Реклама

💰 Що таке халвінг біткоїна та як ринок криптовалют зміниться після 11 травня (оновлено)

11 травня відбувся халвінг біткоїна — одна з найбільш очікуваних подій на ринку криптовалют. Це сталося на два дні раніше за прогнозовану дату 13 травня. Розповідаємо, що це таке, як халвінг вплине не криптовалютний ринок та чому це так важливо.
Čytaty latynkoju
💰 Що таке халвінг біткоїна та як ринок криптовалют зміниться після 11 травня (оновлено)
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 💰 Що таке халвінг біткоїна та як ринок криптовалют зміниться після 11 травня (оновлено)
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
11 травня відбувся халвінг біткоїна — одна з найбільш очікуваних подій на ринку криптовалют. Це сталося на два дні раніше за прогнозовану дату 13 травня. Розповідаємо, що це таке, як халвінг вплине не криптовалютний ринок та чому це так важливо.

    Що таке халвінг?

    Як ви вже, напевно, знаєте, біткоїн видобувають — «майнять». Якщо простими словами, майнери за допомогою спеціального обладнання шукають нові блоки в мережі біткоїна, тим самим підтримуючи її. Вони підтверджують транзакції та зберігають консенсус щодо незмінного та єдиного для всіх стану мережі — головної запоруки її роботи.

    Авжеж, роблять вони це не безкоштовно. За кожен новий віднайдений блок майнери отримують винагороду. Коли біткоїн лише починався у 2008 році, ця винагорода становила 50 BTC. У 2012 вона зменшилася до 25 BTC, а у 2016 — до 12,5 BTC. Зменшення винагороди за пошук нового блоку у мережі біткоїна і називається халвінгом (від англ. halving — вполовинення).

    Халвінг 2020

    Халвінг відбувається раз на чотири роки. Найближчий був запланований на 13 травня 2020 року, але відбувся натомість 11 травня — винагорода для майнерів за пошук нового блоку зменшилася до 6,25 BTC. Цю подію очікували всі світові криптани, адже внаслідок халвінгу зазвичай відбуваються значні зміни у сфері криптовалют, про які ми вам і розповімо.

    Навіщо потрібен халвінг?

    Звичні нам гроші (фіат) може випускати лише центральний банк відповідної країни. Рішення про випуск грошей (емісію) ухвалюється експертами з огляду на економічну і фінансову ситуацію, але кожна нова емісія в будь-якому разі спричиняє інфляцію — знецінювання грошей.

    Те ж саме відбувається і у світі криптовалют. Майнінг — єдиний спосіб емісії біткоїна. Аналогічно, кожен новий біткоїн у системі розмиває вартість криптовалюти. Для того, аби інфляція біткоїна не була надмірною, в початковий механізм криптовалюти його творець Сатоші Накамото й заклав халвінг.

    Таким чином, кожного разу до мережі біткоїна вливатиметься все менше монет аж поки емісія зовсім не припиниться. Станеться це, за попередніми розрахунками, у 2140 році.

    Але якщо винагорода постійно зменшується, чи не призведе це до того, що майнити біткоїн врешті стане невигідно?

    Ні.

    Зазвичай, ланцюжок реакції на халвінг виглядає так: халвінг відбувається => інфляція знижується вдвічі => менший випуск біткоїна означає більший попит => ціна на біткоїн зростає. Таким чином, баланс зберігається і майнери все одно отримують прибуток.

    Проте, навіть якщо події розгорнуться іншим чином і ціна на біткоїн не зросте, в алгоритм криптовалюти закладений принцип, за яким у разі зменшення кількості майнерів зменшується й складність генерації нового блоку. Таким чином, необхідні інвестиції в обладнання також зменшаться, і майнити знову стане вигідно.

    Це все цікаво, але що це дає нам на практиці? Час купляти крипту?

    З огляду на світле майбутнє індустрії, купляти крипту? Як купити криптовалюти в Україні — 2 способи — завжди на часі, і ми навіть маємо для вас три причини? 3 причини, чому криптовалюти — на часі на те. Але так, давайте з’ясуємо, які наслідки несе халвінг для кожного з нас.

    Халвінг відбувався вже двічі, і в обох випадках ми могли спостерігати кореляцію між цією подією та зростанням курсу біткоїна і його ролі у суспільному житті. На цей раз криптовалютні аналітики очікують повторення тенденції.

    Разом з тим, в обох випадках це не відбулося миттєво. Підвищення ціни — це тривалий процес торгів на біржі за ринковими правилами.

    Інфографіка CoinDesk (тапніть для збільшення)

    Хоча варто врахувати, що кожного разу, коли відбувалися попередні халвінги, навколо була інша реальність. Так, у 2012 році відбувся перший в історії халвінг і ніхто просто не знав, чого від нього очікувати. Ціна біткоїна коливалася в районі $10 за монету, а серйозність цієї індустрії була під великим питанням. Проте, вже за рік біткоїн коштував близько $1000 і про нього вперше заговорили у мейнстрімі.

    Напередодні другого халвінгу не існувало Ethereum, феномену ICO, та й інших впливових криптовалют загалом. Крипта залишалася сферою ентузіастів та гіків. Вже за рік після нього ми побачили трикратне зростання вартості біткоїна, а на піку ціна монети досягала шалених $19 000. Так, потім вона відкотилася, що дало скептикам їжі для апокаліптичнх прогнозів.

    Проте, навіть у найгірші дні після другого халвінгу за 1 BTC давали у три рази більше доларів, ніж до нього — більш як $3000. Сьогодні великі корпорації та цілі держави так чи інакше залучені до криптоіндустрії. Техногіганти розробляють власні блокчейни, а уряди намагаються врегулювати та оподаткувати цю сферу. Чи не це набагато більше впливатиме на вартість біткоїна, ніж халвінг?

    Точної відповіді на це питання немає. Але те, що 13 травня історія криптовалют набуде нової динаміки — це точно. І ми рекомендуємо сідати на цей потяг якомога раніше.

    Де слідкувати за новинами про халвінг та ціною біткоїна?

    Ми рекомендуємо Cryptopys.com — це агрегатор криптоновин плюс трекер портфоліо, який відстежує актуальну ціну на всі криптовалюти. Ви можете налаштувати інтерфейс під себе — обрати бажану мову новин (є і українська), а також додати криптовалюти в своє портфоліо, аби відслідковувати в першу чергу ті, які вам цікаві.

    Читайте також про те, що біржа Binance запустила? Біржа Binance представила власну картку — можна розрахуватися будь-де за допомогою біткоїна власну банківську картку, за допомогою якої можна розплатитися криптою всюди.

    Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

    Share
    Написати коментар
    loading...