Реклама

👩 Петиція за ратифікацію Стамбульської конвенції набрала 25 000 голосів — чому це важливо

Тепер петицію зобов'язаний розглянути Президент України.
Čytaty latynkoju
👩 Петиція за ратифікацію Стамбульської конвенції набрала 25 000 голосів — чому це важливо
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 👩 Петиція за ратифікацію Стамбульської конвенції набрала 25 000 голосів — чому це важливо
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Тепер петицію зобов'язаний розглянути Президент України.

Що за петиція

Стамбульска конвенція покладає на державу зобов’язання з криміналізації насильства відносно людини, обумовлене гендером. Рада Європи ухвалила цю конвенцію ще у 2011 році, але Україна — серед країн, які підписали, але досі не ратифікували цей документ, разом із Вірменією, Латвією, Литвою, Румунією та іншими.

Петицію за підписання цього документа створили ще 24 лютого, а 8 березня цього року у Києві пройшов??‍♀️ У Києві на 8 березня відбудеться марш жінок на велосипедах Марш жінок на велосипедах, яким намагалися привернути увагу до проблеми.

14 травня петиція набрала 25 000 голосів. Тепер її направлять на розгляд Президента України Володимира Зеленського, який зобов’язаний відреагувати на петицію впродовж 10 днів.

Ратифікація документа відбувається у парламенті — за це мають проголосувати народні депутати. Проте, президент може ініціювати цей процес спеціальним законопроєктом або принаймні використати свій політичний авторитет, аби привернути увагу до питання.

Стамбульська конвенція — детальніше

Це — перший міжнародний договір, який визнає насильство проти жінок порушенням прав людини та дискрімінацією, тому її ратифікація є важливою.Зокрема, конвенція пропонує встановити відповідальність для кривдників за такі порушення:

  • психологічне насильство
  • переслідування (сталкінг)
  • фізичне насильство
  • сексуальне насильство, включаючи зґвалтування, що недвозначно покриває всі сексуальні активності з особою без її згоди
  • примусовий шлюб
  • жіноче обрізання
  • примусовий аборт
  • примусова стерилізація

Ратифікація Стамбульської конвенції дає можливість Раді Європи проводити контроль того, як Україна виконує свої зобов’язання, також Україна матиме право вимагати посилення відповідальності для кривдників українських громадян за кордоном і це дозволяє вимагати відповідальність для кривдників-українців, що переховуються за кордоном.

Читайте також про те, що в Україні можуть заборонити??‍♀️ У парламенті ініціювали законопроєкт проти дискримінації за ознакою статі в рекламі дискримінацію в рекламі за гендерною ознакою.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...