходь на курси графічного дизайну і вчися. Все чітко і від людей, які стикаються з такими завданнями щодня.

Олексій Федоров, CEO deco.agency

Якщо порівнювати з 2010, зараз дизайн-освіта на божественному рівні. Принаймні, зараз вона з’явилася. Існує вже навіть не одна, а декілька поважних шкіл, різноманітні курси графічного дизайну та навчальні програми. Вони надають високого рівня знання. Їх випускники, наскільки я знаю, вже отримували певні міжнародні нагороди, медалі, бейджи і так далі. Якщо людина, єдина освіта якої — це курси (в тому числі Креативна Практика), отримала нагороду, це вже високий, міжнародний рівень.

— Чим, на вашу думку, Креативна Практика відрізняється від інших курсів?

Даніель Лур’є, CEO Wideworks

Наразі, дизайнерський курс Креативна Практика — це перші курси графічного дизайну, що дають базові знання художньої освіти, а не навички роботи з графічними редакторами. Це основа основ. Те, чого навчають у вишах впродовж перших двох років, але в сотні разів дешевше.

 

 

Олексій Федоров, CEO deco.agency

Структурованістю та пропрацьованістю матеріалів. Дуже тішить, що є прозорий механізм рейтингування всіх учасників процесу. Звісно, варто відзначити, що використовується найтехнологічніше освітнє рішення на ринку, на мою думку.

 

 

Артем Морозов, дизайн-директор CASES, со-автор проєкту Креативна Практика

В першу чергу, системністю. Без знання композиції, друку, роботи з кольором, дизайн-процесу, які викладають у пілотному курсі «Основи дизайну», неможливо і навіть шкідливо. По-друге, Креативна Практика — це більше, ніж просто курси графічного дизайну. Це платформа, яка об’єднує українські креативні компанії, розвиває ринок і створює систему, в якій фахівець може вивчити професію і відразу почати будувати кар’єру, не залишаючись один на один з питанням  «І де мені це тепер застосувати?».

— На який рівень розрахований курс та кому, на вашу думку, корисно їх пройти?

Артем Морозов, дизайн-директор CASES, со-автор проєкту Креативна Практика

Курс «Основи дизайну» розрахований на початківців фахівців, які входять в професію. Я вважаю, що він може бути корисний початківцям дизайнерам, фахівцям суміжних областей, які хочуть краще розібратися в основах дизайну або більш прокачаних фахівців, які хочуть закрити прогалини в фундаменті.

Якщо говорити більш широко, то курс «Основи дизайну» призначений для всіх, адже дизайн оточує нас кожен день. І якщо ми всі будемо краще розуміти, як він працює, це допоможе змінити плачевну ситуацію з візуальною культурою у нас в країні. Тому, пройти хоча б теоретичну частину курсу буде корисним кожному.

Даніель Лур’є, CEO Wideworks

Обов’язково – тим, хто ніколи не стикався з дизайном, але завжди хотів. Ви відчуєте, який об’єм знань потрібен для професії.

Тим, хто вже робить перші кроки і відчуває, що знань недостатньо.

Тим, хто прийшов у графічний дизайн із суміжних професій, та має синдром самозванця.

— Як ви оцінюєте рівень робіт учасників Креативної Практики?

Олексій Федоров, CEO deco.agency

Краще, ніж очікувалося.

 

 

 

Артем Морозов, дизайн-директор CASES, со-автор проєкту Креативна Практика

Рівень дуже різниться через велику кількість студентів, усі мають різний попередній досвід. Якщо оцінювати рівень робіт в контексті ринку, то він невисокий. Втім, це абсолютно нормально для курсу для початківців. Так, багатьом студентам ще не вистачає технічних навичок і візуального словника, але при цьому відрадно бачити, як вони вибудовують для себе правильний процес роботи і застосовують всі знання, отримані на курсі. Для мене це ілюстрація чудового фундаменту, який може лягти в основу розвитку серйозних фахівців. Якщо вони цього захочуть і докладуть відповідні зусилля, звичайно :-).

Даніель Лур’є, CEO Wideworks

Оцінка більшості робіт тримається на рівні 60-70 балів зі 100, де 100 — це макет, готовий піти на публікацію. Як для початківців, що тільки збирають і систематизують знання, результат хороший. Зараз випускникам потрібно на теорію напрацювати практику, щоб переходити до наступних етапів професійного розвитку.

— Як ви оцінюєте курси з боку роботодавця та чи впливатиме наявність сертифіката Креативної Практики на оцінку кандидата на працевлаштування?

Олексій Федоров, CEO deco.agency

Шикарно. Якщо у нас буде потреба знайти junior-дизайнера, це ідеальне рішення. Я бачив кабінет роботодавця, чудове рішення: ти зайшов — ти знайшов. Видно всі роботи та їх оцінки — загалом, все, що потрібно для пошуку працівника. Сертифікат однозначно буде впливати на оцінку кандидата у позитивний бік.

 

Даніель Лур’є, CEO Wideworks

На оцінку кандидата завжди впливає портфоліо та якість виконання тестового завдання. Але бувають різні випадки, коли і портфоліо потрапило під настрій, і тестове вийшло непогано, а в щоденній роботі в проектах стає складно. Сертифікат Creative Practice запевняє роботодавця, що кандидат має базові та впорядковані знання з художньої освіти. А на це вже можна навішувати спеціалізовані вміння.

— Які навички першочергово слід розвивати молодим фахівцям, які починають кар’єру в дизайні?

Даніель Лур’є, CEO Wideworks

Думати. Думати не конкретним макетом, а проєктом в цілому. Думати в моменті, думати наперед. Куди піде ваш макет? Як він буде використовуватися? Хто з макетом працює після вас — він вам подякує або прокляне вас? Як дизайн буде виглядати в реальному світі: на сітілайті, на полиці в оточенні інших продуктів, у соцмережах або на сайті, в темну пору доби та серед дня? Чи можна його масштабувати в серію? І так далі.

Бути уважними до деталей: коли читаєте бриф, коли збираєте макет, коли відправляєте матеріали. Потрібно виправляти свої помилки раніше, ніж про це напише замовник. Будьте уважними, будь ласка.

Олексій Федоров, CEO deco.agency

Витримку, стресостійкість та комунікацію з людьми. Без цього буде важко. Вже потім — дизайн у будь-якій сфері, що лежить ближче до душі..

 

 

Артем Морозов, дизайн-директор CASES, со-автор проєкту Креативна Практика

Не стільки навички. Швидше три речі, які забезпечать безболісне входження у сферу.

По-перше, потрібно любити цю професію і входити в неї усвідомлено. З одного боку, потрібно отримувати велике задоволення від того, що ти робиш — це додасть сил на довгій дистанції. А з іншого, розуміти, що дизайн — це складна щоденна робота, часто рутинна і не завжди суцільно концептуальна і креативна. Ставтеся до цього нормально і з розумінням.

По-друге, так, потрібно багато читати, дивитися, слухати. Вчити теорію. Іноді, за старими, трохи нудними і не з першого разу зрозумілими книгами. Але це потрібно.

Третє — це, звичайно, інструменти. Чим раніше ви почнете вивчати інструмент, тим краще. Дизайнер повинен вміти використовувати інструменти, які дадуть йому можливість виконати завдання. Якщо ваше завдання — ретуш та графічний дизайн, вам потрібні Photoshop та Illustrator. Якщо ви працюєте з набором і версткою — InDesign, інтерфейси — Figma. Папір і олівець — теж потрібно. При чому вам не потрібно гнатися за всім наймоднішим, останнім і блискучим, досить просто знати один хороший інструмент під задачу.

? Перспективи

Майже 2000 студентів вже чекають на осінній набір на курс «Основи дизайну», який розпочнеться 7 вересня. Команда продовжує розвиток інтерфейсу, готує покращення системи в частині зворотнього зв’язку та рецензування робіт.

Зокрема, нові платні формати курсів дадуть змогу рецензентам надавати більш детальні коментарі до своїх оцінок. Водночас, найбільш успішні студенти отримають можливість проходити курс повністю безкоштовно, завдяки стипендіальній програмі.

Також команда проєкту вже готує низку додаткових курсів:

  • Інструментальний курс з Photoshop
  • Інструментальний курс з Figma
  • Інструментальний курс з Webflow
  • Ілюстрація на графічному планшеті
  • Робота на фрілансі

Оновлення: Основи веб-дизайну

У листопаді 2020 року команда Креативної Практики запустила новий курс — «Основи веб дизайну». Він триває 2,5 місяці та коштує 250 грн на місяць.

За час навчання на курсі «Основи веб-дизайну» студенти засвоять ключові поняття галузі вебдизайну, основну термінологію, принципи розробки вебсайтів, а також закріплять все на практиці.

«Основи веб-дизайну» будуть корисними для тих, хто працює з вебсайтами, для вебдизайнерів, для менеджерів вебстудій та вебпродакшенів і всіх, кого цікавить тема вебдизайну. Курс проходить виключно онлайн. Слухачі курсу «Основи веб дизайну» отримають сертифікат по завершенні курсу.

Записатися на «Основи веб дизайну» можна за посиланням.

У 2021 році команда планує запуск курсів, направлений на підготовку фахівців для ІТ.

Записатися на курс «Основи дизайну» можна на сайті Креативної Практики.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...