Реклама

👾 Що відбувається з кіберспортом в епоху кризи. Думка експертів індустрії на конференції In Touch with the Future

Ділимось думками експертів про те, як криза впливає на кіберспортивну галузь і чому майбутнє саме за цим напрямком.
Čytaty latynkoju
👾 Що відбувається з кіберспортом в епоху кризи. Думка експертів індустрії на конференції In Touch with the Future
  1. Головна
  2. Техно
  3. 👾 Що відбувається з кіберспортом в епоху кризи. Думка експертів індустрії на конференції In Touch with the Future
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ділимось думками експертів про те, як криза впливає на кіберспортивну галузь і чому майбутнє саме за цим напрямком.

In Touch with the Future

24 квітня відбулася онлайн-конференція PM GO 5.0 BRIEFING: In Touch with the Future про те, як компаніям пережити кризу і що чекає світ у майбутньому.

На заході виступили представники кіберспортівной індустрії: співзасновник холдингу ESForce і клубу Natus Vincere (Na’Vi) Олександр ZeroGravity Кохановський, засновник холдингу ESM.One і Esports Charts Іван Данішевський, а також засновники компанії WePlay!Esports Олег Крот та Юрій Лазебніков.

Олександр ZeroGravity Кохановський

Як зазначає співзасновник холдингу ESForce і клубу Natus Vincere (Na’Vi), будь-яка криза — це період можливостей. Тому в певних секторах кіберспорт побачить стрімкий розвиток. На думку Олександра Кохановського, не варто виключати і звичайні для кризи аспекти, зокрема, падіння купівельної спроможності. Це також позначиться на галузі.

Олександр ZeroGravity Кохановський

Також він повідомляє, що кіберспорт отримає нову аудиторію. Частина «новачків» перейде з традиційного спорту, для інших це буде новим способом розваг.

За офіційними прогнозами, які, на мій погляд, відображають мінімальну планку, приріст складе 10-15%. Нових глядачів отримають стримери, які заробляють на трансляції ігор. Тут показники виростуть на 30-40%.

Олександр ZeroGravity Кохановський, Співзасновник холдингу ESForce і клубу Natus Vincere (Na'Vi)

Проте, від кризи постраждають організатори турнірів. Згідно з заявою, ми не побачимо офлайн-заходів до 4 кварталу 2020 року або навіть початку 2021-го. Доходи від продажу квитків зменшаться на 100%, мерчу — на 90%. Багато операторів отримають лише 10-20% від прогнозованої виручки. Є оцінка, що з 15 великих операторів на ринку п’ять зникне в найближчі два роки.

Читайте також: 📱 Світ очікує тотальна цифровізація, а поточна криза — застереження для людства

Непрості часи настануть і для команд. За прогнозами, з 30 великих клубів залишиться 25. Деякі команди розпадуться, інші — підуть у сплячку.

Також він повідомив, що відносно інших напрямків відбудуться такі зміни:

  • Беттінг у кіберспорті зростатиме;
  • Багато комп’ютерних клубів закриються;
  • Маркетинг і талант-агентства постраждають;
  • Киберспортивні медіа побачать приплив аудиторії, але відтік спонсорських грошей;
  • Гейм-девелопери зароблять більше, ніж планували;
  • У сфері геймерських стартапів почнеться нова хвиля хайпу, а ось у кіберспортивних проектів ситуація буде інша — залучати інвестиції стане складніше, а оцінки будуть менше.

Іван Данішевський

На думки засновника холдингу ESM.One і Esports Charts, кіберспорт зараз на хвилі популярності, а показники це тільки підтверджують. Згідно з даними компанії, кількість переглянутого часу трансляцій збільшилася з першого тижня березня до четвертого на 32%. Водночас стримери збільшили кількість контенту всього на 10%.

Іван Данішевський

В іншому світі ситуація схожа. В середньому, глобально, кількість переглянутих годин кіберспортивних трансляцій збільшилася на 30%. В Іспанії та Італії, де карантин ввели раніше і зробили його максимально жорстким, на 60% і 75% відповідно.

Великі турніри переходять в онлайн. У березні в Лос-Анджелесі повинен був пройти масштабний турнір з Dota 2 ESL One Los Angeles 2020. Його перенесли в онлайн і показники перевищили всі очікування — захід дивилися стільки ж людей, скільки планувалося спочатку. При цьому бюджет події склав 10% від початкової суми.

Надалі буде зростати попит на регіональні турніри. Це вимушене рішення, тому що проводити міжнародні заходи в онлайні складно через незадовільне інтернет-з'єднання. Тому будуть розвиватися локальні турніри. І, впевнений, їх чекає успіх: глядач часто любить дивитися на гравців з його країни. Азія тому приклад — місцеві регіональні ліги зараз активно розвиваються.

Іван Данішевський, Засновник холдингу ESM.One і Esports Charts

Олег Крот та Юрій Лазебніков

Засновник компанії WePlay!Esports повідомив, що зараз компанія підлаштовується до ситуації та має два сценарії:

  1. І гравці, і глядачі знаходяться в онлайні.
  2. Гравці грають в офлайні, але без глядачів.

Проте, на його думку в цьому році навряд чи дозволять турніри з аудиторією. Саме тому зараз компанія заточує продукт на ці два сценарії та планує швидко адаптуватись.

Юрій Лазебніков

Ця криза дала такі ж уроки, як і інші. Якщо ви гнучкі, не обмежені одним регіоном і диверсифіковані, то ви переживете турбулентний час. Диверсифікувати бізнес географічно — дуже важлива річ. Ми почали це робити на початку 2010-х, і зараз нам набагато легше справлятися з подібними періодами.

Юрій Лазебніков, Засновник компанії WePlay!Esports

Також він зазначив, що ця криза дуже прискорила компанію і вже наступного року вони планують виходити на ринки Азії та Океанії.

Зараз ми активізуємо наші зусилля і плануємо зробити експансію вже в цьому році, тому що, наприклад, в Китаї карантин поступово скасовують. Урок такий: ви повинні завжди мати резерви і бути готовими до змін — навіть якщо кризи немає.

Олег Крот, Засновник компанії WePlay!Esports

Також ми раніше писали?️ Кіберспортивні федерації України: як розвивається esports на національному рівні, як розвивається esports на національному рівні — кіберспортивні федерації України.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...