Реклама

📱 Простими словами про programmatic — що це і як з цим працювати

Віталій Якушин, Global CEO міжнародної рекламної programmatic-платформи VPoint Media, розповідає про можливості та переваги інструменту.
Čytaty latynkoju
📱 Простими словами про programmatic — що це і як з цим працювати
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 📱 Простими словами про programmatic — що це і як з цим працювати
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Віталій Якушин, Global CEO міжнародної рекламної programmatic-платформи VPoint Media, розповідає про можливості та переваги інструменту.

Отже, простими словами, programmatic — автоматизована форма інтернет-реклами, яка використовує великі масиви даних та машинне навчання. Мільйони платформ і сайтів доступні для закупівлі кожного рекламного показу та дії. Вибір майданчика визначають поведінкові (і не тільки) дані про людину, що знаходиться по той бік екрану. Закупівля реклами відбувається у реальному часі за допомогою алгоритмів автоматичних торгів. У результаті маємо рекламну кампанію, яку оптимізовано під кількість якісних контактів з цільовою аудиторією в найбільш сприятливому для неї контексті, ціну, і що також важливо — під ймовірність досягнення вимірюваних результатів.

Programmatic-реклама дозволяє налаштувати таргетинг за наступними параметрами:

  • стать та вік;
  • рівень прибутку, сімейний стан, рід занять;
  • поведінкові характеристики (наприклад, людина, яка підбирає новий кросовер);
  • тематика площадок, де розміщується реклама;
  • ключові слова на сторінці, де розміщується реклама;
  • користувачі, які раніше відвідували сайт (ремаркетинг);
  • поточні покупці (програма лояльності);
  • люди, які знаходяться в певному місці або мешкають в певному місті;
  • пристрої, браузери, операційні системи, розмір екрану;
  • будь-яка комбінація всього вищезазначене та багато іншого.

Всі ці критерії дозволяють рекламодавцям створювати создавать кастомні профілі своєї аудиторії. Наприклад, профіль потенційного покупця нового кросоверу може виглядати так:

  • чоловік або жінка 25-45 років;
  • мешканець міста з населенням понад 100 000 осіб;
  • власник смартфона і ноутбуку;
  • шукає і порівнює нові авто в сегменті кросоверів;
  • веде активний спосіб життя, захоплюється риболовлею або туризмом.

Для чого ж все це можна (та необхідно!) використовувати?

На презентаціях нашу команду часто запитують про те, для чого краще підходить программатичний інструментарій, з яким завданням він справляється краще. Створити охоплення? Підвищити впізнаваність бренду? Отримати якісний трафік в інтернет-магазин? Залучати ліди? Людям простіше відштовхуватися від знайомих їм речей у вигляді звичних тематичних пакетів сайтів, соціальних мереж або платформ для лідогенераціі.

Programmatic-реклама — це, можна сказати, наступний етап еволюції інтернет-реклами в цілому. У цій новій екосистемі можливо фактично все, від побудови охоплення до конверсій, причому на якісно новому рівні. Чому так відбувається?

Раніше все будувалося навколо майданчиків і форматів, а з недавнього часу в певній мірі пристроїв. Якщо потрібне охоплення жіночої ЦА, то беремо охоплюючий пакет жіночих сайтів. Для роботи з молодою жіночої цільовою аудиторією будуємо це охоплення на тих самих майданчиках, але на мобільних пристроях. А якщо потрібні конверсії та продажі — йдемо в спеціальні лідогенераційні мережі.

Тепер в центрі всього користувач, точніше дані про нього, його «цифровий зліпок», digital DNA. Платформи зі збору та управління даними (DMP) знають про нас (стать і вік, геодані, спосіб життя, уподобання і наміри) все, крім особистих даних. Наприклад, в DMP VPoint Media близько 17 мільйонів профілів користувачів українського інтернету з десятками блоків різноманітних даних в кожному профілі і підпрофілі.

Що це дає з точки зору медійних та не медійних задач?

Побудувати всю комунікацію з цільовою аудиторією:

  • в єдиному вікні;
  • з єдиними параметрами охоплення і частоти;
  • з повною кросдівайсністю і кросформатністю;
  • на всіх платформах відразу, включаючи портали, сервіси, маркетплейси, додатки, Smart TV, розумні годинники і ігрові приставки.

Ефективна programmatic-реклама: to-do list

  1. Ставте чіткі і вимірювані цілі. Programmatic-реклама працює тільки тоді, коли ви розумієте, як виміряти результат і як використовувати отримані в ході рекламних кампаній дані.
  2. Експериментуйте, аналізуйте і оптимізуйте. Пробуйте різні стратегії для різних аудиторій, форматів або креативів, оцінюйте поведінку користувачів на вашому сайті, аналізуйте, відкидайте непрацюючі сценарії і підсилюйте ті, що працюють;
  3. Використовуйте різні варіанти сегментації аудиторії. Іноді широкий таргетинг допомагає намацати «свою» аудиторію або ряд перспективних сегментів, а іноді тільки вузькоспрямована робота з ретельно підібраними вузькими сегментами приносить результат. Все залежить від вашого продукту, пропозиції, повідомлення та інших факторів.
  4. Досліджуйте.  Programmatic дає можливість оцінювати ефективність кампанії в реальному часі від автоматичної оптимізації до А / B тестування креативів або повноцінних маркетингових досліджень на реальних споживачах.

Використання окремого інструменту для кожної окремої мети залишиться в минулому, так само як кожного окремого сайту для певної аудиторії. Шлях споживача у нетрях інтернету індивідуальний і заплутаний. Programmatic-технології можуть простежити цифровий маршрут і виділити правильні точки і повідомлення для самої ефективної комунікації.

VPoint Media — міжнародна платформа програматик-реклами. На території СНД компанія почала свою діяльність в 2014 році, на початку 2016 року платформа відкрила представництво в Києві — VPoint Media Ukraine. Мережа використовує технологію збору і обробки великих масивів даних для поведінкового поширення реклами з розширеними можливостями таргетингу.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...