Реклама

💰 Нацбанк знизив облікову ставку до 8% — що це означає

Відповідне рішення НБУ ухвалив на засіданні 23 квітня.
Čytaty latynkoju
💰 Нацбанк знизив облікову ставку до 8% — що це означає
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 💰 Нацбанк знизив облікову ставку до 8% — що це означає
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Відповідне рішення НБУ ухвалив на засіданні 23 квітня.

Зниження облікової ставки

Як повідомляють у Національному банку України, ціни зросли лише на 2,3% за підсумками березня. Тому регулятор вирішив знизити облікову ставку до 8%. Вперше з літа 2014 року ключова ставка складає менш ніж 10%.

Зростання цін стримували три головні фактори:

  • Зменшення ціни на нафту й газ на світових ринках.
  • Залишки ефекту зміцнення гривні за минулий рік
  • Збільшення пропозиції сирих продуктів харчування

Ставку знизили, аби розігнати економіку, яка вже почала страждати від глобальної економічної кризи, а також через несподівано низьку інфляцію у березні 2020 року, попри великий попит на продукти, котрий був викликаний станом карантину.

Раніше НБУ знизив? НБУ знизив облікову ставку до 11% — як це вплине на кредити облікову ставку до 11% з 31 січня 2020 року. За планом, що був озвучений раніше, облікова ставка має досягти 7% станом на кінець 2020.

Що означає зниження облікової ставки?

Облікова ставка — це відсоток, під який банки зможуть отримати кошти від НБУ. Рівень облікової ставки впливає на вартість кредитів для бізнесу та населення, адже банкам невигідно їх надавати за ставкою, нижчою за облікову.

Таким чином, облікова ставка є одним із основних методів управління інфляцією. Якщо підвищити облікову ставку, підвищиться вартість кредитів, що змусить українців заощаджувати кошти — тобто, купувати менше. Це призводить до зменшення цін. Зниження ставки дозволяє населенню та бізнесу витрачати більше коштів — це, в свою чергу, «розганяє» ціни і економіку в цілому.

Також ми раніше писали? В Україні створять онлайн-платформу медіації для споживачів фінпослуг, як в Україні створять онлайн-платформу медіації для споживачів фінпослуг.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...