Реклама

💸 Як пандемія коронавірусу вплинула на рекламну індустрію — дослідження

Дослідження провела незалежна adtech-компанія Admixer, яка створює комплексні рішення в сфері programmatic-реклами для всіх гравців ринку та має офіси в Україні, Молдові, Білорусі, Грузії та Казахстані.  
Čytaty latynkoju
💸 Як пандемія коронавірусу вплинула на рекламну індустрію — дослідження
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 💸 Як пандемія коронавірусу вплинула на рекламну індустрію — дослідження
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Дослідження провела незалежна adtech-компанія Admixer, яка створює комплексні рішення в сфері programmatic-реклами для всіх гравців ринку та має офіси в Україні, Молдові, Білорусі, Грузії та Казахстані.  

Основна мета дослідження — оцінити вплив пандемії COVID-19 і економічної кризи на рекламні бюджети в регіоні CEE (Центральна та Східна Європа). В опитуванні взяла участь 61 компанія: 24 рекламних агентства, 23 бренди і 13 adtech-компаній.

Дослідження показало, що рекламодавці регіону постраждали від кризи менше, ніж рекламні агентства. 52% брендів вважають, що у третьому кварталі рекламні бюджети повернуться в норму або перевищать прогнозовані показники.

Основні підсумки дослідження

  • Більшість брендів і агентств скорочують бюджети в усіх каналах просування, крім соціальних мереж;
  • Рекламні агентства постраждали найбільше — 90% урізали бюджети у 2-му кварталі;
  • У зв’язку з пандемією близько 70% брендів змінили свої рекламні повідомлення і тактичні налаштування (включаючи таргетинг і тип контенту);
  • Бюджети брендових кампаній перетікають в перформанс і ситуативний маркетинг;
  • У рекламі переважають кампанії на мобільні пристрої/планшети та локальний геотаргетинг;
  • В агентств більш песимістичні прогнози на 3-й квартал, ніж у маркетологів брендів.

Які ще інсайти

1. Гравці рекламного ринку чекають гнучкості від партнерів під час кризи

42% вважають оптимізацію витрат і знижки на послуги найбільш прийнятним рішенням. 30% хочуть, щоб їхні партнери були більш активними, пропонували спецпропозиції та особливі умови на час кризи. 27% опитаних вважають, що краще, що можуть зробити партнери, — це продовжувати працювати, як раніше.

2. Зміна рекламних бюджетів у 2-му кварталі

У респондентів запитали, як змінилися їхні витрати на рекламу в 2-му кварталі у зв’язку з пандемією коронавируса. Дані показали, що рекламні агентства постраждали найсильніше — 90% скоротили бюджети. Криза не зачепила 50% опитаних рекламодавців, а 30% з них навіть збільшили свої рекламні бюджети.

Такі результати можуть бути пов’язані з різницею у вертикалях бізнесу, які охоплює дослідження. На IТ-сектор припадає 35% опитаних брендів, водночас як серед клієнтів агентств ця індустрія не представлена.

3. Бренди та рекламодавці скорочують операційні витрати

Ми дізналися у респондентів, які заходи вони застосовують для пом’якшення наслідків кризи і що збираються робити у найближчі два місяці. Майже 70% брендів і агентств зменшили витрати на все, крім технологій.

Водночас як 43% брендів зменшують рекламні бюджети, агентства можуть тільки оптимізувати операційні витрати.

4. Бюджети урізали у всіх каналах, крім SMM

З березня по квітень більшість брендів і агентств скоротили витрати на рекламу в більшій частині каналів, при цьому бюджети на зовнішню рекламу (OOH та DOOH) постраждали найбільше. Тенденції збереглися в травні-червні. Невелике зростання бюджетів очікується тільки в соціальних мережах і пошукової реклами.

На відміну від опитаних брендів, кілька агентств трохи збільшили бюджети на ТБ-рекламу. Канал особливо популярний серед фармацевтичних і FMCG-брендів.

У зв’язку з пандемією рекламодавці змінили меседжі, таргетинг і тип контенту в кампаніях. Більшість брендів і рекламних агентств змінили креативи, таргетинг і тип контенту в рекламних кампаніях з початку епідемії.

5. Рекламодавці переводять бюджети з брендових кампаній в ситуативний і перформанс-маркетинг

Бренд-маркетологи і рекламні агентства стали більше інвестувати в перформанс-маркетинг і ситуативні кампанії, при цьому скорочуючи витрати на брендову рекламу.

PR-бюджети постраждали менше — 49% респондентів не змінювали їх з початку пандемії.

6. Рекламодавці концентруються на мобільних кампаніях, локальному геотаргетингу

Серед всіх тактик медіабаїнгу найбільший приріст очікується в кампаніях, націлених на мобільні пристрої та планшети, що свідчить про перехід індустрії до Mobile First. Десктопні кампанії втрачають популярність.

Під час кризи рекламодавці віддають перевагу таргетингу за захопленнями і локальному геотаргетингу, а кампаній, спрямованих на цілу країну, стає менше.

На відміну від звіту IAB по США, рекламодавці з CEE не бояться новинного контенту. 74% маркетологів і 83% агентств не зменшували обсяги реклами на новинних ресурсах.

7. За прогнозами брендів, бюджети повернуться в норму в Q3

34% респондентів не готові робити прогнози на 3-й квартал. 26.1% бренд-маркетологів вірять, що рекламні бюджети повернуться в норму, а 26.1% вважають, що бюджети перевищать планові показники.

Агентства неоднозначні. 33,3% вважають, що ситуація покращиться, а 33,3% думають, що рекламні бюджети будуть скорочуватися і далі.

8; Які події і показники можуть вплинути на рекламний ринок

Більшість респондентів вважають, що економічна криза, карантинні заходи і коливання курсу валют надають найбільш істотний вплив на рекламний ринок їх країни.

Читайте також про те, що Google випустив? Google випустив розширення для браузера Chrome, що показує інформацію про рекламу розширення для браузера Chrome, що показує інформацію про рекламу.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...