Реклама

🏯 Гра на часі: Ghost of Tsushima — месник із середньовічної Японії

Запускаємо нову рубрику про актуальні відеоігри, які можуть вас зацікавити. Першою грою рубрики стане Ghost of Tsushima — екшн в атмосфері середньовічної Японії.
Čytaty latynkoju
🏯 Гра на часі: Ghost of Tsushima — месник із середньовічної Японії
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 🏯 Гра на часі: Ghost of Tsushima — месник із середньовічної Японії
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Запускаємо нову рубрику про актуальні відеоігри, які можуть вас зацікавити. Першою грою рубрики стане Ghost of Tsushima — екшн в атмосфері середньовічної Японії.

Про нову рубрику

Ми в Na chasi вважаємо, що відеоігри давно вийшли за рамки механічної розваги для дозвілля. Обсяг глобального ринку відеоігор вже більш як десятиліття перевищує кіноіндустрію. З нею ж ігри можуть уже посперечатися і за впливом на культуру. Тому ми вирішили розповідати про них більше.

У цій рубриці ми даватимемо резюме найактуальнішим та найцікавішим новинкам на різних платформах. Ми цінуємо ваш час і водночас вважаємо, що замість того, щоб читати про ігри, краще у них грати. Тому намагатимемося коротко, але влучно розповідати вам, чи варто витрачати свої вихідні на ту чи іншу гру. Наприкінці кожного такого матеріалу міститиметься висновок, кому ця гра має сподобатися, а кому краще пройти повз.

Рубрика стане регулярною, якщо сподобається вам.

Зміст

Основні відомості про Ghost of Tsushima

  • Дата виходу: 17 липня 2020
  • Платформа: Sony PlayStation 4 та PlayStation 4 Pro
  • Вартість: 1899₴ — придбати

Про що гра

Дія Ghost of Tsushima розгортається на архіпелагу Цусіма — групі островів, розташованих між сучасними Південною Кореєю та Японією. У 1274 році монголи розпочали вторгнення у Японію і Цусіма прийняла на себе перший удар. Усі самураї острова загинули під час оборони, а лорд Сімура, лідер одного з кланів, був захоплений у полон ханом Хотуном.

Головним героєм гри є Дзін Сакай — небіж полоненого лорда. Саме за нього ви будете грати і збирати сили та союзників для перемоги над монгольськими загарбниками.

Варто одразу зазначити, що за виключенням сеттингу — середньовічної Японії під час монгольського вторгнення — гра не відображає реальних історичних подій та персонажів. На думку розробників, це було б нерозважливо.

Хто розробляв

За гру відповідальна внутрішня студія Sony під назвою Sucker Punch Productions. Вона найбільш відома за серією ігор Infamous, в якій йдеться про людей із суперздібностями.

Попри великий досвід у розробці ігор, Ghost of Tsushima для студії була кроком у невідомість, оскільки впродовж останнього десятиліття вони займалися лише світом Infamous.

Геймплей

Ви граєте за Дзіна від третьої особи у повністю відкритому світі: тобто, ви можете потрапити у будь-яку точку мапи в будь-який момент, але ми все ж рекомендуємо вам рухатися за сюжетом. Річ у тім, що відкритий світ у Ghost of Tsushima являє собою швидше величезну локацію, наповнену різними точками інтересу, ніж живу систему. Простими словами, там нічого не відбувається саме по собі, і досліджувати такий світ поза сюжетними завданнями не дуже цікаво.

Але тут варто розробників насправді похвалити. На щастя, студія не страждає на гігантоманію і тверезо оцінює свої здібності. Острови Цусіми не перетворилися на велетенські пустки. Подорожувати між цікавинками та точками квестів зовсім недовго, значить і не нудно, а дорогою можна красивих скріншотів наробити.

До того ж, зворушують маленькі креативні рішення, які роблять ігровий процес більш іммерсивним, глибше занурюють в атмосферу. Наприклад, замість міні-мапи та компаса вам доведеться орієнтуватися за подмухом вітру чи співом золотавих пташок. А замість численних знаків питання, розкиданих по мапі, про цікаві місцини доведеться дізнаватися від місцевих мешканців.

За сюжетом, Дзіна все життя виховували за Бусідо, але монгольське вторгнення і загибель майже всіх самураїв острова змушує героя все далі відходити від кодекса честі самурая, перетворюючись на Привида Цусіми — месника-вбивцю, що не стиснутий етикою та мораллю. Це відображено як сюжетно, так і в ігровому процесі — здібності Привида ви будете отримувати поступово, по мірі розвитку вашого персонажа як особистості. Тож битися відкрито доведеться багато протягом всієї гри.

І це може стати проблемою, якщо ваш ігровий досвід не дуже великий. Бойова система в Ghost of Tsushima схожа на таку у останніх іграх Assassin’s Creed, однак, на відміну від них, не прощає помилок. Один удар може зняти половину здоров’я, а другий — добити вашого персонажа остаточно. Згодом, бій стає дещо легшим завдяки відкритим здібностям. До того ж, іноді його взагалі можна буде уникнути, але недосвідченим гравцям ми пропонуємо від початку перемкнути складність на найлегшу.

Атмосфера

Хоча розробники зробили наголос на тому, що гра не відтворює реальні історичні події, уваги до передачі атмосфери натомість приділено безпрецедентно багато. Наприклад, під час розробки студія направила свою звукову команду до Японії, аби записати суто японські звуки — спеціально записували навіть звуки пташок. Ось би де згодився Вадим із «Моїх думок тихих».

Приголомшує і візуальне рішення гри. Хоча технічно графіка Ghost of Tsushima виглядає дещо застарілою (що видають крупні плани), це з лишком компенсує художній напрям, обраний арт-директором. Соцмережі переповнені надзвичайними скріншотами, зробленими за допомогою фоторежима у грі. Просто подивіться на це:

Акіра Куросава

Щоб віддати данину творчості культового японського режисера, Sucker Punch Productions створили спеціальний візуальний режим Akira Kurosawa Mode, в якому можна повністю пройти гру. Цей режим перетворює картинку на чорно-білу, а також змінює звук зі стерео на моно. Якщо при цьому ввімкнути японську озвучку (що ми рекомендуємо зробити в будь-якому разі), дійсно здається, ніби ми отримали можливість взяти участь у зйомках нового фільму великого режисера.

Відгуки критиків

Гра отримала схвальні відгуки більшості критиків. На агрегаторі рецензій Metacritic гра має рейтинг 83/100 на основі 103 рецензій, а користувачі сайту оцінили проєкт на 9,3/10.

Все ж, це надзвичайна екшн-пригодницька гра у відкритому світі, яка вирішує декілька проблем, що протягом довгого часу залишалися без уваги у жанрі, водночас залишаючись типовою самурайською «рубиловкою».

Мітчелл Залтцман, IGN

Багато видань відзначають бойову систему гри.

Студії Sucker Punch вдалося відтворити атмосферу самурайської доби й зробити так, щоби ви ніколи не захотіли ховати свою катану.

Роман Бугайчук, Vertigo.com.ua

Окремо варто зазначити, що гра викликала дискусії стосовно своєї автентичності. Зокрема, питання ставиться стосовно етичності самого факту того, що гру про Японію створили розробники зі США.

Водночас, у самій Японії гра отримала вкрай схвальні відгуки навіть від тих видань, які зазвичай критикують західний підхід до їхніх культури та традицій. Японцям настільки сподобалася гра, що вона побила історичний рекорд з продажів за перший тиждень і PlayStation навіть попередила про можливі затримки з поставками фізичних копій гри через надзвичайний попит.

Кому сподобається

  • Поціновувачам японської культури
  • Тим, хто вже давно чекає Assassin’s Creed у азійському сеттингу, і все ніяк не дочекається
  • Візуалам, які цінують гарний арт-дирекшн

Кому не сподобається

  • Тим, хто втомився від ігор у порожньому відкритому світі

Дякуємо українській прес-службі Sony PlayStation за надану копію гри для огляду.

Платформа огляду: PlayStation 4 Pro

Читайте також про анонс S.T.A.L.K.E.R. 2☢️ S.T.A.L.K.E.R. 2 стане тимчасовим ексклюзивом для Xbox Series X. Дивіться нове відео — стане тимчасовим ексклюзивом для Xbox Series X.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...