Реклама

❤️ Сексуальні ризики в мережі: як соціальному проєкту говорити з поколінням Х, Y, Z

Соціальний проєкт, в першу чергу, це вирішення проблем суспільства. Характерною відмінністю соцпроекту є кінцева некомерційна мета, спрямована на попередження проблем та поліпшення якості життя. Для цього проекту важливо розуміти свою цільову аудиторію і будувати з нею контакт. Крім того, для вирішення соціальної проблеми такі проекти об'єднують людей, організації, громади та представники влади.
Čytaty latynkoju
❤️ Сексуальні ризики в мережі: як соціальному проєкту говорити з поколінням Х, Y, Z
  1. Головна
  2. Техно
  3. ❤️ Сексуальні ризики в мережі: як соціальному проєкту говорити з поколінням Х, Y, Z
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Соціальний проєкт, в першу чергу, це вирішення проблем суспільства. Характерною відмінністю соцпроекту є кінцева некомерційна мета, спрямована на попередження проблем та поліпшення якості життя. Для цього проекту важливо розуміти свою цільову аудиторію і будувати з нею контакт. Крім того, для вирішення соціальної проблеми такі проекти об'єднують людей, організації, громади та представники влади.

В епоху digital одним з актуальних запитів є кіберзахист. І якщо для багатьох це питання конфіденційності та розкриття персональних даних, зниження якості та ефективності роботи, репутаційні втрати бізнесу, то лише невелика кількість людей можуть відкрито говорити про кіберризики, від яких не застраховані ні дорослі, ні діти: кібербулінг, секстинг, грумінг, сексторшен, перегляд незаконного контенту (сцени насильства, екстремістські заклики і поведінка, порнографія, в тому числі дитяча). Подібні ризики мають прояв в мережі через приниження, образи, агресивні напади, переслідування, які призводять до сексуального насильства, шантажування і психологічних травм.

За даними світової статистики, понад 40 млн людей в світі стають жертвами експлуатації, а 1 з 4 жертв – дитина (Global Initiative 2020). В Україні не відчувають себе в безпеці в Інтернеті понад 80% молоді, при цьому кожен п’ятий стикався з секстингом, а кожна третя дитина погоджується зустрітися з людиною, з якою спілкувалася тільки онлайн [Національне дослідження, проведене ITU за підтримки Уповноваженого Президента України з прав дитини].

В Україні питаннями захисту від сексуального насильства в Інтернеті та попередження кіберризиків займається освітній проект #stop_sexтинг. Їх соціальна ініціатива зосереджена на питаннях, про які в силу менталітету в країні не заведено говорити. Але як і будь-який соцпроект, #stop_sexтинг має кінцевого бенефіціара. Одна зі складностей – це диференціація аудиторії за типами поколінь: Х, Y, Z. Особливість кожної з груп продукує роботу з різними інструментами інформування та залучення.

Покоління Х 1965-1980

Вони цінують незалежність, можливість проявити себе та самостійні рішення, які в результаті можуть призвести до успіху. Постійний рух і розвиток – те, чим живе це покоління, та що вони вибирають для життя. Таке рішення було прийнято через побачені зміни у світі.

Як з ними співпрацювати? Давати більше простору для дій і відповідальності. Такі умови дозволяють виконувати поставлене завдання на високому рівні. Якщо ж буде потрібна допомога, то покоління Х про це скаже. Але не слід їх контролювати або критикувати.

Для покоління Х (в основному вчителі та представники платформ, які працюють з дітьми), #stop_sexтинг розробляє навчальні матеріали: уроки для школярів, квести для підлітків, методички (https://stop-sexting.in.ua/category/materials/). Ці матеріали допомагають дорослому поколінню самостійно проводити заняття з дітьми, бути в курсі нових методів комунікації з підлітками, а також впливати на результативність виконаної роботи.

Покоління Y 1981-1995

Саме це покоління часто називається ще й поколінням “Я”, оскільки вони схильні вибирати те, що їм подобається і приносить задоволення. Технологічний прогрес та нові можливості по своєму вплинули на нове покоління. Для них уже немає нічого неможливого.

Як з ними співпрацювати? Для міленіалів один з пріоритетів є колектив і доброзичлива атмосфера. Вони очікують активної взаємодії з колегами, керівниками. Вибирають діяльність, яка в результаті була б внеском у велику справу. Для цього їм необхідно розуміти власну роль і поле відповідальності.

Для покоління Y (в основному батьки і активна молодь), #stop_sexтинг проводить навчання волонтерів, а також активно веде соціальні мережі (Facebook, Instagram) і включається в спільні активності з лідерами думок. Так, покоління Y самі вибирають контент, який їм більше подобається, відчувають приналежність до проекту і свою відповідальність у вихованні дітей.

Покоління Z 1996 і пізніше

Для них не менш важливим є розуміння, що вони творять велику справу. Але при цьому зумерам необхідно знати, що їх цінності і цінності ближніх (колег по роботі або друзів) збігаються.

Як з ними співпрацювати? Для нового покоління практично не існує авторитетів, а всю інформацію вони піддають критиці і перевірці. Для них важливим є вміння помічати помилки і працювати над ними, отримувати і давати зворотний зв’язок, пробувати нові підходи в будь-якій діяльності.

Для покоління Z (в основному діти і підлітки) #stop_sexтинг запустив канал в ТікТок, чат-бот в телеграм, а також ігрові вправи (наприклад, кросворд), які допомагають зумерам особисто розібратися в питаннях кіберризиків і активно висловлювати свою позицію, якщо є бажання зберігаючи свою анонімність.

Правильно підібрані інструменти можуть бути результативні в різних країнах, незалежно від менталітету, оскільки різниця поколінь X, Y, Z є мультикультурною. Приємним здивуванням став фідбек в якості більш як 15 000 зареєстрованих осіб на наш виступ “Розвиток національної екосистеми для захисту дітей від сексуального насильства та експлуатації в Інтернеті” в рамках міжнародного саміту “Coalition to End Sexual Exploitation 2020”. Наш обмін досвідом з представниками понад 100 країн світу став підтвердженням, що інструменти, які ми використовуємо в Україні мають високий рівень ефективності й мають бути впроваджені в громадських організаціях чи соціальних проектах по всьому світу!

Анастасія Дьякова, радник з питань безпечного Інтернету для кожної дитини при Віце-прем'єр-міністрі – Міністрі цифрової трансформації України та засновниця освітнього проєкту #stop_sexтинг

Крім того, #stop_sexтинг докладає зусиль для розробки та реалізації Національної стратегія захисту дітей в цифровому середовищі. І в цьому випадку, партнерами освітнього проекту є як комерційні (телекомунікаційна компанія Київстар), так і державні органи (Уповноважений Президента України з прав дитини, Міністерство внутрішніх справ України, Міністерство освіти і науки). При цьому, у соціального проекту передбачена мультиплікативність – можливість масштабування, коли досвід проекту у майбутньому можуть застосувати інші у своїх починаннях.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...