Реклама

👨🏼‍💻 Віддалена робота чи офіс: що обрати для технологічної команди

Є низка можливих сценаріїв, які варто розглянути, якщо йдеться про команду, що працює над власним продуктом в IT-сфері.
Čytaty latynkoju
👨🏼‍💻 Віддалена робота чи офіс: що обрати для технологічної команди
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 👨🏼‍💻 Віддалена робота чи офіс: що обрати для технологічної команди
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Є низка можливих сценаріїв, які варто розглянути, якщо йдеться про команду, що працює над власним продуктом в IT-сфері.

В більшості країн Європи відбувається поетапне послаблення карантинних заходів. Але загроза COVID-19 все ще не минула, та й до винайдення вакцини навряд чи мине.

Компаніям слід визначитися, яку стратегію подальших дій вони оберуть не лише в плані розвитку бізнесу — на часі подумати про те, як ви далі будете взаємодіяти зі своїми колегами, підлеглими та діловими партнерами.

? Жорсткий сценарій: Всі на remote

Великі корпорації та невеликі стартапи однаково розглядають зараз цей сценарій як першочерговий, бо ситуація з випуском та запровадженням вакцин від коронавірусу досі не є чітко окресленою.

За цим сценарієм співробітники компанії мають перейти на віддалений режим роботи на 100%. З боку компанії потрібно лише забезпечити умови праці, обладнання та стабільність інтернет-підключення і захист даних.

Переваги такого сценарію:

  • Мінімізація контактів з великою кількістю людей у транспорті, на зупинках, в громадських місцях
  • Мінімізація витрат на дезінфекцію приміщень та засоби індивідуального захисту для співробітників
  • Створення комфортного робочого середовища зі скороченням часу на його облаштування (зручне крісло + стіл + робочий ноутбук як мінімальний необхідний набір)
  • Скорочення витрат на оренду офісних приміщень.

Недоліки такого сценарію:

  • Психологічний стан працівників в умовах ізоляції та відсутності реального контакту може суттєво погіршитися, якщо умови віддаленої роботи та примусового соціального обмеження триватимуть так само, як це було протягом минулих 60 днів
  • Не всі сфери IT-індустрії можуть повністю перенести розробку та робочі процеси на віддалену основу: наприклад, hardware-індустрія та експериментальні дослідження не можуть проводитися за межами спеціально обладнаних цехів, лабораторій чи тестувальних стендів. Працівникам цієї сфери так чи інакше доведеться вийти на роботу
  • Не у всіх працівників вашої компанії є повноцінні умови для облаштування відокремленого робочого місця у себе вдома. Діти, домашні улюбленці, обмеженість простору, родичі старшого віку — все це може стати причиною для того, що стрес та відволікаючі фактори будуть лише посилюватися в умовах подальшої роботи в remote-режимі.

? Середній сценарій: Офіс стане місцем зустрічі, але не роботи

Якщо не говорити про повну відмову від офісної роботи до кінця року, то офісні простори можна розглядати в якості майданчика, який поєднує кадрову силу компанії, слугує своєрідним «форумом» чи «агорою», де (наче у стародавній Греції) городяни можуть зустрітися, обговорити проблеми, визначити важливі питання, прийняти рішення — і розійтися до роботи.

Переваги такого сценарію:

  • Робота у віддаленому режимі на карантині показала, що більшість нарад можна легко замінити обговореннями онлайн та написанням докладних ТЗ замість проведення багатократних нарад, мітінгів та стендапів. В офісі варто збиратися лише тоді, коли потрібне обговорення та перегляд інформації наживо
  • Офіс все ще відіграватиме представницьку роль та стане майданчиком для прийому партнерів, проведення співбесід, організації конференс-коллів
  • Офіс може стати також і локацією для запуску освітніх, інформаційних, медійних продуктів, які потребують створення медіаконтенту та зйомок у відповідному діловому сучасному інтер’єрі (чого складно досягти у 100% remote-режимі роботи)
  • Гнучкий графік та розмежування робочих годин працівників призведе до того, що в офісі завжди буде вирувати життя (хоч і 24/7, якщо це передбачає формат роботи компанії), однак необов’язково для цього збирати цілий натовп людей одночасно і в одному місці
  • Працівники компаній навчаться спільно з менеджментом створювати гнучкий графік, розмежовувати найбільш та найменш завантажені години, оптимізовувати частоту появи в офісі та отримають більше часу на власне роботу, а не добирання до неї чи проведення нарад.

Недоліки такого сценарію:

  • Він потребує дуже зрілої команди: коли не лише менеджери, але й звичайні співробітники розуміють, що працювати потрібно навіть тоді, коли в тебе «за спиною» не стоїть керівництво, а всі процеси не є «на долоні», як це зазвичай відбувається в опенспейсах
  • З’являться ті, хто дуже рідко ходитиме в офіс, і ті, хто там сидітиме постійно — а результати роботи при цьому можуть виявитися кращими саме у «stay-at-home» працівників, а не у фанатів офісного кулера (а може — й навпаки, тут немає чіткої залежності, як ми це побачили у власній команді). І це поставить певні проблеми в кадровому плані
  • За такого сценарію компанії слід бути готовою частину часу платити за оренду фактично порожніх офісних приміщень, які будуть значно «недозавантажені» у порівнянні з «докарантинною» епохою.

? М’який сценарій: Час повертатися в офіси, але можливі опції

Можливо, в Україні час цього сценарію настане у липні чи наприкінці червня — а можливо, лише восени 2020-го. В цьому розвиткові подій передбачено, що всі повертаються до офісної роботи з можливістю 1 день на тиждень працювати віддалено та за умови дотримання умов соціального дистанціювання в офісі, використання одноразового посуду та антисептиків для особистого використання і загальної дезінфекції приміщень.

Переваги такого сценарію:

  • Фактично він нагадуватиме «доковідні» часи, але з деякими коригуваннями та урахуванням реалій щодо маскового режиму та необхідності дезінфікування
  • Бізнес зможе на 90% переключитися у звичний режим роботи без потреби запроваджувати додаткові технології захисту даних, нести додаткові витрати на обладнання, інтернет чи інші «фішки» для співробітників, котрі би забезпечили повноцінний досвід робочого місця в домашніх умовах
  • Соціалізація та спілкування в колективі не перервуться.

Недоліки такого сценарію:

  • Зростуть додаткові витрати: гігієна, санітарія, перевезення для співробітників, які не захочуть використовувати громадський транспорт до офіційного старту вакцинації
  • Зростуть і ризики: м’який сценарій насправді означатиме свідоме ігнорування того факту, що рівень захворюваності все ще залишається високим, і достатньо 1 потенційного хворого співробітника, аби захворіли всі в офісі.

? Сценарій для оптимістів (або безрозсудних): Всі «в люди»

Поки що на нього зважаться або справжні відчайдухи, або ті, хто попередні декілька місяців провів десь у безлюдній глушині, не бачив звітів медиків та прогнозів ВООЗ. Він передбачає вихід всіх в офіс, начебто нічого й не сталося. Проте переваг у такого сценарію буде не так вже й багато.

Переваги такого сценарію:

Недоліки такого сценарію:

  • З ймовірністю 80% наступний спалах коронавірусу почнеться з таких компаній
  • Працівники змушені будуть обирати між ризиком захворіти та наразити на небезпеку своїх близьких — або можливістю працювати віддалено в компанії, яка все-таки практикуватиме віддалену роботу, тож відтік кадрів з вашої компанії є неминучим
  • Рівень стресу різко зросте, бо після 60 днів вдома люди будуть змушені різко почати контактувати всі з усіма — і це теж позначиться на них не найкращим чином.

? Як використати криптовалюти та blockchain за будь-якого сценарію

Який би сценарій не обрала ваша компанія — перейти на віддалену роботу чи повертатися в офіс, — в ньому точно знайдеться місце криптовалютним розрахункам, і ось чому:

  • Події в США та загальна економічна рецесія на планеті призводить до послаблення традиційних валют та зростання зацікавленості бізнесу в криптовалютах. Новини зі Швейцарії щодо криптовалютних операцій?? Два банки Швейцарії отримали дозвіл на торгівлю криптовалютами — лише чергове підтвердження цьому.
  • Переказ зарплатні, розрахунки з партнерами, обмін валют для оплати контракту в 1 клік — все це можна зробити більш захищено та ефективно, аніж це зараз пропонують традиційні банки.
  • Смарт-контракти та blockchain не знають кордонів, скасування операційної роботи банків чи затримок в роботі юристів через вимушене закриття офісів. І тут теж буде значне зростання зацікавленості з боку бізнесу

2020-й у своїй першій половині поки був не дуже простим роком — але вибір нових форматів роботи та оплати цієї ж роботи може змінити його на краще принаймні для тих, хто дотичний до IT. І в цьому напрямку й слід працювати.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...