Реклама

Як технології змінюють бізнес

Григорій Бакунов, VP of Technology в Parimatch, виступив на конференції Technologication в PMHUB з доповіддю про те, як технології змінюють бізнес і чому людство входить в нову епоху розвитку. Na Chasi публікує конспект його виступу.
Čytaty latynkoju
Як технології змінюють бізнес
  1. Головна
  2. Техно
  3. Як технології змінюють бізнес
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Григорій Бакунов, VP of Technology в Parimatch, виступив на конференції Technologication в PMHUB з доповіддю про те, як технології змінюють бізнес і чому людство входить в нову епоху розвитку. Na Chasi публікує конспект його виступу.

Нова епоха

Ми входимо в нову епоху розвитку людства — пост-капіталізм.

Як було раніше: одна людина експлуатує іншу і, по суті, живе за його рахунок. Працівники виробляють 10 одиниць зерна, а отримують лише 5. Бізнес, як похідна капіталізму, передбачає, що люди працюють, створюють цінність, а їх менеджер просто віддає їм частину прибутку, залишаючи собі частку.

Чому люди погоджуються працювати на інших? Є багато причин — інтерес, особисті якості і так далі. Але визначальну роль тут відіграє контроль за засобами виробництва. Раніше бізнесменом була людина, що володіла, умовно, верстатами, інструментами, навіть кіньми — в деяких сферах це теж засіб виробництва. Людина з мотикою в руках виробляє у два рази більше ніж без, але мотика є тільки у «бізнесмена». Це і є контроль через доступ до засобів виробництва.

Але технології все змінили. Тепер щоб створити бізнес людині не потрібні засоби виробництва. Сьогодні кожен має можливість запустити свою справу. Подивіться на Маркуса Персона, творця Minecraft, — він написав гру на одному ноутбуці, який коштує дешевше декількох обідів в їдальні.

Бізнес може робити кожен

Ми увійшли в епоху пост-капіталізму, коли почали будувати нові бізнеси, комбінуючи вже існуючі. Проста зміна підходів та інструментів дозволяє запускати нові сервіси. Люди ж розділилися на два умовних табори — я називаю їх художниками і малярами.

Художники — супертонкі фахівці, які всю кар’єру відточують один головний навик. Якщо брати розробників, то художники тут — творці операційних систем, що розбираються в тому, як працює залізо і ПЗ. Малярі ж — люди, що вирішують завдання. І обидві ці категорії важливі, вони рівноправні.

Технології — призма

Технології дозволили нам виокремити у бізнесі його цінність, вони стали такою собі призмою. Наприклад, був такий стартап Burbn. Він створив сервіс, де користувачі могли вирішити, куди піти випити, зачекінитись, поділитися фотографіями. Але через деякий час після запуску засновник Кевін Сістром побачив, що люди, власне, не відмічають себе.

Він запросив свого друга, і разом вони з’ясували, що користувачі на Burbn переважно діляться фотографіями їжі із зустрічей. Засновники зробили акцент саме на цій функції і, власне, так з’явився Instagram — одна з головних соцмереж сучасності.

Інший приклад — онлайн-виклик таксі та каршеринг (ZipCar, Turo — прим. Na Chasi). Зараз це дві окремі сфери з різними механіками. У випадку з таксі ви викликаєте машину за допомогою додатка, а у каршерингу орендуєте її та керуєте самостійно.

Але тут є цікавий момент. Зараз йде активний розвиток безпілотних автомобілів, і коли технологія стане масовою — а я на це дуже розраховую — вона об’єднає ці два бізнеси в один великий маржинальний напрям. Ви будете викликати машину через додаток, а вона самостійно везти вас до пункту призначення. Таксі та каршеринг стануть синонімами.

Платформа для замовлення поїздок Taxify перезапускається в Києві

Маленькі команди — ключ до успіху

Технології показали нам: більше — не обов’язково краще. Раніше як було: ви збільшуєте кількість працівників на заводі, і, відповідно, робите більше товарів. Зараз це не працює, тепер ключ до успіху — маленькі команди.

У нас вже є багато даних, і ми краще можемо аналізувати те, що відбувається і прогнозувати майбутнє. І щоб довго працювати у вузькому напрямку, вам не потрібен великий колектив. Тепер маленькі команди вибирають собі певний вектор і швидко рухаються по заданому плану. Але це призводить до того, що збільшуються й ризики — багато невеликих колективів працюють над завданням, але дійсно досягають успіху лише одиниці.

Нові старі продукти

Сучасні технології дозволяють створювати у старих продуктів нові можливості. Візьмемо той же iPhone — тут немає інновації в її звичному розумінні. Команда на чолі зі Стівом Джобсом просто вибрала ті технології, які вважала на той момент перспективними та об’єднала їх.

Інший приклад — компанія Harley-Davidson. Це легендарний виробник мотоциклів з довгою історією. Таким компаніям також потрібно адаптуватися до реальності. Цікаво, що зараз у Harley-Davidson головний мото-конкурент — це свої ж старі мотоцикли. Кастомайзинг, любов до раритетів і «духу часу» — причина чому люди вибирають саме їх.

Коли я спілкувався з CEO компанії, він поділився цікавим баченням бізнесу. Він вважає, що Harley-Davidson зараз конкурує з Facebook, Instagram та іншими популярними сервісами. Чому? У компанії розуміють: вони продають не стільки мотоцикли, скільки задоволення від поїздки і спосіб приємно провести час. А це зовсім різні речі.

Зараз Harley-Davidson шукає шляхи розвитку і вже довгий час, наприклад, працює над електромотоциклом. Але тут є проблема: електромотоцикл не відтворює того характерного звуку, а це одна з головних речей для аудиторії. Тому компанії довелося сертифікувати звуки своїх мотоциклів, щоб використовувати їх в подальшому. Це приклад того, як все впирається у досвід користувача.

Коронавірус і капіталізм

Насправді коронавірус лише підштовхнув нас до нової епохи пост-капіталізму. Чому? У сучасних компаній залишався один єдиний, останній «засіб виробництва», частково унікальна пропозиція для співробітників. Що IT-компанії поспішили зробити, коли відправили персонал додому? Вислати їм офісні стільці і монітори. Але з поширенням віддаленої роботи і ця необхідність відпала. Тепер бізнес не володіє засобами виробництва — це означає, що починається нова епоха розвитку людства.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...