Реклама

⛲️ Національний комплекс «Експоцентр України»: від господарства до культури та справжніх змін

Генеральний директор ВДНГ Євген Мушкін про те, як змінювалися пріоритети комплексу
Čytaty latynkoju
⛲️ Національний комплекс «Експоцентр України»: від господарства до культури та справжніх змін
  1. Головна
  2. Місто
  3. ⛲️ Національний комплекс «Експоцентр України»: від господарства до культури та справжніх змін
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Генеральний директор ВДНГ Євген Мушкін про те, як змінювалися пріоритети комплексу

Мабуть не всі про це знають, але колись, у далеком 1958 році Національний комплекс «Експоцентр України» було відкрито саме як виставку досягнень народного господарства. У 1958 році — це було майже аграрне підприємництво, адже тоді ВДНГ об’єднав на своїй території не лише десятки павільйонів, а і безліч популярних садово-польових культур і рослин. Під паркову зону в Експоцентрі з 380 га відвели майже половину — 150 га. Над вирощуванням овочевих та садових культур щоденно працювало близько 1500 працівників.

Поля та сади обслуговували окремі бригади та два агрономи, а врожай овочів та фруктів реалізовували в торгових точках по всьому Києву. Він був таким багатим, що територія садів та полів тоді навіть знаходилась під цілодобовою охороною міліції, її відділ було розташовано прямо на території Експоцентру. А для захисту полів та садів від вітрів, запобігання ерозії ґрунтів та утримання вологи на території комплексу було створено лісозахисні смуги ВДНГ. При чому смуги — теж є експозицією: реалізовано різні технології створення лісосмуг, по яких студенти на практиці навчаються й досі.

Сьогодні лісопаркова зона ВДНГ містить лісову ділянку площею у 154 га. Але всі роботи по догляду за нею — обрізці сухих гілок, знесенню зелених насаджень, косіння газонів тощо, вже проводить бригада озеленювачів у кількості лише з п’яти осіб. За парковою зоною та садами доглядає ще чотири людини. І хоча цих людей рідко можуть побачити відвідувачі (ми намагаємося виконувати всі садові роботи в розважальних та дозвільних зонах ще до відкриття теплого сезону), їхня робота ледь не найголовніша у штаті Експоцентру. Вона не припинялась навіть під час карантину, навесні працівники відділу лісопаркової та садово-господарської діяльності ВДНГ були зайняті посадкою квітучих чагарників, хвойних порід та заміщенням загиблих рослин. Усе тому, що і сьогодні паркова зона — надважлива для ВДНГ, а рослинам байдуже — є вірус чи ні.

Звісно, зменшення штату бригад, що працюють у садах і полях, а також важкі умови праці, з роками змусили керівництво ВДНГ суттєво змістити й пріоритети з розвитку фермерства на території Експоцентру. Сьогодні сади ВДНГ уже виконують функцію декоративного садівництва, а поля використовуються здебільшого для проведення виставок та великих заходів, зокрема таких як фестиваль Atlas Weekend. Проте природа все ще відіграє найважливішу роль у житті й розвитку Експоцентру. І справа не лише в тому, що завдяки великій площі лісопаркової смуги, ВДНГ надійно захищено від шуму великого міста, а сам район є — найчистішим у Києві. Зараз і для суспільства, і загалом для України, ВДНГ — чудовий приклад рекреаційної зони, яка невпинно розвивається.

Функція сучасного ВДНГ для суспільства дуже важлива. Він забезпечує містян тими формами відпочинку та культури дозвілля, які потребують психологічного відриву від міського оточення, надихають та допомагають відновитися.

Підвищення інтересу до нових сучасних технологій в галузі дозвілля обумовлено першочергово тим, що світ щоденно прискорюється, і люди хочуть використовувати вільний час максимально корисно. У 2020 році їх вже цікавлять не тільки розваги, а і можливість відновлення моральних сил, емоційне перевантаження, та ще й з просвітницьким компонентом. Причому, бажано, щоб ці функції було поєднано, а самі вони були швидкими і простими у своєму доступі. Саме тому парки, сквери й інші зелені зони — зараз є саме тими осередками тиші, що найкраще можуть в цьому допомогти мешканцям великого міста.

Територія Національного комплексу «Експоцентр України» — це унікальне місто у місті, зі своєю інфраструктурою та власним мікрокліматом. І якщо за радянських часів ВДНГ був у першу чергу виставковим та культурно-господарським центром, то тепер це — культурно-інноваційний центр. У роботі майже всіх локацій, головний упор ми робимо на ті активності, що проходять просто неба, або при безпосередньому контакті з природою. За один день на ВДНГ можна покататися верхи, випити лимонаду в яблуневому саду, зробити фото біля оранжереї з унікальними рослинами, обійняти лемура, потримати в руках метелика, посидіти біля озера з лебедем, а закінчити вихідний купанням у відкритому басейні, або відпочиваючи у зручному гамаку між дерев. Це саме ті форми відпочинку, які допомагають отримати психологічний відрив від міського оточення, сприяють відновленню фізичної та психічної сили людини.

На жаль, в Україні сьогодня бракує досліджень, які б доводили потребу містян в подібних рекреаційних просторах, тому розраховувати можна лише на власні сили. Проте ми не засмучуємось: вивчаємо досвід подібних паркових зон в інших країнах, стараємось упроваджувати більше нових технологій в цій сфері та проводити на своїй території цікаві та корисні події для гостей будь якого віку. Існує чимало шляхів реалізації сучасних рекреаційних технологій в паркових зонах, серед них: розробка доріжок для велопрогулянок, використання павільйонів, встановлення тенісних кортів, розвиток кінного спорту, організація спортивних майданчиків для молоді. Щось ми вже зробили власними силами, щось робиться зараз, а про деяку допомогу ми просимо наших гостей.

Мета ВДНГ — по-максимуму використати всі природні та штучні можливості комплексу та запропонувати гостям не лише традиційне дозвілля, а і якомога більший спектр рекреаційних послуг, що націлені на гармонійний всебічний розвиток людини: уроки плавання в басейні, школу верхової їзди або фігурного катання, безкоштовні пікніки з йоги, тренування з футболу, школи ролерів, велоспорту, тощо.

Найближчим часом ми запускаємо власні екскурсійні прогулянки парковою зоною ВДНГ. Під час таких наш екскурсовод буде виконувати ще одну функцію — просвітницьку, тобто він буде не лише надавати послугу з цікавого дозвілля, а і знайомити гостей з історією Експоцентру, його сучасними смислами та баченням майбутнього.

Ми щоденно працюємо над розробкою програм сімейного дозвілля (на території Експоцентру постійно діють власні сезонні проєкти «Літо на ВДНГ» та «Зимова Країна»). Таким чином ми даруємо батькам можливість провести час разом з дітьми та відпочити.

Прагнучи змінити життя гостей та мешканців столиці на краще, ВДНГ вже не перший рік на літо перетворює свої сади на приємні зони для відпочинку: серед яблунь Пікнік-саду зараз щовихідних відбуваються тематичні концерти просто неба з дотриманням всіх карантинних рекомендацій, у Саду гамаків ми даруємо можливість кожному провести час наодинці із природою та гарною книгою, а на Поляні ВДНГ проходять стендапи й показують кінофільми. Звісно усе це в поєднанні з чудовою природою комплексу.

Не знаємо, чи вдасться нам коли-небудь отримати офіційне визнання того, що ВДНГ є найкращим культурно-інноваційним центром країни, проте зараз влітку на ВДНГ проводять відпустку тисячі тих, хто залишився в місті, а взимку приходять шанувальники зимових видів спорту, великі компанії та родини. Культура дозвілля, спорт, просвітні заходи, як і правильна освіта, змінюють людей на краще. Це наш вклад в процвітаюче майбутнє міста, держави та світу, і це те, чим з командою сьогодні ми найбільше пишаємось.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...