Реклама

🦾 Епічна битва: Apple прибрала Fortnite з App Store, Epic Games подають до суду (ОНОВЛЕНО)

Два IT-гіганти посварилися через комісію.
Čytaty latynkoju
🦾 Епічна битва: Apple прибрала Fortnite з App Store, Epic Games подають до суду (ОНОВЛЕНО)
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 🦾 Епічна битва: Apple прибрала Fortnite з App Store, Epic Games подають до суду (ОНОВЛЕНО)
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Два IT-гіганти посварилися через комісію.

Що відбулося

За офіційними правилами App Store всі платежі в застосунках на iOS мають проходити через платіжну систему Apple. За це компанія бере з розробників комісію 30% — це і є основний заробіток Apple зі свого магазину застосунків.

Компанія Epic Games, розробники Fortnite, давно не згодна з таким становищем. В останньому оновленні гри для iOS, яке вийшло 13 серпня, вони додали можливість альтернативного придбання внутрішньоігрових предметів.

Так, наприклад, 1000 одиниць ігрової валюти V-bucks, зазвичай, коштують $9,99. Проте, якщо гравець обере опцію «заплатити за допомогою Epic» (тобто, в обхід App Store та без його комісії), він отримає знижку 20% — тоді покупка обійдеться у $7.99.

І що Apple?

Apple відреагувала жорстко. Гра Fortnite, попри її шалену популярність, була прибрана з App Store по всьому світу. Ті, у кого вона вже була встановлена, можуть продовжувати грати (хоча у певний момент стикнуться з неможливістю оновитися), але новим гравцям завантаження з магазину застосунків недоступне.

Epic Games увімкнули функцію в своєму застосунку, яка не була перевірена або схвалена Apple, і вони зробили це з явним наміром порушити правила App Store. Ми докладемо всіх зусиль та співпрацюватимемо з Epic, щоб усунути це порушення, аби вони могли повернути Fortnite в App Store

Apple, з офіційної заяви

Наразі невідомо як саме Epic Games вдалося обійти обмеження — модератори App Store не пропустили б таке оновлення, якби воно потрапило їм на перевірку. Швидше за все, у застосунок вбудований механізм, що дозволяє певним елементам інтерфейсу оновлюватися без заміни файлів на смартфоні (що б потребувало схвалення з боку Apple).

ОНОВЛЕННЯ: Реакція Google

Вночі надійшло повідомлення, що і Google вирішив видалити Fortnite з магазину застосунків через це ж оновлення. Таким чином, гра більше недоступна в жодному з основних магазинів.

Проте, на відміну від iOS, на Android застосунки можна встановлювати і з інших джерел. Так, ви можете встановити Fortnite з офіційного сайту гри.

Ось що кажуть у Google:

Відкрита екосистема Android дозволяє розробникам розповсюджувати застосунки за допомогою різних магазинів. Для тих розробників, які обирають Play Store, ми запровадили сталі правила, справедливі для розробників та такі, що роблять магазин безпечним для користувачів. Попри те, що Fortnite залишається доступним на Android, ми не можемо більше надавати до нього доступ за допомогою Play, оскільки він порушує правила. Водночас, ми з радістю скористаємося можливістю продовжити перемовини з Epic щодо повернення Fortnite у Google Play

Google, з офіційної заяви

Натомість, раніше CEO Epic Games Тім Свіні називав Android «фейковою відкритою системою» через те, що до застосунків, які встановлені не через магазин Google, застосовуються різноманітні попередження про небезпечність, що відлякує користувачів та змушує їх повертатися до Google Play.

А Epic то що?

Розробники Fortnite подали на Apple до суду та навіть опублікували свій позов у твіттері.

У документі обсягом 62 сторінки йдеться про те, що Apple обмежує конкуренцію та зловживає монопольним становищем.

Замість того, щоб толерувати здорову конкуренцію і конкурувати перевагами, Apple відповідає видаленням Fortnite з App Store, що означає, що нові користувачі не можуть завантажувати застосунок, а в користувачів, які вже завантажили попередні версії застосунку з App Store, не вийде оновити його до останньої версії

Epic Games, витяг з позову

У Epic також додають, що видалення гри з App Store — ще один приклад, як Apple демонструє свою безмірну силу, щоб запроваджувати необґрунтовані обмеження і незаконно утримувати 100%-ну монополію на ринку платежів усередині застосунків.

Також Epic Games потроллили Купертіно, знявши відеоролик-пародію на найвідомішу рекламу Apple 1984 року.

Компанія також запустила спеціальну сторінку, де пояснила гравцям, що сталося з їхньою улюбленою грою.

А чого це все раптом відбувається?

На ринку наразі існує дві провідні мобільні ОС, і обидві беруть комісію з продажів застосунків у їхніх магазинах, а також платежів усередині самих застосунків.

Проте, у випадку Android, компанія Google дозволяє встановлювати застосунки на смартфон й без використання Google Play, та навіть лояльно ставиться до створення власних магазинів. Крім того, програми можуть додавати альтернативні способи оплати для користувачів.

Натомість, на iPhone застосунки зі сторонніх джерел поставити не можна (хіба що за допомогою джейлбрейка, який компанія також вважає незаконним), а будь-яка оплата має проходити лише за допомогою їхньої платіжної системи, тобто з 30% комісією до кишені найдорожчої компанії у світі.

Розробники давно жаліються на цю політику Apple, а також на занадто жорсткі правила модерації в App Store. Насправді, Тім Свіні, генеральний директор Epic Games, завжди був одним із найгучніших критиків Купертіно. Лише місяць тому він твітнув:

Дай Apple волю, вони б заблокували весь інтернет, і самі б вирішували, які сторінки ви можете відвідати, а потім вимагали б 30% доходу кожної компанії, шо працює в інтернеті.

Тім Свіні, генеральний директор Epic Games

Ще одним відвертим критиком Apple та Google є засновник месенджера Telegram Павєл Дуров. 28 липня він опублікував статтю на своєму офіційному телеграм-каналі про 7 причин, чому кожен користувач має непокоїтися через 30% комісію App Store.

У статті Павєл вказує на те, що політика Apple з цього питання призводить до більш високих цін на застосунки та послуги, що вони надають, проблем з приватністю, затримок з оновленнями, більшої кількості реклами та гіршої якості самих застосунків. Також, на думку Павла, через це в App Store менше застосунків, ніж могло б бути.

Стаття Павла Дурова (англ.)

Що далі?

Перспективи позову оцінюють доволі позитивно для Epic Games — принаймні, як спробу привернути увагу до питання та принизити Купертіно. Річ у тім, що наразі Apple знаходиться у доволі складному становищі з точки зору відносин з владою одразу двох потужних сил у західному світі — США і Європейського Союзу.

США

Конгрес США нещодавно влаштував публічний прочухан керівникам найбільших технологічних компаній — Facebook, Google, Amazon та, звісно, Apple. Основною претензією конгресменів стало монопольне становище цих компаній на їхніх ринках. Одне з питань до Apple стосувалося саме комісії в App Store, яка, на думку парламентарів, є занадто високою. CEO Apple Тім Кук натомість відповів, що насправді цю комісію платить лише невеликий процент розробників, а 84% — не платить взагалі нічого.

Європейський Союз

Тим часом, у Європі техногіганту також не дуже раді. У червні Європейська Комісія розпочала антитрастове провадження стосовно 30%, які забирає Купертіно.

Нам потрібно пересвідчитися в тому, що правила Apple не викривлюють конкуренцію на ринках, де Apple змагається з іншими розробниками застосунків, наприклад, зі своїм музичним стрімінговим сервісом Apple Music або Apple Books

Марґрете Вестаґер, голова Антитрастового підрозділу Єврокомісії

Apple Music у заяві чиновниці згаданий не просто так, адже ще з минулого року у Apple тягнеться суперечка з музичним сервісом Spotify (ми згадували це у присвяченому стрімінгу матеріалі), і він, сюрприз-сюрприз, також частково пов’язаний з комісією Apple. Штаб-квартира Spotify, як відомо, знаходиться у Стокгольмі. До речі, саме через цей конфлікт Spotify з Apple ви не можете оформити підписку на стрімінг із застосунку. Ця можливість доступна лише на сайті. Так шведи вирішили вийти з ситуації: і комісію не платити, і в App Store залишитися.

Тут варто врахувати ще один цікавий факт. У липні 2020 Apple виграла апелляцію проти Єврокомісії, та не заплатить 14,9 мільярда євро податків заднім числом. Раніше ці кошти Apple мала викласти з кишень через постанову тієї ж Марґрете Вестаґер, голови Антитрастового підрозділу Європейської Комісії. Цілком імовірно, що теперішнє провадження стане можливістю для пані Вестаґер все ж змусити Купертіно підкоритися європейським антимонопольникам.

І що це все означає?

Apple у нинішній ситуації не позаздриш, і всі ці судові тяганини та піар-війни точно не на користь компанії, що вже восени планує гучні анонси нових девайсів.

Проте, в будь-якому разі, нас, як глядачів, очікує, напевно, найцікавіша битва титанів техноіндустрії з часів патентних воєн між Samsung та Apple. Варто дістати попкорн.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...