Реклама

⚙️ Гейміфікація в продажах — чи варто її використовувати

Гейміфікація цілком може стати одним з основних трендів 2020 року. По мірі розвитку ринку, технологій і маркетингу, а також дорослішання покоління Z, гейміфікація в бізнесі стає більш зрозумілою, доступною, та й більш необхідною, ніж будь-коли. Правильно побудований ігровий процес залучає нових і захоплює постійних клієнтів. Так що ж таке гейміфікаційний маркетинг? І чи може він впливати на зростання продажів?
Čytaty latynkoju
⚙️ Гейміфікація в продажах — чи варто її використовувати
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. ⚙️ Гейміфікація в продажах — чи варто її використовувати
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Гейміфікація цілком може стати одним з основних трендів 2020 року. По мірі розвитку ринку, технологій і маркетингу, а також дорослішання покоління Z, гейміфікація в бізнесі стає більш зрозумілою, доступною, та й більш необхідною, ніж будь-коли. Правильно побудований ігровий процес залучає нових і захоплює постійних клієнтів. Так що ж таке гейміфікаційний маркетинг? І чи може він впливати на зростання продажів?

В індустрії маркетингу гейміфікація вважається застосуванням ігрових елементів в неігрових сферах. Іншими словами, ігрові та розважальні формати взаємодії з клієнтами.

Її мета — залучення користувача в процес гри, який повинен привести до здійснення покупки. Ігрові варіації дозволяють користувачеві набагато легше ідентифікувати себе з контентом і брендом.

Багато брендів поступово усвідомлюють, що гейміфікація може бути відмінним союзником, коли справа доходить до цифрового маркетингу. Гейміфікація приваблює потенційних клієнтів, захоплює і винагороджує клієнтів, і навіть дозволяє в ігровій формі більше розповісти про цінності компанії або бренду або запуск нової послуги.

Залучення нових клієнтів

Гейміфікація — це захоплююче нове доповнення до інструментарію маркетолога. Інтерактивний контент привертає більше уваги і залишається в свідомості людей.

За словами СЕО і співзасновника групи IT компаній Webmate Ярослава Яковенко, важливо дотримуватися балансу.

Коли люди знаходяться на початку шляху покупця, їх не варто перевантажувати інформацією про продажі

Ярослав Яковенко

Натомість, варто подбати про їхній новий фановий досвід, що легко запам’ятовується і м’яко підвищить обізнаність про товар або бренд, а також стане першим кроком у побудові лояльності, підкреслює Ярослав Яковенко.

Керуючий партнер діджитал-агентства Seventeam Дмитро Федоренко вважає, що гейміфікація повинна бути інструментом соціальних змін.

«Наприклад, у 2014 році, прямо в розпал війни, ми розробили кампанію для “Нової Пошти”, вона була побудована на грі “Таємний Санта”. Споживачі могли зареєструватися, відправити комусь подарунок і отримати від когось свій, — розповідає Дмитро Федоренко.

Механіка інтегрувалася в бізнес клієнта, стимулювала трафік в відділення, генерувала відправки і платежі

Дмитро Федоренко

Але найкрутішим, за словами Федоренка, стало те, що бренд не побоявся навіть в такі важкі часи стати поруч зі своїм споживачем і надати йому інструмент, завдяки якому свято прийшло в будинок десятків тисяч українців.

Як використовувати гейміфікацію для продажу продукту

Наступним логічним кроком після зацікавленості продуктом або послугою є покупка. Тут потрібно активніше взаємодіяти, починати сегментування потенційних клієнтів. Експерти рекомендують використовувати ігровий контент — наприклад, тести, щоб ділитися цільовими пропозиціями, збирати більше даних про потенційних покупців, тим самим полегшувати подальші продажі.

«Рекомендації і консультації продукту в даний час дуже популярні в контент-маркетингу. Вони дають кожному покупцю індивідуальний досвід і можуть виділити товари, які люди могли пропустити, а також надають можливість компанії заохочувати продажі. Надавши контактну інформацію, клієнти можуть отримувати нагадування про покупку або промо-код на конкретні товари, які вони раніше розглядали», — зазначає СЕО групи IT-компаній WebMate, Ярослав Яковенко.

Однак найкраще цей процес зробити більш «ігровим», надати рекомендацію продукту як особистісний тест або вікторину. «Індивідуальні вікторини/тести завжди популярні в інтернеті — просто подивіться на Facebook, з яким задоволенням люди діляться результатами і порівнюють їх зі своїми друзями. Який ти кавовий напій, який ти гаджет або в якій країні ти міг би народитися тощо» — перераховує CEO WebMate.

Клієнтська винагорода

Заохочення сприяють до повернення клієнта. Утримати одного лояльного клієнта вигідніше, ніж залучити 10 нових.

Гейміфікація — дуже ефективний спосіб привернути й утримати увагу людей. Завдяки різним системам винагород, наприклад, заснованих на балах, люди будуть залишатися мотивовані і далі робити покупки.

Одним з популярних методів є гейміфікація сарафанного маркетингу. Тут яскравим прикладом є змагання, так звані челленджі, де однією з умов участі буде пост в соціальних мережах з відміткою двох-трьозх, а іноді 10-ти друзів. Таким чином клієнти посилаються на своїх друзів і інформація про акцію або послуги може розлетітися вірусним ефектом, якщо ідея челенджу виявиться своєчасної або сподобається користувачам — буде проста у виконанні, близька по духу або актуальна на сьогодні.

Ігрові механіки в промо завжди працювали добре, особливо якщо вони не дуже складні. Зробіть просту реєстрацію на 1-2 кроки, додайте трохи фану у вигляді збору плюшок і балів, і їх гарантованого обміну на подарунки і вуаля — у вас готовий рецепт успішного промо!

Назар Гриник, директор агентства мобільного маркетингу LEAD9

За словами експерта з початком карантину на перший план вийшли технології безконтактних подарунків: такі як фотоефекти в соцмережах, поповнення мобільного рахунку і електронні подарункові сертифікати. «Наша ігрова механіка для міжнародного клієнта, де заохоченням був фотоефект з елементами доповненої реальності в Facebook, показала 16% фідбек, в той час як в звичайних акціях він коливається в межах 5-10%», — говорить Назар Гриник.

Ситуація з карантином продемонструвала, що все більше і більше брендів розуміють важливість соціальної складової їх діяльності для формування довгострокових відносин зі своїм споживачем. З лояльним клієнтом не страшні ніякі кризи. Гейміфікація в маркетинговій стратегії не має рамок. Експерти кажуть, що не варто боятися експериментувати, адже єдине обмеження в цій області — це уява.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...