Реклама

🍕 Сьогодні Bitcoin Pizza Day — 11 років тому хлопець придбав дві піци за 10 000 біткоїнів

З того часу цей день перетворився на свято всіх, хто вірить в успіх блокчейну, криптовалют та біткоїну.
Čytaty latynkoju
🍕 Сьогодні Bitcoin Pizza Day — 11 років тому хлопець придбав дві піци за 10 000 біткоїнів
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🍕 Сьогодні Bitcoin Pizza Day — 11 років тому хлопець придбав дві піци за 10 000 біткоїнів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
З того часу цей день перетворився на свято всіх, хто вірить в успіх блокчейну, криптовалют та біткоїну.

18 травня 2010 року американець Ласло Гейніц запропонував на спеціалізованому форумі блокчейн-ентузіастів Bitcointalk 10 000 BTC тому, хто привезе йому дві великих піци.

Впродовж наступних кількох днів Ласло не отримав жодної пропозиції, але потім на оголошення відгукнувся пан на ім’я Джеремі Стердівент. Він волів замовити дві великі піци у піцерії Papa John’s в обмін на вищеозначену суму у біткоїнах.

22 травня транзакція відбулася, а Ласло чесно отримав свої дві великі піци «без дивних рибних топпінгів». Завдяки повній відкритості біткоїн-мережі, операцію навіть зараз можна побачити за посиланням.

Переказ 10 000 BTC за доставку піци увійшов у історію не лише через свій недалекоглядний характер, але й завдяки тому, що це стало першою комерційною транзакцією в історії біткоїна. До цього ніхто не купував товари чи послуги за криптовалюту.

Скільки коштували б ці дві піци зараз

Хоча навіть у момент покупки піци на форумі знайшлися користувачі, які казали, що Ласло дещо переплачує, вони й гадки не мали, наскільки були праві — тоді еквівалентом виплаченої суми було близько $40.

Якщо ж рахувати за курсом на травень 2021 року, дві великі піци з «Папа Джонс» обійшлися панові Гейніцу приблизно у 450 мільйонів американських доларів. А якщо згадати, що курс BTC сягав $65 000, в моменті Гейніц міг володіти статком у $650 мільйонів.

Протягом 2010 року Ласло придбав піци ще на 100 000 BTC — або майже на 4,3 мільярди доларів за теперішнім курсом.

Bitcoin Pizza Day

Тепер 22 травня — це своєрідне свято для ентузіастів криптовалют. Крім приводу для жартів, цей день символізує те, що навіть якщо технологію спочатку мало хто сприймає всерйоз, у майбутньому це може радикально змінитися.

Тож, Bitcoin Pizza Day — це головне свято для так званих «ходлерів», людей, які вважають, що біткоїн треба накопичувати, бо він дійсно колись замінить звичні нам, фіатні, гроші.

Сьогодні нам здається, що цей день або дуже далеко, або взагалі ніколи не настане. Напевно, колись так думав і Ласло Гейніц.

Ласло Гейніц

Головний герой цієї історії дав багацько інтерв’ю, і завжди каже, що ні про що не жалкує.

Я захотів зробити це з піцею, бо для мене це була безкоштовна піца. Я отримував піцу за участь у open-source проєкті. Зазвичай, хоббі є досить коштовними з точки зору фінансів і часу, але в моєму випадку воно приносило мені обід

Ласло Гейніц, купив піци на кілька мільярдів доларів

Хоча сьогодні Гейніца згадують здебільшого в контексті Bitcoin Pizza Day, насправді він зробив неабиякий внесок у розвиток криптовалютної індустрії, зокрема майнінгу, зробивши його саме таким, яким ми знаємо його сьогодні.

Річ у тім, що у ранні часі біткоїну майнери видобували криптовалюту за допомогою центральних процесорів ПК. Проте, Гейніц першим запропонував у якості експерименту використати для цього саме GPU, тобто відеокарту.

За сім років після цього у світі виникне глобальний дефіцит відеокарт, викликаний надпопулярністю майнінгу.

В контексті цього матеріалу ми рекомендуємо вам прочитати про 3 причини, чому криптовалюти — на часі.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...