Реклама

💸 Як витрачати менше, не змінюючи спосіб життя — гайд з раціональної витрати грошей

Ніхто не любить економити, адже економія асоціюється з обмеженнями. Не сьогодні. У цьому матеріали ви не побачите порад на кшталт «прати пакети, щоб використати кілька разів» (ми взагалі проти поліетилену) — лише можливості витрачати менше коштів на те, чим ви і так користуєтеся, без жодних обмежень у способі життя.
Čytaty latynkoju
💸 Як витрачати менше, не змінюючи спосіб життя — гайд з раціональної витрати грошей
  1. Головна
  2. Спецпроєкти
  3. 💸 Як витрачати менше, не змінюючи спосіб життя — гайд з раціональної витрати грошей
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ніхто не любить економити, адже економія асоціюється з обмеженнями. Не сьогодні. У цьому матеріали ви не побачите порад на кшталт «прати пакети, щоб використати кілька разів» (ми взагалі проти поліетилену) — лише можливості витрачати менше коштів на те, чим ви і так користуєтеся, без жодних обмежень у способі життя.

При слові «економія» активується тригер, який нагадує нам про пошук товарів у супермаркеті з акційними цінниками, багаторазове використання чайних пакетиків та проїзд «зайцем» у громадському транспорті. Це все не дуже приємно.

Але що, як ми скажемо вам, що заощадити кошти можна, навіть не використовуючи всіх цих дідівських лайфхаків?

Майже всі послуги чи товари, якими ви користуєтеся щодня, коштують набагато дешевше, ніж ви за них платите. Варто лише приділити трошки уваги можливостям, які насправді лежать на поверхні.

У цьому ультимативному гайді з заощадження ми поділимося з вами засобами, які дають вам змогу  економити купу грошей, не змінюючи способу свого життя.

Партнер матеріалу

Просто скачай Банк

Зміст

  1. Онлайн
  2. Подорожі
  3. Шопінг
  4. Саморозвиток
  5. Інструмент для планування бюджету

Онлайн

Як сучасні та креативні українці, розпочнемо з онлайну.

Сервіси порівняння цін

Якщо ви вже в курсі, можете читати далі. Але багато з нас використовують для будь-яких покупок «перевірені» та звичні магазини. У великому зеленому магазині є все, навіщо ускладнювати?

Спиратися на попередній досвід — природно та логічно. Проте, з іншого боку саме це може обмежувати ваш вибір та боляче бити по бюджету. Чому варто розглядати різні майданчики для покупки товарів:

  • магазини можуть мати різних постачальників або угоди з ними
  • невеликі магазини часто платять меншу ставку податку (і навіть цілком легально!)
  • акції та знижки

Крім того, часто товари (зокрема, техніка) мають різні модифікації, які продаються в одних магазинах та відсутні в інших. Завдяки цьому, ви цілком можете заощадити на функціях, які вам насправді непотрібні.

Саме тому, навіть якщо ви обрали для себе улюблений майданчик, де здійснюєте всі онлайн-покупки, варто завжди розглядати альтернативи, а для цього — користуватися платформами для порівняння цін.

В Україні наразі є дві великих платформи:

  • hotline
  • E-katalog

Обидва мають великі каталоги магазинів, які дають змогу порівняти ціни та умови продажу й доставки різних товарів. Звертайте увагу, втім, не лише на цінник, а й на відгуки про сам магазин — жодна економія не варта втрачених нервів на неякісне обслуговування.

Кешбек від О.Банк

До речі, за карткою О.Банк ви отримаєте кешбек до 5% на купівлі в будь-яких онлайн-магазинах. А це — додаткова економія, живими грошима.

Стримінгові сервіси

Дивитися нелегальний контент — це погано з моральної та правової точки зору. Проте, якщо вас це не сильно мотивує, насправді це банально незручно. У випадку з кіно треба чекати, поки щось з’явиться на торрентах чи онлайн-кінотеатрах, дивитися остогидлу рекламу, а ще — складно вивести зображення на телевізор. Музику також слухати некомфортно.

Теперішні стримінгові сервіси надають максимально зручний експіріенс на будь-якому пристрої.

Але є одне але. Часто купувати або платити за підписку досить дорого. Наприклад, підписка на Netflix коштує близько 300 гривень залежно від тарифного плану. Так само і Spotify, який ще треба вміти підключити.

Проте, вихід є.

Більшість сервісів пропонує так звану «сімейну підписку». Вона, зазвичай, коштує трошки дорожче за підписку на одного, але її можна розбити одразу на кількох людей так, щоби для кожного в результаті вийшло дуже дешево. Якщо ви людина сімейна, це прекрасна можливість організувати всім членам своєї родини доступ до легального контенту за смішні гроші.

Та навіть якщо ви — молода вовчиця чи вовк-одинак, жодних перешкод для використання родинних підписок у вас також немає. Більшість сервісів лояльно ставиться до того, що користувачі їхніх групових підписок не пов’язані родинними зв’язками, а деякі (як Netflix, наприклад) — навіть заохочують.

Кешбек на підписки від О.Банк

А ви знали, що якщо платити за підписки компаній Google та Apple з карткою О.Банку, можна отримати кешбек до 30%?

  • Apple Music
  • Google Play Music
  • YouTube Music
  • Apple TV+
  • Google One
  • Apple iCloud
  • YouTube Premium
  • Та інші

Просто прив’яжіть свою О.Картку як спосіб оплати до цих сервісів та отримуйте кешбек від О.Банку.

Отже, у скільки ж обійдеться користування стримінгами, якщо скористатися можливостями на максимум? Читайте під спойлером.

Сума економії на сімейних підписках

Netflix

Стандартна ціна — €7.99-12.99, що приблизно від 230 до 350₴‎.

Найдорожча підписка за €12.99 дає змогу створити до чотирьох профілів (+ один дитячий) і відтворювати відео одночасно на чотирьох екранах. Якщо поділити вартість підписки на чотирьох осіб, вийде €3.2 — приблизно 80-90₴. Різниця більш ніж у два рази.

Apple Music

Підписка на один акаунт коштує $4.99 на місяць.

Сімейна підписка коштує $7.99 та дає змогу підключити до 6 акаунтів. Шляхом нескладного підрахунку, отримаємо вартість 33-35₴ за людину замість 127₴.

YouTube Music

Персональна підписка коштує 99₴ на місяць.

За 119₴ можна взяти сімейну підписку на шістьох людей — вийде приблизно по 20₴ на місяць.

Spotify

Цей музичний сервіс, на жаль, поки недоступний офіційно в Україні. Проте, якщо ви захочете оформити підписку, це можливо зробити за допомогою кількох хитрощів. Тож, розглянемо і його також.

У США персональна підписка на Spotify коштує $9.99, близько 250₴.

Сімейний план — $14.99, а поділивши на шістьох отримуємо десь два з половиною долари на місяць — 65₴.

Така ж арифметика виходить із іншими сервісами, які мають сімейні плани.

Не завжди наш фінансовий вік відповідає реальному. Дізнатися, що у вас в душі — вічна молодість чи раціональність на максимум, допоможе тест про фінансовий вік, який ми підготували разом із експертами O.Bank.

Кешбек-сервіси

Ви вже чули про кешбек від О.Банку, але це не єдиний вид кешбеку, який доступний в онлайні. Кілька років тому стали популярними так звані кешбек-сервіси. Це спеціальні сайти, які повертають вам гроші за покупки в онлайн-магазинах.

«Чому вони це роблять?» — таке питання одразу спливає в голові. Враховуючи кількість різних шахрайських схем в інтернеті, воно цілком розумне. Проте, кешбек — це цілком зрозуміле.

Магазин платить кешбек-сервісу за залучення до себе користувачів, а сервіс в свою чергу ділиться невеличкою частиною цієї комісії з вами у вигляді кешбеку. Це вигідно всім: магазин отримує продажі, сервіс — гроші, а ви — бажаний товар трошки дешевше.

Як працюють кешбек-сервіси?

  1. Спочатку вам треба зареєструватися на кешбек-сервісі.
  2. Потім — перейти з нього на сайт обраного магазину. Дуже важливо робити це саме з сервісу, оскільки він надає спеціальне посилання, за яким визначить, що ви скористалися його послугами. Інакше кешбек не нарахують.
  3. Придбайте товар та очікуйте нарахування кешбека — іноді кілька хвилин, іноді треба почекати місяць-два.

Скільки я можу зекономити?

У різних магазинах пропонують різний розмір кешбека — зазвичай, до 5%, але іноді вище. Це здається невеликою сумою, але давайте на конкретному прикладі.

Припустимо, ви хочете купити холодильник «Самсунг» у «Розетці» за 11 999₴ — сервіс Letyshops пропонує 1% кешбеку за таку покупку. Таким чином, ви отримуєте 119₴ на рахунок. Сума може й невелика, але за рік активного шопінгу може назбиратися кілька тисяч гривень — і це вже цікаво.

Які кешбек-сервіси існують?

В Україні найбільш активними є три сервіси.

  • LetyShops — найбільший і найвідоміший сервіс кешбеків. Крім того, у нього є своє розширення для браузера Google Chrome.
  • Payback — тут менше магазинів, зате є можливість отримати валютний кешбек.
  • Grivasi — тут також є валютний кешбек, а ще — на деякі магазини діє більший кешбек, ніж у інших платформ.

Подорожі

Хоч карантин в Україні та світі значно скоригував наші мандрівницькі плани на найближчий час, ми віримо, що незабаром країни відкриють кордони. А поки є прекрасна можливість — мріяти про ідеальний відпочинок та навіть планувати його, адже коли як не зараз. Проте, варто зважати, що карантин суттєво вплинув на економіку. Тому для того, щоб у вас залишалося більше коштів на наступні подорожі, скористайтеся нашими порадами при плануванні.

Що обрати — пакетний тур чи подорож самостійно?

Ця битва, здається, буде вічною. Самостійні туристи називають «пакетників» лінивими тюленями, а ті в свою чергу посміюються над тими, хто воліє витрачати свій час на пошук квитків та організацію подорожі. Істина, як завжди, посередині, адже обидва варіанти цілком прийнятні, але залежать від того, чого ви хочете досягти своєю мандрівкою. Ми сфокусуємося на фінансовому боці питання, і тут все дуже просто.

Для пляжного відпочинку на відомих курортах якнайкраще підійде пакетний тур. Не лише тому, що про всі організаційні моменти подбають туроператор та адміністрація готелю. Це дійсно обійдеться вам значно дешевше, ніж якщо б ви бронювали ту ж подорож самостійно. За приклад візьмемо Туреччину:

  • Тур до 4-зіркового готелю в Анталії на сайті відомого українського туроператора до карантину коштував 14 571₴. За ці гроші ви отримуєте переліт з Києва туди й назад та тиждень у готелі на двох.
  • Самостійно точно така сама подорож у той самий готель обійшлася би до карантину вам у приблизно 10 750₴ за переліт на двох, а за готель довелося заплатити ще десь 10 500₴, що дає у підсумку 21 250₴ за подорож. Дорожче, і за ці гроші ви ще й організовуєте все самі. А переліт ще і з пересадкою, адже прямих регулярних рейсів між Києвом та Анталією немає.

До того ж після карантину туроператори пропонуватимуть дуже привабливі ціни, аби залучити звичний потік туристів.

Зовсім іншою виявляється ситуація, якщо ви хочете подивитися на пам’ятки, пізнати країну та взагалі багато переміщатися. Ви не можете обрати готель чи апартаменти, в яких ви зупинятиметеся, шлях, яким діставатиметеся місця туру чи відмовитися від обов’язкових екскурсій — або можете, просто на вартості туру це не позначиться.

Можна обрати не готель, а квартиру на AirBnB — і жити дешевше, в кращих умовах, а ще відчути себе місцевим мешканцем, а не гостем. Можна виявити, що на зовсім малій відстані від бажаного місця відпочинку є ще одне цікаве місто і орендувати житло там. Наприклад, Відень та Братислава знаходяться на відстані лише однієї години потягом — і Братислава значно дешевша.

А ще — вибір авіаквитків, музеїв та пам’яток, які ви хочете побачити, і все таке інше. Свобода вибору дає можливість заощадити кругленьку суму і при цьому отримати набагато більше вражень.

Якщо вас непокоїть, що після карантину авіаперевізники підвищать ціни, аби зменшити збитки, то це не так. Наприклад, у Ryanair заявили, що готові продавати квитки за 1 євро, аби повернути екіпажи в роботу.

Дешеві авіаквитки

До речі, про вибір авіаквитків. Готуючи цей матеріал, ми виявили, що деякі розповсюджені стереотипи стосовно авіаподорожей і досі живуть у головах українців. Зокрема, це стосується вартості квитків — авіацію і дотепер сприймають як щось доступне лише заможним людям з доходами сильно вище середнього.

Насправді, це вже давно не так.

Безвізовий режим і лоукост-авіалінії зробили подорожі максимально доступними. Часто переліт на інший кінець Європи може коштувати дешевше, ніж таксі до аеропорту «Бориспіль», а літати можна не лише у відпустку, а навіть на вікенд. Отже, як це робити, розповідаємо.

Де шукати квитки

Порада перша — користуйтеся агрегаторами для пошуку квитків. Сучасні сайти, які збирають всі пропозиції авіакомпаній, дозволяють зробити налаштування подорожі максимально гнучко. Єдиний мінус — не у всіх агрегаторів в каталозі є лоукост-авіакомпанії. Щоб отримати більше варіантів перельоту, користуйтеся тими агрегаторами, які пропонують квитки лоукостерів. З України наразі літають такі лоукост-компанії:

Останні два, до речі, українські, тож до карантину вони виконували і внутрішні рейси за адекватними цінами — від 500₴ за переліт в один бік.

Квитки цих та інших лоукостерів можна знайти на таких агрегаторах:

Порада друга — коли знайшли потрібний рейс, не замовляйте його через агрегатор. Варто зайти на сайт авіакомпанії та придбати ті ж самі квитки саме там.

Агрегатори часто не враховують промо-акції, програми лояльності, а ще — отримують дані про ваше місцезнаходження, тип пристрою, з якого ви шукаєте квитки, та можуть змінювати ціну або, принаймні, сортування варіантів залежно від цих даних. Наприклад, відомі випадки, коли користувачі MacOS отримували дорожчі пропозиції за користувачів комп’ютерів на Windows

Порада третя — за можливості, спочатку шукайте квитки, а потім під ці дати вже організовуйте відпустку. Зважайте на те, що найдешевші квитки — у вівторок та середу, а найдорожчі — у п’ятницю, неділю та понеділок (через бізнес-подорожі).

Tax free — повертайте частину грошей за покупки за кордоном

Як і в Україні, в європейських країнах люди платять податок на додану вартість (ПДВ або VAT англійською). Проте, якщо ви не є податковим резидентом чи резиденткою ЄС, ви можете повернути ці кошти. Зробити це простіше, ніж здається, а «кешбек» — вартий зусиль, бо повертають суттєві суми. Отже, що потрібно зробити:

  1. Придбати товар у магазині, який співпрацює з одним із сервісів повернення VAT — це Global Blue, Premier Tax Free та Innova. Зазвичай, ця інформація вказана біля каси або можете просто спитати співробітників.
  2. Попросити спеціальний чек tax free — якщо магазин працює з такими випадками, там точно знають, як це робити
  3. Під час виїзду з країни підійти в аеропорті до митників та отримати штамп на чек
  4. Якщо хочете отримати гроші просто зараз, можна підійти до спеціального пункту повернення. Або ж це можна зробити вже по приїзду додому.

Все це забере у вас не дуже багато часу, а от зекономлена сума буде дуже суттєвою. Наприклад, iPhone 11 Pro у Польщі коштує від 5199 злотих — близько 35 тисяч гривень. Від цієї суми ви зможете отримати 715 злотих назад — понад 4800 гривень. На ці гроші можна придбати авіаквитки на наступну подорож!

Шопінг

Зараз легко знайти одяг на будь-який смак та за будь-яку вартість. Втім, останню можна суттєво зменшити, якщо купувати одяг у «несезон», коли на нього діють суттєві знижки. Наприклад, пуховик або зимові чоботи краще купувати після закінчення зимового сезону, а восени — саме час обирати купальник та літні сукні. Звісно, якщо вам вдома на дивані байдуже  до «останніх писків моди».

Проте пам’ятайте, що перед розпродажами недобросовісні продавці можуть підняти ціни на свій товар, щоб згодом похизуватися цінником зі знижкою до 50-70%.

Таким чином, ви можете ненароком придбати товар навіть дорожче, ніж у звичайний день. Тому перед анонсованим періодом знижок радимо подивитися ціни у магазині, щоб зрозуміти, чи вигідно брати річ. Наприклад, цього року за тиждень до Чорної п’ятниці один відомий магазин одягу зробив 20% знижку на весь асортимент, а у саму Чорну п’ятницю знижка була така сама, проте лише на деякі товари.

Кешбек від О.Банк

До речі, за карткою О.Банк ви отримаєте кешбек до 5% на купівлі в будь-яких онлайн-магазинах. А це — додаткова економія, живими грошима.

Агрегатори розпродажів

Щоб не пропустити по-справжньому вигідні знижки, радимо встановити розширення для браузера, які відстежують зростання або навпаки зменшення ціни на товари.

  • розширення AliTools — для покупок на AliExpress;
  • розширення Fetchee — для інших онлайн-магазинів.

Саморозвиток онлайн

Цей вид дозвілля переміг мабуть в більшості під час карантину. Авжеж, завдяки новітнім технологіям, ви можете за мить опинитися на іншому куточку планети та слухати лекторів з найкращих університетів світу безкоштовно. Так, один з найпопулярінших світових сервісів Coursera пропонує різноманітні курси від таких провідних університетів, як MIT, Гарвардського та Стенфордського.

Якщо ви не знаєте англійської, вам на допомогу прийдуть українські платформи Prometheus та EdEra, на яких можна знайти перекладені курси світових університетів та власні курси від найкращих українських експертів та знавців своєї галузі. До того ж на Prometheus зараз доступні п’ять нових курсів з вивчення англійської мови, щоб надалі ви змогли відкрити для себе світ Coursera.

Ми зібрали декілька корисних курсів з кожної платформи.

До того ж через спалах коронавірусу, пандемію та карантин багато компаній та сервісів відкрили безкоштовний доступ до своїх послуг, аби допомогти людям пережити цей непростий період з користю. Ми зібрали найцікавіші додатки, курси та сервіси, які можна пройти або спробувати безкоштовно під час карантину

Як планувати свій бюджет

Менеджмент бюджету звучить а) нудно і б) складно.

Проте, проконтролювати свої витрати хоча б протягом одного-двох місяців варто, щоби віднайти такі, які не приносять вам жодної користі або задоволення або віднайти, що якась нібито «дрібничка» насправді з’їдає значну частину вашого бюджету.

Можна скористатися одним із безлічі застосунків для вашого смартфона. Ми навіть не будемо давати їхній перелік, адже знаходити їх не складно.

Але й ми вирішили створити для вас спеціальну табличку. Вона безкоштовна, містить всі необхідні формули та приклад розрахунків. Щоби нею скористатися, вам потрібно скопіювати її до себе на Google Диск: Файл => Додати на мій Диск, після чого вона збережеться у вашому акаунті і ви зможете редагувати її як завгодно.

***

Сподіваємося, що наші поради вам допомогли. І не забувайте, що заощадити кошти та контролювати свої витрати вам може допомогти О.Банк.

Просто скачай Банк

O.Bank — це банк для людей, які цінують свій час та хочуть отримувати банківські послуги в режимі онлайн. Щоб скористатися послугами O.Bank, достатньо просто завантажити застосунок:

 

  • Кредитний ліміт – до 200 000 грн.
  • Пільговий період – до 120 днів
  • Кешбек до 30% – на підписки сервісів Google та Apple
  • Кешбек до 5% – на онлайн-покупки в будь-яких інтернет-магазинах світу

АТ «Ідея Банк», Ліцензія НБУ №96 від 04.11.2011

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...