Реклама

🏛 У Львові реставрують будинок XIX століття, в якому відкриють Першу муніципальну галерею

Кам'яниця Леона Сапіги вважається першим багатоквартирною будівлею у Львові у 70-х роках XIX століття. Спроєктував цей будинок архітектор Адольф Кун.
Čytaty latynkoju
🏛 У Львові реставрують будинок XIX століття, в якому відкриють Першу муніципальну галерею
  1. Головна
  2. Місто
  3. 🏛 У Львові реставрують будинок XIX століття, в якому відкриють Першу муніципальну галерею
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Кам'яниця Леона Сапіги вважається першим багатоквартирною будівлею у Львові у 70-х роках XIX століття. Спроєктував цей будинок архітектор Адольф Кун.

Будинок XIX століття

Будівля, що планують реставрувати, виконана у неоготичному стилі та знаходиться на вулиці Стефаника, 11.

Згідно з проєктом ревіталізації побудови, передбачається реставрація фасаду та облаштування подвір’я. Після закінчення робіт у будівлі планують відкрити Першу муніципальну галерею на 300 м². Про це повідомили Zaxid.net.

Під час ремонтних робіт у будинку знайшли розписи, оригінальні кахлі майстерні Потоцьких та керамічні наріжники, що могли виробити на фабриці Левинського.

Начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко зазначила, що будинок XIX століття є однією з найбільших будівель на вулиці Стефаника.

Її будували Сапіги — львівські графи. Будівля має дуже добрий декор, стилізація під готику. Пізніше її продали бібліотеці. Тут була друкарня, багато громадських організацій, тобто тут були в основному адміністративні будівлі, а житло лише у другому — задньому приміщенні. Зараз це житловий будинок із нежитловими приміщеннями на першому поверсі, які ми зараз пристосовуємо під галерею мистецтв.

Лілія Онищенко, Начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР
Читайте також: 🤟🏻 У Львові відкриють спеціальні молодіжні центри — де саме

На реставрацію будівлі виділили 8,7 мільйона гривень.

У майбутній муніципальній галереї планують облаштувати художню майстерню, лекторій, медіатеку, книгарню, кав’ярню та власне галерею. Також тут збираються проводити різноманітні заходи — від виставок та лекцій, до концертів та кінопоказів.

Мер міста Андрій Садовий вже оглянув будівлю.

Ми очікуємо, що молоді художники зможуть себе проявити, малювати хороші картини та виставляти їх. Завжди була проблема з виставковими площами. Паралельно ми приводимо до пуття сам будинок — триває реставрація фасаду, облаштовуємо дворик, пандус.

Андрій Садовий, Мер Львова

Наразі одночасно виконують різні види робіт — реставрують фасад, ремонтують дах, облаштовують внутрішній дворик, встановлюють пандуси та облаштовують саму будівлю.

Відкрити відновлений будинок XIX століття планують приблизно 15 серпня. Керівниця проєкту «Муніципальний мистецький центр» Роксолана Мицько зазначила, що перша виставка буде присвячена роботам львівських художниць.

Також ми вже раніше писали? Кличко повідомив, що наступного року розпочнеться реконструкція Контрактової — проєкт, як Кличко повідомив, що наступного року розпочнеться реконструкція Контрактової — проєкт.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...